Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Samengevat en ExamenOverzicht: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen de samenvattingen van ExamenOverzicht en de samenvattingen van Samengevat? Deze vraag wordt ons meer dan eens gesteld via Whatsapp, Facebook of per e-mail. In dit artikel willen we je daar graag meer over vertellen.

In de voorbereiding op het examen kun je uit een hele reeks aan hulpmiddelen kiezen. Natuurlijk heb je de lesboeken gelezen en kun je altijd bij je leraar langs als je vragen hebt. Maar voor steeds meer examenkandidaten is dat niet voldoende. De toelatingseisen bij vervolgstudies worden steeds zwaarder en goede cijfers zijn dus steeds belangrijker. Tegelijkertijd zijn er een groeiend aantal hulpmiddelen die het leren minder zwaar maken en die je helpen de examenstof beter te leren. Denk bijvoorbeeld aan oefenvideo’s, oefenvragen, bijlessen of examentrainingen. Het nadeel van bijlessen en examentraining is dat deze erg duur zijn. Samenvattingen zijn een effectief en goedkoper alternatief. Je bent misschien al bekend met de samenvattingen van Samengevat en wellicht minder bekend met ExamenOverzicht. In dit artikel leggen we de overeenkomsten en verschillen van de samenvattingen van ExamenOverzicht en Samengevat aan je uit.

Alle verschillen op een rij

Er zijn meerdere verschillen tussen Samengevat en ExamenOverzicht. De belangrijkste verschillen staan in onderstaand figuur en worden vervolgens besproken.

Verschil tussen samengevat en examenoverzicht 2022-2023

 

De auteur

Daarnaast is Samengevat geschreven door een expert; een auteur die goed is in zijn vak, maar ver van leerlingen af staat. Hierdoor is het vaak een droge, moeilijk te begrijpen tekst voor leerlingen.

De samenvattingen van ExamenOverzicht zijn juist geschreven door leerlingen. Hier is voor gekozen om de stof zo makkelijk en begrijpelijk mogelijk te maken. Examenkandidaten die erg goed zijn in een bepaald vak, schrijven de samenvatting in hun eigen woorden. ExamenOverzicht zet dit vervolgens in een overzichtelijk template en herschrijft bepaalde zaken zodat alles in dezelfde schrijfstijl is geschreven. De laatste stap in de kwaliteitscontrole is dat leraren de samenvatting van ExamenOverzicht lezen en goedkeuren. Dit wordt gedaan zodat je er zeker van kan zijn dat de samenvattingen juist en volledig zijn. Waar Samengevat dus begint bij de vaktechnische specialist of leraar, begint ExamenOverzicht bij de leerling.

De grootte

Het eerste verschil tussen de producten van Samengevat en ExamenOverzicht zit hem in de grootte; het formaat en het aantal bladzijden. Samengevat en ExamenOverzicht leggen beiden de examenstof uit. Samengevat doet dit echter op een meer uitgebreide manier dan ExamenOverzicht. De boeken van Samengevat tellen soms wel 250 pagina’s. De samenvattingen van ExamenOverzicht tellen gemiddeld zo’n 50 pagina’s. De Samengevat boekjes zijn echter wel kleiner en zijn gedrukt in A5 formaat. De ExamenOverzicht samenvattingen zijn gedrukt in A4 formaat. Echter, als je beide producten naar hetzelfde formaat zou brengen, dan zouden de boeken van Samengevat nog steeds veel meer pagina’s tellen dan die van ExamenOverzicht. We horen vaak van leerlingen dat ze de Samengevat boeken geen echte samenvatting vinden. Het is zo uitgebreid en compleet dat het bijna evenveel examenstof bevat als een normaal lesboek. ExamenOverzicht legt alleen de essentie van de examenstof kort en bondig uit. Zo kun jij in korte tijd de examenstof efficiënt tot je nemen.

De methode

Het tweede grote verschil is de methode van het samenvatten. In de boeken van Samengevat worden alle begrippen die op het examen terugkomen één voor één opgesomd en duidelijk uitgelegd. De boeken zijn daarmee eigenlijk geen samenvatting, maar meer een begrippenlijst waarin je allerlei definities kan opzoeken. In de Samengevat boeken vindt je de uitleg van de begrippen en wordt de relatie getoond tussen hoofdbegrippen en sub-begrippen.

De samenvattingen van ExamenOverzicht zijn verhalend opgeschreven. Een onderwerp wordt als een verhaal uitgelegd en in het verhaal komen alle belangrijke begrippen terug die je moet kennen. Het voordeel van deze verhaalvorm is dat je de begrippen makkelijk in een context kunt plaatsen. Daarnaast is de stof veel minder droog om door te lezen. Een lange lijst van opsommingen is tenslotte heel saai om door te lezen.

De examenstof

Samengevat bevat zowel de eindexamenstof als de schoolexamenstof. Dit klinkt fijn, maar in de praktijk is het vaak verwarrend omdat niet alle schoolexamenstof ook eindexamenstof is. Het kan vaak tijdrovend zijn om precies uit te zoeken wat wel of geen examenstof is. ExamenOverzicht heeft dit al voor je uitgezocht. Elke samenvatting van ExamenOverzicht bevat namelijk enkel de eindexamenstof. Zo leer je precies wat je moet weten voor het eindexamen.

Theorie en praktijk

De samenvattingen van ExamenOverzicht bevatten naast uitleg van de examenstof ook relevante oefenvragen uit oude examens. De combinatie van theorie en oefenvragen helpt jou kennismaken met het type vragen dat op het eindexamen terugkomt en verband te leggen tussen de examenstof en de manier van toetsen. Samengevat biedt oefenvragen alleen aan in een ander product namelijk de Examenbundel. Je zal bij Samengevat dus twee boeken moeten aanschaffen. ExamenOverzicht biedt ook aparte oefenboeken aan, maar deze zijn een aanvulling op de samenvattingen. Met de samenvattingen heb je al een volledig boek om te leren en kun je tegelijkertijd oefenen.

QR-codes

Uniek in de samenvattingen van ExamenOverzicht zijn verder de QR-codes die door de samenvatting zijn verspreid. Wanneer je deze met je telefoon scant, kom je direct op een relevante uitlegvideo op YouTube uit. Zo kun je beeld en geluid koppelen aan de stof die je net hebt gelezen in de samenvatting. Samengevat heeft geen QR-codes.

Look & feel

Een ander verschil zit in de look & feel van de samenvattingen. De boeken van Samengevat zijn op A5 formaat geprint (een half A4tje). De samenvattingen van ExamenOverzicht zijn op A4 geprint. Zowel Samengevat als ExamenOverzicht maken gebruik van paperback, wat inhoudt dat er een papieren kaft om de boeken zit. Let wel, zowel bij Samengevat als ExamenOverzicht kun je de samenvattingen ook digitaal bestellen.

Het lettertype

Een ander verschil is de grootte van het lettertype. ExamenOverzicht heeft bewust gekozen voor een wat groter lettertype zodat je minder hoeft te turen naar de tekst en deze makkelijk wegleest. Als je uren aan het leren bent, dan kan je soms helemaal dol worden van de tekst. ExamenOverzicht heeft de samenvattingen zo geschreven dat deze prettig blijven om naar te kijken. Het lettertype van Samengevat is kleiner, waardoor het boekje compact kan blijven.

Niveaus

Ten slotte is er nog de vraag voor welke niveaus de boeken worden aangeboden. Samengevat richt zich op VMBO TL/GL, HAVO en VWO. ExamenOverzicht richt zich ook op deze niveaus, maar heeft ook samenvattingen voor VMBO KB en VMBO BB.

Wie zitten er achter Samengevat en ExamenOverzicht?

Samengevat wordt geproduceerd en verkocht door uitgeverij ThiemeMeulenhoff. De samenvattingen van ExamenOverzicht worden gemaakt en verkocht door ExamenOverzicht. ThiemeMeulenhoff is een grote uitgeverij die naast de boekjes van Samengevat onder andere producten aanbiedt zoals de Examenbundels. Daarnaast komt een deel van jouw lesboeken waarschijnlijk bij ThiemeMeulenhoff vandaan. ExamenOverzicht is geen uitgever maar een webshop en biedt alleen samenvattingen en oefenboeken aan. ExamenOverzicht richt zich puur en alleen op examenkandidaten van de middelbare school. De missie van ExamenOverzicht is om examenleerlingen te laten slagen. Dit doen we door producten te maken die zo dicht mogelijk bij de examenkandidaten staan. ThiemeMeulenhoff is een uitgever die zich richt op het hele onderwijs: de basisschool, de middelbare school en de vervolgopleidingen.

Conclusie

Zowel Samengevat als de samenvattingen van ExamenOverzicht helpen om je voor te bereiden op het eindexamen. Hoewel beide hulpmiddelen in boekvorm zijn opgesteld, verschilt de manier waarop de inhoud wordt aangeboden behoorlijk. Beiden bevatten alles wat je moet kennen voor het eindexamen, maar laten je op een andere manier de examenstof leren. Uiteindelijk is het belangrijk dat je voor de vorm kiest die het best bij jou aansluit en waarvan jij denkt dat het je helpt slagen voor het eindexamen. Kies je voor ExamenOverzicht, dan kun je op onze website alle producten vinden. Succes in de voorbereiding op het eindexamen!

 
© 2024 ExamenOverzicht.nl