Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examen Scheikunde HAVO 2024

Snap jij hoe atomen zijn opgebouwd en hoe je met reacties moet rekenen? Kun jij je BINAS al dromen? Op deze pagina kun je alles lezen over het Scheikunde eindexamen HAVO.

Examen_scheikunde_havo

De examenstof

Het eindexamen Scheikunde HAVO 2024 bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk:

Dit onderdeel gaat onder andere in op deeltjesmodellen. Je moet weten hoe atomen zijn opgebouwd uit protonen, neutronen en elektronen. Zorg dat je weet wat de verschillende atoommodellen (Bohr, Rutherford) kent. Ook moet je kunnen omgaan met atoomnummers en elementen kunnen aflezen uit het periodiek systeem. Op het eindexamen wordt de IUPAC naamgeving gehanteerd voor stoffen. Zorg dat je hier mee om kunt gaan. Moleculaire stoffen bestaan uit moleculen. Zorg dat je de belangrijkste molecuulformules kent. Hetzelfde geldt voor zouten, zuren en basen. Daarnaast moet je structuren van koolstofverbindingen goed kennen. Het is aan te raden om je Binas goed door te nemen van tevoren, zodat je de juiste zaken snel kunt opzoeken.

Er zijn verschillende manieren om stoffen in te delen. Bijvoorbeeld in zuivere stoffen of mengsels. Zorg dat je weet wat stofeigenschappen zijn. Bijvoorbeeld het kooktraject of smelttraject. Zorg verder dat je begrippen als oplossing, suspensie en emulsie uit elkaar kunt houden.

Bij het onderdeel bindingen, moet je de eigenschappen van metaalbindingen, ionbindingen en atoombindingen kennen. Zorg dat je weet wat covalentie is. En dat je de belangrijkste covalente bindingen kent. Een belangrijke molecuulbinding die je moet kennen is de waterstofbrug. Zorg dat je ook weet wat polaire atoombindingen zijn. Ten slotte moet je op het eindexamen het verschil kennen tussen thermoplasten en thermoharders.

In het tweede onderdeel moet je chemische processen kunnen beschrijven door een reactievergelijking op te stellen. Je moet weten wat zuren en basen zijn en hoe deze zijn opgebouwd. Op het eindexamen moet je een zuur-base reactie op kunnen stellen. Ook moet je weten wat een redoxreactie is. Zorg dat je ook reactievergelijkingen met halfreacties op kunt stellen. De laatste reactie die je moet kennen is die van een ester.

Op het eindexamen moet je ook chemisch kunnen rekenen. Je moet bijvoorbeeld aan kunnen geven hoeveel van een bepaald deeltje in een stof aanwezig is. Je moet onder andere de formules kennen om molaire massa, gehalte en molariteit te kunnen berekenen. Ook moet je kunnen omgaan met massapercentages, volumepercentages en dichtheid. Een andere set aan berekeningen gaat in op energie. Je moet energiediagrammen kunnen opstellen. Zorg dat je het verschil kent tussen exotherme en endotherme reacties. Zorg dat je de verschillende soorten energie kent. En ten slotte de wet van behoud van energie.

Stoffen reageren met elkaar, waardoor deze kunnen verdwijnen en nieuwe stoffen kunnen ontstaan. De reactiesnelheid geeft weer hoe snel de reactie tussen stoffen plaatsvindt. Zorg dat je weet welke factoren de reactiesnelheid beïnvloeden. Bijvoorbeeld temperatuur en concentratie. Bij dit onderdeel moet je ook bepaalde kringlopen kennen. Denk aan de koolstofkringloop en stikstofkringloop.

Het laatste onderwerp van dit hoofdstuk is de classificatie van reacties. Je moet onder andere de substitutiereactie, additiereactie en condensatiereactie kennen. Zorg dat je ook weet wat kraken betekent.

Dit onderdeel gaat in op chemische vakmethodes en procesontwerpen. Er zijn verschillende manieren om een mengsel van stoffen te scheiden. Je moet de verschillende scheidingsmethoden kennen, zoals filteren, centrifugeren, destilleren en extraheren. Wanneer je de aanwezigheid van een stof moet aantonen, zijn daar verschillende manieren voor. Op het eindexamen moet je het principe van chromatografie kennen.

Om materialen te verwerken in de chemische industrie, moet je voor het eindexamen weten hoe je een thermoplast en metaal verwerkt. Zo moet je weten wat spuitgieten, extruderen en blazen is. Met betrekking tot het verwerken van metalen moet je weten wat persen, walsen en gieten is.

In dit onderdeel moet je enkele industriële processen kennen en weten hoe energieomzettingen werken. Je moet het verschil kennen tussen continueprocessen en batchprocessen. Ook moet je begrippen als recirculatie en reactor kennen. Je moet ook weten hoe een scheidingsinstallatie wordt gebruikt en wat een warmtewisselaar voor effect heeft. Ook moet je op hoofdlijnen weten hoe een chemisch proces loopt. Zorg hierbij dat je weet hoe je een blokschema moet opstellen.

Omdat grondstoffen op kunnen raken en om het milieu te sparen, is er steeds meer aandacht voor groene chemie. Op het eindexamen moet je de 12 principes van groene chemie kennen. Je moet de atoomeconomie, het rendement en de E-factor kunnen berekenen. Je moet verder het verschil kennen tussen hernieuwbare- en niet-hernieuwbare bronnen. Zorg dat je de verschillende fossiele brandstoffen kent en weet wat alternatieven zijn. Ten slotte moet je weten wat redoxreacties zijn en hoe een batterij werkt.

Het laatste onderdeel gaat over het kunnen plaatsen van chemie in de maatschappij. Je moet de chemie van het leven kennen. Bijvoorbeeld hoe stofwisseling werkt en hoe voedsel wordt omgezet in het lichaam. Ten slotte moet je de milieueisen kennen voor chemische stoffen.

Het Scheikunde eindexamen HAVO

Scheikunde is de wetenschap die de samenstelling en bouw van stoffen onderzoekt. Op het Scheikunde eindexamen HAVO 2024 komen vijf hoofdonderwerpen terug. Het eindexamen bestaat uit open vragen over deze onderwerpen. Hieronder leggen we uit wat voor vragen je kunt verwachten.

Op het centraal examen moet je deeltjesmodellen kunnen beschrijven en eigenschappen van stoffen en materialen kennen. Ook moet je kennis hebben van bindingen en wordt er verwacht dat je chemische reacties, kringlopen en productieprocessen scheikundig kunt uitleggen. Ten slotte dien je scheikundige berekeningen te kunnen uitvoeren.

Andere vragen gaan rechtstreeks over de begrippen. Leer de begrippen daarom goed. Laat je eventueel overhoren door een klasgenoot. Daarnaast komt het ook voor dat je begrippen in een context moet plaatsen. Probeer goed te letten op de relatie van de begrippen in combinatie met een groter onderwerp.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen in te gaan, hebben wij de volgende belangrijke informatie en handige producten voor je op een rijtje gezet:

Informatie

Producten

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!

© 2024 ExamenOverzicht.nl