Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Nieuw! Woordenboek voor het Eindexamen 2016-2017

Woordenboek voor het Eindexamen 2016-2017

 • Leerlingen mogen naar ieder eindexamen een woordenboek Nederlands meenemen. Dit staat in de regeling toegestane hulpmiddelen van de eindexamens van het CvTE.
 • In deze regeling is geen lijst opgenomen met toegestane of verboden woordenboeken.
 • ExamenOverzicht heeft een verkort woordenboek speciaal voor het eindexamen uitgebracht.
 • Volgens de officiële regels mag je dit woordenboek gebruiken op het eindexamen.
 • Het CvTE heeft echter besloten dat dit hulpmiddel alsnog niet is toegestaan op het eindexamen.
 • Het woordenboek kan echter wel ter voorbereiding dienen om jou te helpen slagen voor het eindexamen!
Woordenboeken voor het Eindexamen

Wat staat er in dit woordenboek?

Wij hebben twee woordenboeken voor het eindexamen gemaakt. Één voor het niveau VMBO en één voor het niveau HAVO en VWO. De woordenboeken bestaan uit alle kernbegrippen van de examenstof van de verschillende vakken. Krijg je al die moeilijke begrippen maar niet in je hoofd gestampt? Dit is geen probleem meer dankzij het Woordenboek voor het Eindexamen 2016-2017!

Woordenboek VMBO

In dit woordenboek vind je alle begrippen die voorkomen in de vakken: Aardrijkskunde, Biologie, Economie, Geschiedenis, NaSk1, NaSk2 en Wiskunde. Het VMBO woordenboek heeft in totaal zeven hoofdstukken en ieder hoofdstuk beslaat een individueel vak. Het woordenboek VMBO bestaat uit 54 pagina’s. In ieder hoofdstuk staat de volledige begrippenlijst op alfabetische volgorde. Een voorbeeld: in het hoofdstuk economie staat het woord ‘consumptie’ met daarachter een korte uitleg van het woord/begrip. Bij de exacte vakken zijn begrippen uitgelegd, maar staan er geen formules in.

Woordenboek HAVO/VWO

In dit woordenboek vind je alle begrippen die voorkomen in de vakken: Aardrijkskunde, Biologie, Economie, Geschiedenis, M&O, Maatschappijwetenschappen, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde A/B. Het HAVO/VWO woordenboek heeft in totaal negen hoofdstukken en ieder hoofdstuk beslaat een individueel vak. Het woordenboek HAVO/VWO bestaat uit 86 pagina’s. In ieder hoofdstuk staat de volledige begrippenlijst op alfabetische volgorde. Een voorbeeld: in het hoofdstuk economie staat het woord ‘conjunctuur’ met daarachter een korte uitleg van het woord/begrip. Bij de exacte vakken zijn begrippen uitgelegd, maar staan er geen formules in.

Wat zijn de voordelen van dit woordenboek?

Het Woordenboek voor het Eindexamen heeft alleen de woorden opgenomen die relevant zijn voor de verschillende eindexamens. Dit heeft drie grote voordelen ten opzichte van algemene woordenboeken:

 1. 1. De complete lijst van examenbegrippen
  Alle begrippen die je op het examen tegenkomt, staan in ons woordenboek. Alhoewel je veel begrippen ook kunt vinden in de Van Dale, staan niet alle begrippen in andere woordenboeken. Denk bijvoorbeeld aan een begrip als ‘structurele werkloosheid’, wat je niet zult vinden in de Van Dale, maar wel in ons woordenboek.
 2. 2. Snel en gericht zoeken
  Ons woordenboek stelt je in staat om snel en gericht de verklaringen van woorden op te zoeken. Ter vergelijking: het Van Dale pocketwoordenboek bestaat uit 125.000 woorden, verdeeld over 560 pagina’s. Omdat de Van Dale dikker is, duurt het opzoeken van woorden ook langer. Als jij tijdens het examen Aardrijkskunde in de Van Dale zoekt naar een term als ‘sedimentatie’, dan kost dat je meer tijd dan als je dit woord opzoekt in ons compacte woordenboek.
 3. 3. De juiste betekenis van specifieke begrippen
  In ons woordenboek is de exacte betekenis uitgelegd van begrippen die alleen voor een specifiek vak gelden. Veel begrippen hebben op het eindexamen een andere betekenis dan in een algemeen woordenboek staat. Een voorbeeld: ‘spanning’ heeft in het vak natuurkunde een betekenis die niet overeenkomt met de beschrijving in een algemeen woordenboek.

Regeling toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is verantwoordelijk voor de eindexamens in Nederland. Deze organisatie is een orgaan van de overheid en zij hebben een reglement opgesteld met specifieke regels en omschrijvingen over wat er meegenomen mag worden op het eindexamen. Dit is de regeling toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens VO 2017.

In de regeling staat duidelijk omschreven dat bij het eindexamen van ieder vak een verklarend woordenboek Nederlands is toegestaan, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding.

Regeling toegestane hulpmiddelen centrale examens

Het CvTE heeft in deze regeling géén lijst opgenomen van welke woordenboeken wel of niet zijn toestaan op het examen. Volgens het reglement is ieder verklarend woordenboek Nederlands toegestaan op het eindexamen

Lancering van het woordenboek voor het eindexamen

Wij hebben daarom een nieuw woordenboek ontwikkeld, speciaal gefilterd voor eindexamenleerlingen. Dit woordenboek hebben we op maandag 1 mei 2017 gelanceerd in een video op Facebook. Het bericht ging viral en bereikte al snel honderdduizenden mensen. Door de grote hoeveelheid bezoekers ging zelfs onze site even offline. Whatsapp groepen van eindexamenklassen ontplofden met berichten hierover. Iedereen had het erover.

Reactie CvTE

Enkele uren na de lancering van de Facebook video, belde het CvTE ons. De commotie had hen inmiddels ook bereikt. Ze gaven aan dat ons woordenboek niet is toegestaan op het eindexamen. Ze waren niet blij en beredeneerden dat ons woordenboek geen woordenboek is. Maar konden niet helder aangeven waarom dan niet. Als je het woord 'conjunctuur' tijdens het examen economie mag opzoeken in de Dikke Van Dale, waarom mag dat dan niet in ons woordenboek?

Wij hebben dit bij het CvTE aangegeven, maar ze blijven bij hun standpunt. Ze hebben die middag een bericht op Examenblad gezet, waarin duidelijk is gemaakt dat dit woordenboek niet is toegestaan.

Reactie op Examenblad

Dit bericht is vervolgens door het CvTE gecommuniceerd naar alle middelbare scholen in Nederland. Ook hebben de VO-Raad, de normale website van het CvTE en de Nationale Onderwijsgids het bericht inmiddels overgenomen. Het woordenboek is dus niet toegestaan op het eindexamen. Je mag het woordenboek natuurlijk wel gebruiken om begrippen te leren, maar het boek mag niet mee de examenzaal in.

Gratis Beschikbaar

Het Woordenboek voor het Eindexamen 2016-2017 (in de varianten HAVO/VWO en VMBO) wordt tot en met dinsdag 2 mei 2017 gratis meegeleverd bij iedere bestelling van een papieren samenvatting of oefenboek op ExamenOverzicht. Na 2 mei zal het woordenboek als apart product op onze website worden verkocht.

Bekijk de digitale versie van het woordenboek alvast hier.

Let dus goed op, hoe zeer wij het ook betreuren:
Het woordenboek is niet toegestaan op het eindexamen.

© 2024 ExamenOverzicht.nl