Gratis verzending vanaf 30 euro
Digitaal te lezen in de app
Bij een medeklinker (ook wel consonant genoemd) kan de lucht niet ongehinderd naar buiten komen wanneer je praat. Er is een blokkade door bijvoorbeeld je tong, tanden, keel of lippen. Dit is het geval bij bijna alle letters van het alfabet, behalve de klinkers. Bij een klinker (ook wel vocaal genoemd) kan de lucht dus wél ongehinderd naar buiten komen wanneer je praat. Klinkers zijn de a, e, i, o en u in het alfabet.
Er zijn twee handige ezelsbruggetjes om uit elkaar te houden wat klinkers zijn en wat medeklinkers zijn:
De ‘Y’ is een bijzonder geval. Soms is het een klinker en soms een medeklinker. Als je de Y uitspreekt als een ‘i/ie’, dan is het een klinker, maar spreek je de Y uit als een ‘j’, dan is het een medeklinker. Kijk maar eens naar de volgende woorden:
‘Y’ als klinker
Baby
Symbool
Pony
Penalty
‘Y’ als medeklinker
Yoghurt
Yoga
Yahtzee
Yeti
Bij woorden zoals cowboy, hockey en spray is het niet duidelijk of de Y een klinker is of niet. Hier zijn dan ook geen duidelijke afspraken over gemaakt. De lettercombinaties OY, EY en AY komen namelijk niet voor bij Nederlandse woorden, maar alleen bij Engelse leenwoorden.
Wanneer je een klinker langgerekt uitspreekt, schrijf je daarna maar één medeklinker. Spreek je een klinker kort uit, dan schrijf je daarna een dubbele medeklinker. Vergelijk de volgende woorden maar eens:
Lange klank
Ramen
Knopen
Legen
Kopen
Korte klank
Rammen
Knoppen
Leggen
Koppen
Hoewel tweetekenklank en tweeklank erg op elkaar lijken, betekenen deze begrippen niet hetzelfde. Op de basisschool leren leerlingen al wat een tweetekenklank is. Een tweeklank komt pas aan bod tijdens taalkunde (in sommige gevallen op het voortgezet onderwijs, in andere gevallen tijdens een vervolgstudie in deze richting). Het verschil is als volgt:
Wil je het verschil tussen klinkers en medeklinkers nog een keer zien op video? Check dan onderstaande video.