Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Aardrijkskunde VMBO TL/GL 2024

Examentips om jou te helpen

Je hebt de examenstof geleerd en bent klaar om het examen te maken. Toch hebben wij nog een aantal Aardrijkskunde examentips voor je op een rij gezet, die jij misschien nog niet kent. Deze tips helpen je focussen op de juiste zaken. Daarnaast zorgen onze tips ervoor dat jij straks op het examen geen stomme fouten zal maken die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Zo kun je rustig het examen ingaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Aardrijkskunde VMBO TL/GL. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips.

Top 7 Aardrijkskunde examentips VMBO

Aardrijkskunde examentip #1: Zorg dat je de actualiteit van de onderwerpen kent

Op het Aardrijkskunde examen VMBO komen een aantal kernthema’s terug. Verdiep je in deze thema’s en zorg dat je ongeveer weet wat er nu speelt. Google bijvoorbeeld eens op het waterbeheer van China of het Midden-Oosten. Bekijk ook eens of er in de laatste jaren droogte is geweest in Spanje, of welke orkanen er in Amerika zijn geweest. De vragen op het Aardrijkskunde examen VMBO zijn soms gericht op actuele problemen.

Aardrijkskunde examentip #2: Bestudeer landkaarten

Het Aardrijkskunde examen VMBO gaat over Nederland, Spanje, China, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Zoek deze landen eens op via Google maps of in een atlas. Zorg dat je de belangrijkste steden en rivieren kent. Als thema’s voor het Aardrijkskunde examen zich richten op bepaalde gebieden, bestudeer deze dan ook. Er is een grote kans dat je landkaarten zult moeten bestuderen tijdens het Aardrijkskunde examen.

Aardrijkskunde examentip #3: Zorg dat je de verschillen tussen landen kent

Op het Aardrijkskunde examen VMBO worden onderwerpen besproken die op meerdere landen van toepassing zijn. Zorg dat je de verschillen tussen landen kent. Nederland heeft bijvoorbeeld een ander klimaat dan Spanje. Kijk goed welke landen er naast elkaar worden gezet en zorg dat je de verschillen tussen landen kunt uitleggen.

Aardrijkskunde examentip #4: Zorg dat je de weerelementen en klimaten kent

Op het examen moet je de verschillende klimaten kennen. Tropische regenklimaten, zeeklimaten, droge klimaten, landklimaten en sneeuw- en ijsklimaten: je moet ze allemaal kennen. Je moet weten waar ze voorkomen en wat de eigenschappen van deze klimaten zijn. Daarnaast moet je de verschillende weerelementen kennen. De weerelementen zijn temperatuur, neerslag, luchtdruk, wind en bewolking. Deze moet je kunnen herkennen.

Aardrijkskunde examentip #5: Zorg dat je weet hoe landen met water omgaan

Verschillende landen gaan anders om met water. In Nederland wordt het waterbeheer geregeld door de waterschappen en Rijkswaterstaat. Zorg dat je ook weet hoe er in het Midden-Oosten en in China met water wordt omgegaan. Hiervoor moet je weten welke grote rivieren er in deze landen zijn en wat de eigenschappen zijn van deze rivieren. Denk aan de Jangtsekiang in China. De industrie loost veel afval in deze rivier. Hierdoor is de rivier zwaar vervuild. Dit is weer een probleem voor gebieden die afhankelijk zijn van het drinkwater van deze rivier.

Aardrijkskunde examentip #6: Zorg dat je weet wat de gevolgen zijn van de bevolkingsontwikkelingen

Op het examen Aardrijkskunde wordt ingegaan op de bevolkingsontwikkeling in Nederland en Duitsland. Dit heeft verschillende gevolgen. Denk aan de gevolgen voor de leeftijdsopbouw, waaronder vergrijzing. Maar denk ook aan de bevolkingsdichtheid en verstedelijking. Ten slotte moet je ook in kunnen gaan op de bevolkingsontwikkelingen in China. Denk hierbij vooral aan de één-kind politiek en het systeem van de hukou.

Aardrijkskunde examentip #7: Zorg dat je de problemen van Chinese steden kent

China telt meerdere steden met vele miljoenen inwoners. Ook is er sprake van verstedelijking, waarbij bewoners van het platteland naar de stad trekken. Dit zorgt voor overbevolking. Daarnaast is er sprake van luchtvervuiling. De binnensteden van Shanghai of Beijing hangen vaak vol smog. Ten slotte speelt watervervuiling een rol. De industrie dumpt namelijk afval in rivieren, wat weer effect heeft op de kwaliteit van het water.

Heb jij nog goede Aardrijkskunde examentips VMBO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding?

Zorg dat je bovenstaande tips leest voordat je het examen Aardrijkskunde gaat maken. Kun je toch nog wat hulp gebruiken bij de voorbereiding op het eindexamen? We hebben ook een samenvatting van de examenstof VMBO Aardrijkskunde. Deze helpt je bij de uitleg van de examenstof.

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Aardrijkskunde VMBO TL/GL. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

2 Items

Set Descending Direction
per pagina
© 2024 ExamenOverzicht.nl