Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Motivatiebrief schrijven (voor stage, opleiding of werk)

Het woord zegt het eigenlijk al: een motivatiebrief is een brief waarin je jouw motivatie schrijft, de reden waarom je gemotiveerd bent voor iets. Simpeler gezegd: je schrijft in een motivatiebrief de reden waarom je iets graag wil. Dit kan een stage, een opleiding of een baan zijn. Maar hoe schrijf je nu precies een motivatiebrief? Dat lees je in dit artikel.

Motivatiebrief schrijven

Waarom zou je een motivatiebrief schrijven?

Waarom een motivatiebrief schrijven?

Vaak wordt er bij de sollicitatie naar een stage, opleiding of baan gevraagd naar een motivatiebrief. Een bedrijf wil namelijk weten wie van de sollicitanten het beste past bij het bedrijf. Maar ook als hier niet specifiek naar wordt gevraagd, is het aan te raden toch een motivatiebrief bij je sollicitatie/CV te voegen. In je motivatiebrief kun je namelijk goed laten zien wie je bent en je kunt uitgebreid uitleggen waarom jij volgens jou deze stage, opleiding of baan zou moeten krijgen. Tegenover kandidaten die niet uit zichzelf een motivatiebrief hebben bijgevoegd, ben je zeker in het voordeel. Je laat zien dat jij moeite en energie over hebt voor deze stage, baan of opleiding. Je hebt zo meer kans om te worden uitgenodigd voor een gesprek!

Wat staat er in een motivatiebrief?

Inhoud motivatiebrief

Inleiding

In de inleiding moet duidelijk worden dat jouw brief een motivatiebrief is en wat je doel is met de brief (waarom je deze brief schrijft). Laat ook in de inleiding duidelijk naar voren komen wie je bent. Een inleiding waarin een duidelijke persoonlijkheid naar voren komt, maakt de brief aantrekkelijker. De lezer van de brief zal dan sneller geneigd zijn om de hele brief te lezen.

Middenstuk

In het middenstuk schrijf je waarom jij de baan graag wil hebben, wat je kan bijdragen aan het bedrijf en een onderbouwing hiervan. Een onderbouwing kun je geven door sprekende voorbeelden te geven van jouw kwaliteiten en door relevante cursussen en diploma’s te noemen. Laat dus aan de hand van voorbeelden zien hoe jij aan de eisen van het bedrijf voldoet. Besteed veel aandacht aan deze voorbeelden. Ze maken je brief uniek en ze kunnen goed laten zien wie jij bent.

Slot

Probeer een originele manier te bedenken om je brief af te sluiten. Geef in ieder geval aan dat je graag je brief persoonlijk wil toelichten in een gesprek.

Tips

Tips zakelijke brief schrijven

Tips bij het schrijven van een motivatiebrief:

 1. Vermijd standaardzinnen, maar wees origineel en creatief. Zo valt jouw brief op tussen alle andere brieven.
 2. Maak alinea's - een inleiding, een middenstuk en een slot - en zorg voor een goedlopende tekst.
 3. Maak je brief persoonlijk. Laat in je brief zo goed mogelijk zien wie jij bent.
 4. Schrijf in de actieve vorm, niet in de passieve vorm. Dit komt enthousiaster over. Vergelijk:
  • Ik ben zeer sterk in het oplossingsgericht denken – actief
  • Oplossingsgericht denken is iets waar ik zeer sterk in ben – passief
 5. Wees niet te bescheiden! Je moet jezelf met jouw kwaliteiten als het ware verkopen.
 6. Geef in het slot aan dat je je brief graag verder zou willen toelichten in een gesprek. Assertiviteit wordt gewaardeerd.
 7. Lees je motivatiebrief tot slot een paar keer hardop voor. Zet de puntjes op i.
 8. Als je zelf niet zeker bent van je spelling en grammatica, laat je brief dan nakijken door iemand die hier goed in is. Hoe je schrijft in een motivatiebrief is jouw visitekaartje!

Voorbeeld van een motivatiebrief

Voorbeeld motivatiebrief

Hieronder vind je een voorbeeld van de inhoud van een motivatiebrief die geschreven is voor een stage als verpleegkundige op de spoedeisende hulp.

Geachte heer/mevrouw,

Aan de hand van deze brief wil ik mijn motivatie voor de stage als verpleegkundige op de spoedeisende hulp aan u kenbaar maken. Toen ik zag dat deze stageplek beschikbaar was, hoefde ik niet lang na te denken en ben ik direct begonnen met schrijven! Ik wil u in deze brief aan de hand van persoonlijke voorbeelden laten zien dat ik geschikt ben voor deze stageplaats en dat ik hier ook echt mijn steentje kan bijdragen.

Een klein trauma, zoals deze vaak zullen voorkomen op de spoedeisende hulp, heb ik al op jonge leeftijd meegemaakt. Toen ik negen jaar oud was, kwam mijn broertje huilend binnen nadat hij op de speelplaats uit een boom was gevallen. Zijn arm zag er raar uit en mijn moeder raakte gelijk in paniek. Het was geen fijn gezicht, maar ik kon mijn broertje kalmeren en mijn moeder tot de juiste actie brengen: mijn broertje naar het ziekenhuis rijden.

Ik merkte toen al dat ik rustig kon blijven onder stressvolle omstandigheden en ook op latere leeftijd, toen mijn scheikundedocent in de klas onwel werd, bleek dit het geval te zijn. Ik vond het wel vervelend dat ik op dat moment niet zelf mijn docent kon helpen, en om die reden heb ik een EHBO-cursus gevolgd. Ik vond deze cursus zo interessant dat ik niet lang daarna een bhv-cursus gevolgd heb, omdat hier nog wat extra vaardigheden aangeleerd worden. Het is voor mij een fijn idee dat ik, als dat nodig is, niet alleen kalm blijf, maar ook het slachtoffer kan helpen.

In uw stageomschrijving staat dat u op zoek bent naar een daadkrachtig persoon die rustig kan blijven in stressvolle situaties. Ik ben ervan overtuigd dat ik die persoon ben. Daarbij heb ik al veel kennis van handelingen die uitgevoerd worden zodra een patiënt op de spoedeisende hulp binnenkomt. Ik kom niet alleen om te leren, maar vooral ook om te helpen!

Ik hoop dat ik de kans krijg om alles wat ik geleerd heb toe te passen en mijn steentje bij te dragen bij u op de spoedeisende hulp. Ik zou graag deze brief verder toelichten in een persoonlijk gesprek!

Met hartelijke groet,

Jan Jansma

Video

Wil je meer weten over het schrijven van een motivatiebrief? Kijk dan onderstaande video van de Universiteit Utrecht.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl