Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Maatschappijw. VWO 2024

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Maatschappijwetenschappen te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Maatschappijwetenschappen VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

Top 7 examentips Maatschappijwetenschappen VWO

Examentip Maatschappijwetenschappen #1: Zorg dat je de verschillende paradigma's kent

Op het examen Maatschappijwetenschappen moet je weten hoe verschillende paradigma's naar de wereld kijken. Dit moet je kunnen toepassen in de context van de kernconcepten van Maatschappijwetenschappen, zoals sociale ongelijkheid, macht of sociale cohesie. Zorg dat je het functionalisme-paradigma, het conflict-paradigma, het sociaal constructivisme-paradigma en het rationale actor-paradigma kunt dromen. Dit geeft je een voorsprong op het eindexamen.

Examentip Maatschappijwetenschappen #2: Volg de politiek

Politiek is een belangrijk onderwerp op het examen Maatschappijwetenschappen. Als je de politiek volgt, weet je welke onderwerp er spelen en welke inhoudelijke argumenten de verschillende partijen gebruiken voor hun standpunten. Dit geeft je een voorsprong op het eindexamen.

Examentip Maatschappijwetenschappen #3: Relateer de standpunten van politieke partijen aan hun politieke stroming

Zorg dat je goed weet welke politieke partijen er in Nederland zijn. Wanneer je de politiek volgt, helpt het om de standpunten van een partij te relateren aan het gedachtegoed van een politieke stroming. Belangrijke politieke stromingen zijn bijvoorbeeld het confessionalisme, het liberalisme en het socialisme. Als de Partij van de Arbeid een nieuw plan presenteert om het ontslagrecht aan te passen, kijk dan hoe je dit kunt relateren aan het gedachtegoed van het socialisme om de arbeiders te beschermen. Zo maak je sneller verbanden tussen verschillende concepten.

Examentip Maatschappijwetenschappen #4: Zorg dat je de verschillende instituties van de EU kent

Er zijn verschillende organen binnen de EU. Denk aan de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie, de Europese Raad, de Europese Centrale Bank en het Europees Hof van Justitie. Zorg dat je weet wat al deze verschillende organen doen en wat hun verantwoordelijkheden zijn.

Examentip Maatschappijwetenschappen #5: Zorg dat je de belangen van partijen begrijpt

Conflicten, maar ook samenwerkingen, draaien allemaal om de belangen die verschillende partijen hebben. Ook in de (internationale) politiek zijn de belangen van verschillende partijen vaak verschillend. Vaak hebben die belangen weer relaties met andere zaken, zoals politieke achtergrond. Wanneer je een situatie moet analyseren op het eindexamen, zorg dan dat je altijd kijkt naar de belangen van de verschillende partijen. Waarom zouden zij bepaalde zaken willen en wat willen ze bereiken? Hierdoor ga je zien wat er werkelijk speelt.

Examentip Maatschappijwetenschappen #6: Oefen met het toepassen van kennis

Op het examen Maatschappijwetenschappen VWO wordt in vragen vaak verwezen naar bepaalde teksten in de bijlage, die een situatie schetsen. Vervolgens moet je jouw kennis van de stof op die situatie kunnen toepassen. Hierdoor is het niet genoeg om de examenstof enkel te kennen: je moet de stof kunnen toepassen. Er wordt dus een behoorlijk niveau van beheersing van de stof verwacht. Het is goed om veel oefenvragen en oude examens te maken, waardoor je oefent met het toepassen van je kennis.

Examentip Maatschappijwetenschappen #7: Zorg dat je het nieuws kunt relateren aan de veranderingsprocessen

Op het examen moet je verschillende veranderingsprocessen kennen. Denk bijvoorbeeld aan rationalisering, globalisering of individualisering. Wanneer je het nieuws leest, kijk dan of je dit aan één van die veranderingsprocessen kunt relateren. Hierdoor ga je over de stof nadenken en deze voor jezelf leren toepassen. En dat zal je op het examen flink helpen.

Heb jij nog meer goede examentips Maatschappijwetenschappen VWO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Maatschappijwetenschappen VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Maatschappijwetenschappen VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl