Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Wat zijn synoniemen?

Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord. Evenwoord is dus een synoniem van het woord synoniem! Op deze pagina kun je alles lezen wat jij moet weten over synoniemen.

Wat zijn synoniemen?

Hoe ontstaat een synoniem?

Hoe ontstaat een synoniem?

Elk woord heeft een eigen betekenis. Twee woorden die hetzelfde aanduiden, is eigenlijk onnodig. Toch zijn er synoniemen. Dat komt doordat deze woorden vaak niet op hetzelfde moment of op dezelfde plaats ontstaan. De twee woorden ontstaan in eerste instantie los van elkaar. Door contact tussen verschillende bevolkingsgroepen kunnen talen met elkaar mengen, denk bijvoorbeeld aan leenwoorden. Zo kunnen dan twee verschillende woorden die hetzelfde betekenen naast elkaar voorkomen en inwisselbaar worden. Meestal wordt na een tijdje één van de twee woorden meer gebruikt. Bij leenwoorden bijvoorbeeld, worden oude leenwoorden uit het Frans, tegenwoordig vaak vervangen door leenwoorden uit het Engels.

Wanneer gebruik je een synoniem?

Wanneer?

Hoewel synonieme woorden hetzelfde betekenen, worden ze niet altijd in dezelfde context gebruikt. De keuze is bijvoorbeeld afhankelijk van schrijfstijl, maar ook binnen een bepaalde regio of een taalgebied kan één van de twee woorden meer gangbaar zijn. In België noemen ze een bank om op te zitten, bijvoorbeeld een zetel. Als je in Nederland je simpel bankstel zo aanduidt, zullen mensen je raar aankijken en je misschien eerder als pretentieus bestempelen.

Je kunt ook bewust synoniemen gebruiken als je een tekst schrijft. Een tekst(gedeelte) is prettiger leesbaar, als je niet steeds dezelfde woorden gebruikt. Gebruik je vaak hetzelfde woord in één alinea, kijk dan eens of er een passend synoniem voor is!

Voorbeelden

Voorbeelden

Voorbeelden van synoniemen zijn:

  • Kapot - stuk
  • Hollen - rennen
  • Maar - echter
  • Beschonken - aangeschoten
  • Bureau (leenwoord) - schrijftafel
  • Etage (leenwoord) - verdieping
  • Succes (leenwoord) - voorspoed
  • Sowieso (leenwoord) - hoe dan ook
  • Humeur (leenwoord) - stemming

Op www.synoniemen.net kun je nog veel meer synoniemen opzoeken!

Video

Wil je nog meer voorbeelden zien van hoe synoniemen in de praktijk worden gebruikt? Kijk dan onderstaande video van Arjen Lubach.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl