Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
60.000+ leerlingen gingen je voor

Examen Natuurkunde HAVO 2023

Direct naar onze producten
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Binnen 2 werkdagen in huis
Direct te lezen in de app
Veilig betalen
60.000+ leerlingen gingen je voor

Ken jij Newton’s wetten allemaal? Begrijp jij al hoe licht en geluid bewegen of hoe stroom werkt? Op deze pagina kun je alles lezen over het Natuurkunde eindexamen HAVO.

De examenstof

Het eindexamen Natuurkunde HAVO bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk:

1. Beeld- en geluidstechniek

Dit onderdeel gaat over informatieoverdracht en medische beeldvorming. Je moet weten wat trillingen zijn en hoe je de frequentie meet. Trillingen leiden tot golven. Op het eindexamen moet je verschillende berekeningen met trillingen uit kunnen voeren. Wanneer je begrijpt hoe golven en frequenties werken, is het belangrijk deze informatie te kunnen plaatsen in de context van radio en televisie.

Bij het onderdeel medische beeldvorming moet je weten wat atomen, protonen, neutronen en elektronen zijn. Daarnaast is het belangrijk de verschillende soorten ioniserende straling te kennen. Let hierbij ook op het begrip radioactiviteit en zorg dat je vervalvergelijking kunt opstellen. Ook moet je weten hoe je wat de halveringsdikte is en hoe je deze kunt berekenen. Ten slotte is het belangrijk de risico’s van straling te kennen. Zo moet je het verschil tussen bestraling en besmetting kennen. Ten slotte moet je verschillende medische beeldvormingstechnieken kennen. Denk bijvoorbeeld aan röntgenfoto’s.

2. Beweging en energie

Bij het onderdeel beweging en energie wordt gekeken naar kracht, beweging en energieomzettingen. In het eerste deel moet je een afstand over de tijd kunnen uitrekenen. Bijvoorbeeld de gemiddelde snelheid per uur. Daarnaast moet je de versnelling kunnen berekenen. Bij een vrije val komt er een bepaalde tegendruk tot stand, waardoor er een constante snelheid ontstaat. Tevens moet je de verplaatsing over tijd uit kunnen zetten in een grafiek. Ook is belangrijk te weten hoe krachten effect hebben op snelheid. Zowel in een rechte lijn als onder een hoek.

Voorbeelden van krachten die je op het eindexamen tegen kunt komen zijn veerkracht en luchtweerstand. In de context van snelheid en kracht is het belangrijk de wetten van Newton te kennen. Ook moet je kunnen rekenen met de zwaartekracht en hefbomen.

In het onderdeel energieomzettingen staat de wet van behoud van energie centraal. Zorg dat je de formules voor zwaarte-energie, bewegingsenergie en chemische energie kent. Ook moet je om kunnen gaan met het berekenen van arbeid. Of het vermogen van voertuigen. Zorg dat je weet wat rendement is en hoe je dit kunt berekenen.

3. Materialen

Dit onderdeel gaat over de eigenschappen van materialen. Zorg dat je bekend bent met het moleculaire model van materie. Je moet temperaturen kunnen omrekenen tussen Celsius en Kelvin. De dichtheid van materialen verschilt per materiaal. Op het eindexamen moet je de dichtheid van materialen kunnen berekenen. Zorg dat je ook bekend bent met het spanning-rekdiagram, dat bepaalt hoeveel spanning of rek een materiaal aan kan.

4. Aarde en heelal

In het onderdeel aarde en heelal moet je kunnen beschrijven hoe het heelal eruitziet. Zorg dat je weet wat planeten, sterren en manen zijn. Je moet ons sterrenstelsel kunnen beschrijven en de namen van de belangrijkste planeten kennen. Daarnaast is het belangrijk te weten hoe de maanfasen worden bepaald. In het heelal wordt afstand aangegeven in lichtjaren. Zorg dat je weet wat de meest aangenomen theorie is met betrekking tot het ontstaan van het heelal. Objecten in het heelal draaien in een cirkelbeweging rond een ster of planeet. Je moet op het examen in staat zijn de baansnelheid te berekenen. Zorg ook dat je weet hoe je de gravitatie moet berekenen.

Je moet verder globaal begrijpen via welke instrumenten er onderzoek wordt gedaan naar objecten in het heelal. Denk bijvoorbeeld aan de optische telescoop of ruimtetelescoop. Er wordt hierbij gebruikgemaakt van straling. Zorg dat je de verschillende soorten straling kent en weet hoe deze gebruikt kunnen worden om hemellichamen te vinden.

5. Meten en regelen

Het laatste onderdeel gaat over elektriciteit. Zorg dat je de basisbegrippen spanning, stroom en lading kent. Je moet onder andere de stroomsterkte kunnen berekenen en een stroomkring kunnen aflezen. Zorg ook dat je weet wat weerstand is en hoe je deze berekent. Je moet verder het verschil kennen tussen serieschakelingen en parallelschakeling en met beiden kunnen rekenen. Tenslotte moet je weten hoe je vermogen kunt berekenen en weten hoe energie werkt rondom het huis.

Het Natuurkunde eindexamen HAVO

Natuurkunde is de wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoeken van de algemene eigenschappen van materie, straling en energie. Op het Natuurkunde eindexamen HAVO 2023 komen vijf hoofdonderwerpen terug. Het Natuurkunde eindexamen HAVO bestaat uit open vragen over deze onderwerpen. Hieronder leggen we uit wat voor vragen je kunt verwachten.

Op het centraal examen moet je trillingen en golven kunnen uitleggen. En de eigenschappen en toepassingen van ioniserende straling kennen. Je moet de wetten van Newton kunnen toepassen en energieomzettingen kunnen beschrijven. Ook wordt er verwacht dat je de fysische eigenschappen van stoffen en materialen kunt uitleggen. En de structuur van het heelal kent. Ten slotte dien je elektriciteit te begrijpen.

Andere vragen gaan rechtstreeks over de begrippen. Leer de begrippen daarom goed. Laat je eventueel overhoren door een klasgenoot. Daarnaast komt het ook voor dat je begrippen in een context moet plaatsen. Probeer goed te letten op de relatie van de begrippen in combinatie met een groter onderwerp.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen in te gaan, hebben wij de volgende drie hulpmiddelen voor jou:

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!