Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Bedrijfseconomie HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Bedrijfseconomie maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Bedrijfseconomie voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Bedrijfseconomie HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 10 examentips Bedrijfseconomie HAVO

Examentip Bedrijfseconomie #1: Kijk op websites van banken om meer te leren over sparen en lenen

Op het examen moet je bijvoorbeeld weten waar de vergoeding op een spaarrekening van afhangt. Daarnaast moet je de verschillende vormen van consumptief krediet en enkele vormen van hypothecair krediet kennen. Kijk eens op de websites van bekende banken om te zien wat zij schrijven over sparen en lenen. Als je begrijpt wat er bij een lening of spaarrekening gebeurt, en hoe de rente hier een rol in speelt, dan ben je beter voorbereid op dit onderdeel van het eindexamen.

Examentip Bedrijfseconomie #2: Zorg dat je de verschillende samenlevingsvormen kent

Ken jij het verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap? En wat is het verschil tussen samenleven met of zonder samenlevingscontract? Wellicht zijn je ouders getrouwd of ken je iemand die getrouwd is, zoals je leraar Bedrijfseconomie. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen op wat voor manier of in welke vorm zij zijn getrouwd en waarom. Hierdoor gaat dit deel van de examenstof meer leven.

Examentip Bedrijfseconomie #3: Zorg dat je de verschillende rechtsvormen kent

Op het examen moet je de verschillende rechtsvormen kennen: eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, naamloze vennootschap, vereniging en stichting. Zorg dat je weet wat de kenmerken van al deze rechtsvormen zijn met betrekking tot financiële aansprakelijkheid en bestuursmacht.

Examentip Bedrijfseconomie #4: Leer de theorie over arbeidsovereenkomsten

Heb jij een bijbaan? Lees dan eens je eigen arbeidscontract door. Heb je een contract voor bepaalde tijd, onbepaalde tijd, of juist op oproepbasis of nul-uren? Val je wellicht onder een CAO? Krijg je naast loon ook nog andere beloningsvormen? Het doorlezen van zo een contract zorgt ervoor dat je dit deel van de examenstof beter gaat begrijpen. Heb je zelf geen bijbaan? Google dan eens naar een voorbeeld arbeidscontract.

Examentip Bedrijfseconomie #5: Check de beurs en het financiële nieuws

De grootste beurs van Nederland is de AEX, waarin de 25 grootste bedrijven van Nederland zijn vertegenwoordigd. Check het beursnieuws, en wat de aandelen van de bedrijven vandaag hebben gedaan. Dit helpt je om dit onderwerp beter te begrijpen.

Examentip Bedrijfseconomie #6: Denk voor jezelf na over de doelgroep en waardepropositie van bekende producten en merken

Op het examen moet je weten wat er wordt bedoeld met een doelgroep en waardepropositie. De doelgroep is de groep waarop een bedrijf zich richt en de waardepropositie van een product beschrijft de waarde van dat product en wat het voor een potentiële klant kan betekenen. Het kan een goede oefening zijn om voor jezelf te bedenken wat de doelgroep en waardepropositie zijn van bekende producten en merken. Als je dit een paar keer doet, zul je merken dat het haast vanzelf gaat. Wie is bijvoorbeeld de doelgroep en wat is de waardepropositie van Zara, Coolblue, Beats by Dre of een samenvatting van ExamenOverzicht?

Examentip Bedrijfseconomie #7: Zorg dat je een balans kunt lezen

Je moet het verschil tussen activa en passiva kennen, en weten welke balansposten daar onder vallen. Zorg dat je de verschillende balansposten goed kent en dat je zelf een balans kunt lezen en opstellen.

Examentip Bedrijfseconomie #8: Zorg dat je het verschil kent tussen opbrengsten, uitgaven, kosten en inkomsten

Onthoud dat het bij inkomsten en uitgaven gaat om betalingen die daadwerkelijk nu plaatsvinden. Bij kosten en opbrengsten gaat het om toe- of afnames van de winst.

Examentip Bedrijfseconomie #9: Zorg dat je de verschillende kengetallen kent

Op het examen moet je de current ratio, de quick ratio, solvabiliteit, debt ratio, rentabiliteit, cashflow en dividendrendement kennen. Zorg dat je elk van deze kengetallen kunt berekenen.

Examentip Bedrijfseconomie #10: Kijk op YouTube

Bekijk de video’s op het YouTube-kanaal van Meester Patrick. Hierin wordt alle examenstof op een heldere manier uitgelegd. Daarnaast stelt hij gratis ook handige oefenvragen op Instagram (@meesterpatrickeconomie).

 

Weet jij nog meer examentips Bedrijfseconomie HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Bedrijfseconomie HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Bedrijfseconomie HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl