Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Biologie VMBO TL/GL 2024

Examentips om jou te helpen

Je hebt de examenstof geleerd en bent klaar om het examen te maken. Toch hebben wij nog een aantal Biologie tips voor je op een rij gezet, die jij misschien nog niet kent. Deze tips helpen je focussen op de juiste zaken. Daarnaast zorgen onze tips ervoor dat jij straks op het examen geen stomme fouten zal maken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zo kun je rustig het examen ingaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Biologie VMBO TL/GL. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips.

Top 8 Biologie examentips VMBO

Biologie examentip #1: Bestudeer het menselijk lichaam

Het Biologie examen VMBO gaat voor een groot deel over het menselijk lichaam. Bestudeer het menselijk lichaam goed. Zorg dat je weet waar organen zich bevinden en dat je weet wat die organen precies doen. Het is mogelijk dat je plaatjes van organen of het menselijk lichaam zult moeten bestuderen tijdens het Biologie examen VMBO.

Biologie examentip #2: Zorg dat je de processen in het menselijk lichaam kent

Op het examen moet je de volgende orgaanstelsels kennen: verteringsstelsel, bloedvatenstelsel, zenuwstelsel, zintuigstelsel, ademhalingsstelsel, spierstelsel, voortplantingsstelsel, hormoonstelsel en uitscheidingsstelsel. Zorg dat je weet welke organen bij deze stelsels zijn betrokken en hoe deze processen werken.

Biologie examentip #3: Zorg dat je het verschil kent tussen bacteriën en virussen

Een bacterie is een micro-organisme dat uit één cel bestaat. Ze hebben een stofwisseling, planten zich voort via celdeling en hebben geen celkern. Aan de andere kant heeft een virus geen cel en ook geen eigen stofwisseling. Een virus bestaat uit een kern van DNA of RNA, omgeven door een eiwitmembraan. Virussen koppelen zich aan een levende cel van een ander organisme en injecteren daarin het eigen erfelijk materiaal.

Biologie examentip #4: Zorg dat je het verschil kent tussen biotische en abiotische factoren

Biotische factoren zijn levende organismen in een ecosysteem. Denk aan planten en dieren, maar ook schimmels en bacteriën. Abiotische factoren zijn de levenloze, externe factoren in een ecosysteem. Denk aan de lucht, de bodem en het klimaat.

Biologie examentip #5: Zorg dat je weet hoe planten zijn opgebouwd

Planten bestaan uit een stengel, bladeren, zaden, bloemen en de wortels. Soms zijn de bladeren van een plant bedekt met een waslaagje, voor bescherming tegen uitdroging en beschadiging. Bloemen bestaan op hun beurt weer uit kelkbladeren, het kroonblad en de stamper.

Biologie examentip #6: Zorg dat je de werking van het oor en oog kent

Geluid komt via de gehoorgang op het trommelvlies van het oor terecht. Deze wordt ingedrukt, waardoor de geboorbeentjes bewegen. Vervolgens gaat de vloeistof in het slakkenhuis trillen. De zintuigcellen in het slakkenhuis zetten de geluidstrillingen om in zenuwprikkels, die door de gehoorzenuw naar de hersenen worden gebracht.

Bij het oog moet je onder andere de werking van het hoornvlies, de iris, de pupil en het netvlies kennen. Ook moet je het verschil kennen tussen staafjes en kegeltjes. Staafjes zorgen ervoor dat we een verschil zien tussen licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat we kleuren en details kunnen onderscheiden.

Biologie examentip #7: Zorg dat je weet hoe voortplanting werkt

Op het examen moet je de vrouwelijke en de mannelijke geslachtsorganen kennen. De onderdelen van de geslachtsorganen moet je ook in plaatjes kunnen herkennen. Daarnaast moet je weten hoe bevruchting bij mensen plaatsvindt. Ten slotte moet je de werking van voorbehoedsmiddelen kennen.

Biologie examentip #8: Zorg dat je weet hoe het menselijk afweersysteem werkt

Het afweersysteem van het menselijk lichaam is gericht op het onschadelijk maken van ziekteverwekkers. Je moet op het examen het verschil kennen tussen antigenen en antistoffen. Een antigeen is een lichaamsvreemde stof, zoals een virus. Antistoffen worden door het lichaam zelf aangemaakt als reactie op een antigeen.

Heb jij nog goede Biologie examentips VMBO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding?

Zorg dat je bovenstaande tips leest voordat je het examen Biologie gaat maken. Kun je toch nog wat hulp gebruiken bij de voorbereiding op het eindexamen? We hebben ook een samenvatting van de examenstof VMBO Biologie. Deze helpt je bij de uitleg van de examenstof.

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Biologie VMBO TL/GL. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl