Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Geschiedenis VMBO TL/GL 2024

Examentips om jou te helpen

Je hebt de examenstof geleerd en bent klaar om het examen te maken. Toch hebben wij nog een aantal Geschiedenis tips voor je op een rij gezet, die jij misschien nog niet kent. Deze tips helpen je focussen op de juiste zaken. Daarnaast zorgen onze tips ervoor dat jij straks op het examen geen stomme fouten zal maken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zo kun je rustig het examen ingaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Geschiedenis VMBO TL/GL. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips.

Top 5 Geschiedenis examentips VMBO

Geschiedenis examentip #1: Zorg dat je oorzaken en gevolgen kent

Een belangrijk deel van het Geschiedenis examen VMBO gaat over oorzaak-gevolg en het leggen van verbanden. Zorg dat je van alle grote gebeurtenissen weet wat de oorzaak was en wat de gevolgen waren. Stel eventueel een tijdlijn op voor jezelf, zodat je weet welke gebeurtenissen eerst kwamen.

Geschiedenis examentip #2: Zorg dat je de begrippen en jaartallen kent

Zorg dat je alle begrippen en jaartallen kent die op het Geschiedenis Examen VMBO terug kunnen komen. Schrijf deze op en overhoor jezelf. Kijk of je van elk begrip precies kunt uitleggen hoe, wat en waarom. Dit geldt ook voor jaartallen: schrijf de jaartallen van belangrijke gebeurtenissen op en leer deze.

Geschiedenis examentip #3: Kijk historische documentaires en films

Op Internet zijn veel historische documentaires te vinden, ook over de onderwerpen waar het examen Geschiedenis over gaat. Zorg dat je enkele van deze documentaires kijkt. Video blijft beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief. Ook YouTube kan een goede bron zijn.

Geschiedenis examentip #4: Oefen met bronnen

Op het Geschiedenis examen VMBO zijn bronnen essentieel. Oefen veel vragen die je gebruik laten maken van bronnen. Lees altijd eerst de toelichting bij een bron. Vraag je altijd af wie de bron heeft geschreven. Is deze bron betrouwbaar? Heeft de schrijver een bepaald denkbeeld die de bron in een ander perspectief plaatst?

Geschiedenis examentip #5: Zorg dat je de wereldoorlogen goed kent

Het examen Geschiedenis gaat onder andere over het historisch overzicht vanaf 1900. De twee wereldoorlogen zijn daarin heel belangrijk. Zorg dat je weet wat de oorzaken en de directe aanleiding van beide wereldoorlogen is. Ook moet je weten welke bondgenootschappen er werden gesloten en wie tegen wie vocht. Zorg ook dat je weet hoe de Eerste Wereldoorlog heeft geleid tot de Tweede Wereldoorlog. Duitsland verkeerde namelijk in een flinke crisis na het Verdrag van Versailles. Dit heeft geleid tot de opkomst van nationalistische bewegingen, wat uiteindelijk heeft geleid tot de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis examentip #6: Zorg dat je feiten en meningen kunt onderscheiden

Op het examen Geschiedenis zul je veel met bronnen moeten werken. Sommige van deze bronnen zijn meningen van personen, bijvoorbeeld in de vorm van een politieke tekening. Een mening van een persoon is niet hetzelfde als een historisch feit. Zorg dus dat je het verschil kunt zien tussen meningen en feiten.

Heb jij nog goede Geschiedenis examentips VMBO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding?

Zorg dat je bovenstaande tips leest voordat je het examen Geschiedenis gaat maken. Kun je toch nog wat hulp gebruiken bij de voorbereiding op het eindexamen? We hebben ook een samenvatting van de examenstof VMBO Geschiedenis. Deze helpt je bij de uitleg van de examenstof.

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Geschiedenis VMBO TL/GL. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl