Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Stage lopen: wat moet je weten?

Een uitdagende marketingbaan op het hoofdkantoor van een grote multinational, of toch die toffe baan als gymdocent bij je oude basisschool? Wanneer je nog weinig werkervaring hebt, kan het best lastig zijn om een keuze voor een baan te maken. Om te bepalen waar je passie ligt, kun je stage lopen! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat als stagiair.

Stage lopen: alles wat je moet weten

Wat is een stage?

Wat is een stage?

Een stage houdt in dat je voor een korte periode gaat werken bij een organisatie om ervaring op te doen in het betreffende werkveld. Zo kun je kijken of een soortgelijke baan iets voor jou is. Dit kan zowel op fulltime als parttime basis zijn. Je zult natuurlijk niet direct allerlei belangrijke taken toegewezen krijgen. De kans is namelijk groot dat je nog weinig ervaring hebt. Daarom zul je voornamelijk meelopen met een ervaren medewerker binnen de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld een senior marketeer, een bedrijfsleider of een accountmanager zijn.

Er zijn drie bekende soorten stages te onderscheiden:

Snuffelstage

Een snuffelstage is een korte stage die bedoeld is om een indruk te krijgen van de werkomgeving. Meestal vindt een snuffelstage plaats in het eerste jaar van je opleiding.

Meewerkstage

Een meewerkstage is een stage waarbij je meewerkt in de betreffende organisatie. Vaak vindt deze plaats in het derde jaar van je opleiding, maar niet altijd. Zo kun je de kennis uit de eerdere jaren van je opleiding toepassen in het werkveld.

Afstudeerstage

Een afstudeerstage is een stage waarbij je werkt aan een scriptie of eindopdracht bij de betreffende organisatie. Zo een stage vindt plaats aan het eind van je opleiding.

Waarom ga je stage lopen?

Waarom ga je stage lopen?

Stage lopen is meestal verplicht vanuit je opleiding. Het helpt je namelijk om ervaring op te doen in het werkveld. Je kunt tijdens de stageperiode dan ook alle opgedane kennis vanuit je opleiding gebruiken en toepassen in de praktijk. Daarnaast kan het je ook een goed beeld geven van wat voor soort baan je na je opleiding zou willen. Er zijn bijvoorbeeld grote verschillen tussen werken bij een grote multinational met duizenden werknemers of werken bij een klein lokaal bedrijf met 5 werknemers.

Daarnaast kan stage lopen ook nuttig zijn voor jezelf. De meeste bedrijven zouden het liefst iemand aannemen die al wat relevante werkervaring heeft. Stage lopen is in dat kader een mooie mogelijkheid om toch alvast wat ervaring op je naam te zetten! Daarbij geeft een stage je natuurlijk de perfecte kans om jezelf te bewijzen binnen een bedrijf. Het komt immers regelmatig voor dat een stagiair na de stageperiode doorstroomt naar een werknemer met een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Het voordeel hiervan is dat je de organisatie en het team dan vaak al redelijk kent.

Wees niet getreurd wanneer het stagebedrijf je niet direct een vaste baan aanbiedt na je stageperiode. De connecties die je tijdens de stage hebt gemaakt, heb je sowieso in de pocket. Wie weet komt dit later nog goed van pas!

Wat doe je tijdens een stage?

Wat doe je tijdens een stage?

Iedere stage verschilt en er is geen vast stappenplan voor hoe een stage eruitziet. Toch zijn er vaak wel een aantal terugkerende elementen die je een goed beeld geven van wat je kunt verwachten.

Allereerst is het goed om te weten dat je vooral ondersteunende taken zult krijgen. Je bent er namelijk om te leren. Je zult dus rustig aan beginnen en naarmate je wat meer kennis binnen de organisatie hebt, zul je meer verantwoordelijkheid krijgen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de duur van je stage.

Meestal wordt je als stagiair aan één persoon binnen de organisatie gekoppeld die je gaat begeleiden. Deze begeleider heeft vaak redelijk wat ervaring in zijn of haar functie en zal alles goed uitleggen. Bespreek van tevoren je leerdoelen met de begeleider van je stagebedrijf. Zo zorg je ervoor dat je stage daadwerkelijk relevant voor jou is.

Daarnaast zul je tijdens je stage veel contact hebben met jouw opleiding. Sommige stagiairs moeten regelmatig terug naar school om daar de voortgang van de stage te bespreken. Bij sommige opleidingen is deze terugkomdag slechts één keer in een langere periode. Vooral wanneer je een afstudeerstage loopt kan deze terugkomdag nuttig zijn. De begeleider vanuit de onderwijsinstelling kan je namelijk precies vertellen waar je op moet letten en of er dingen anders moeten tijdens je stage.

Tot slot voer je natuurlijk niet enkel werkzaamheden uit voor het bedrijf. Je bent immers geen werknemer, maar een stagiair. Dit wil zeggen dat je ook druk bezig bent met je schoolopdracht of scriptie. Het is belangrijk om hier samen met het stagebedrijf goed over te communiceren. Wanneer je dit niet doet is het voor het stagebedrijf niet duidelijk hoeveel tijd je aan school moet besteden. Je wilt voorkomen dat je na een lange dag stage lopen nog hard moet werken aan je schoolopdracht.

Hoe lang duurt een stage?

Hoe lang duurt een stage?

Een stage heeft geen vaste duur. Het is meestal afhankelijk van de opleiding die je volgt en in welk leerjaar je zit. Zo duurt een stage in het eerste of tweede jaar van je opleiding meestal een aantal weken en een afstudeerstage aan het eind van je opleiding vaak een half jaar.

Stagiairs zijn relatief goedkope krachten, waardoor het voor werkgevers aantrekkelijk is om een stagiair veel uren te laten werken. Om stagiairs in bescherming te nemen, heeft de Nederlandse overheid een aantal regels opgesteld.

Regels voor stageduur 16- en 17 jarigen:

 • Per week loop je maximaal 45 uur stage (per 4 weken mag je een maximaal gemiddelde van 40 uur per week hebben).
 • Per dag mag je maximaal 9 uur stage lopen.
 • Wanneer je op een dag 6 uur naar school gaat, mag je nog maar 3 uur stage lopen.
 • Per dag heb je 12 uur onafgebroken rust.
 • Je mag geen nachtdienst draaien.

Regels voor stageduur 18 jaar en ouder:

 • Per week loop je maximaal 60 uur stage (per 4 weken mag je een maximaal gemiddelde van 55 uur per week hebben).
 • Per dag mag je maximaal 12 uur stage lopen.

Is een stagevergoeding verplicht?

Is een stagevergoeding verplicht?

Het is voor werkgevers niet verplicht om een stagevergoeding te geven aan een stagiair. Toch zullen de meeste organisaties er wel voor kiezen om je een stagevergoeding en/of onkostenvergoeding aan te bieden. Reken je hiermee zeker niet rijk, want het komt niet in de buurt van een volwaardig salaris. Dat komt omdat leren centraal staat tijdens een stage.

Hoe hoog is een stagevergoeding?

De hoogte van de stagevergoeding verschilt per bedrijf en leerniveau. Zo krijgen WO-studenten gemiddeld een hogere stagevergoeding dan studenten van het HBO of MBO. Daarnaast krijg je voor een afstudeerstage vaak meer betaald dan voor een doorsnee meewerkstage. Hieronder hebben we aangegeven wat je per opleidingsniveau ongeveer van je stagevergoeding kunt verwachten:

 • WO: €250 - €400 per maand.
 • HBO: €200 - €350 per maand.
 • MBO: €150 - €200 per maand.

Video

Wil je meer weten over de stagevergoeding? Bekijk dan deze video.

Wat heb je nodig om te solliciteren voor een stage?

Wat heb je nodig om te solliciteren voor een stage?

Je hebt een cv en motivatiebrief nodig om te kunnen solliciteren voor een stage. Voordat je het gesprek aangaat, wil de betreffende organisatie graag weten wie jij bent. Zo kan de organisatie zich ook beter voorbereiden op een eventueel sollicitatiegesprek en kan er worden bepaald of er een match is.

Op je cv zet je al je werkervaring, je opleiding(en) en eventuele eerdere stages die je gelopen hebt. Zo geef je het stagebedrijf een duidelijk overzicht van welke ervaring je al hebt.

In je motivatiebrief geef je aan waarom je graag stage wilt lopen bij het bedrijf. Bovendien kun je hierin de leerdoelen van je stage aangeven en beredeneren waarom je vindt dat je goed bij deze functie en het bedrijf past.

Hoe ziet het sollicitatiegesprek van een stage eruit?

Hoe ziet het sollicitatiegesprek van een stage eruit?

Wanneer je cv en motivatiebrief positief zijn beoordeeld door het stagebedrijf, word je uitgenodigd op gesprek. Dit gesprek is er voornamelijk om te kijken of er een klik is tussen de organisatie en de mogelijke stagiair. Het sollicitatiegesprek voor een stage lijkt erg op een sollicitatiegesprek voor een normale baan. Neem het dus serieus en maak tijd vrij om de sollicitatie voor te bereiden.

Om te beginnen is het handig om je in te lezen in wat de organisatie precies doet. Neem een kijkje op de website van de organisatie en kijk even naar hun social media kanalen. Hierdoor geef je in ieder geval de indruk dat je op de hoogte bent van de werkzaamheden van het bedrijf en dat je goed bent voorbereid.

In het sollicitatiegesprek kan het bedrijf vragen stellen over de richting van je studie en hoe deze aansluit op de werkzaamheden binnen het bedrijf. Daarom kan het helpen om een portfolio mee te nemen met projecten waar je aan hebt gewerkt.

Verder is het belangrijk om in het sollicitatiegesprek veel vragen te stellen. Geef duidelijk aan wat je van het stagebedrijf verwacht en wat voor ondersteuning je zou willen zien vanuit de stagebegeleider. Deze ondersteuning gaat zowel over de inhoudelijke werkzaamheden als over je eigen stageopdracht vanuit de opleiding. Soms heeft je opleiding hier tijdens het sollicitatiegesprek nog weinig informatie over gegeven. Zorg er in dat geval voor dat je tijdens het sollicitatiegesprek duidelijk aangeeft dat er een opdracht voor school moet worden gemaakt. Zo kun je hier samen met het stagebedrijf alvast naar kijken. Ten slotte bespreek je in het sollicitatiegesprek het aantal uur dat je gaat stage lopen en hoe hoog de stagevergoeding is.

Hoe vind je een stage?

Hoe vind je een stage?

Het vinden van een goede stageplek kan best lastig zijn. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet, die kunnen helpen om de perfecte stageplek te vinden:

 1. Stel het niet uit! Begin ruim van tevoren met oriënteren en wacht niet tot het laatste moment. Stel voor jezelf een deadline voor het vinden van een stageplaats.

 2. Zorg dat je cv op orde is. Dit is vaak de eerste indruk die de organisatie van je heeft.

 3. Zorg dat je een motivatiebrief hebt. Sommige organisaties eisen een motivatiebrief waarin jij aangeeft waarom je bij hen stage wilt lopen.

 4. Bepaal voor jezelf wat voor stage je zoekt en in welke branche je stage wilt lopen.

 5. Maak een profiel aan op LinkedIn of kijk op de site van Stageplaza. Hier kunnen werkgevers jouw persoonlijke profiel zien en je berichten sturen als ze interesse hebben. Zo hoef je zelf minder hard te zoeken!

 6. Kijk naar de stages die je vanuit het netwerk van je eigen opleiding kunt vinden. Het netwerk van jouw school en opleiding is vaak erg groot. Dit maakt de kans groter dat er een relevant bedrijf tussen zit, waar je eventueel stage kunt lopen. Bovendien zijn deze bedrijven meestal al goedgekeurd door de onderwijsinstelling. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat je niet de enige student bent die op hetzelfde moment op zoek is naar een stageplaats. De meeste stageperiodes lopen van september tot en met december en van februari tot en met juni. De kans is dus groot dat veel andere studenten op zoek gaan naar een stage in dezelfde periode als jij. Bereid je dus goed voor om de concurrentie voor te blijven. Als je bovenstaande tips volgt, zit je in de juiste richting en heb je meer kans op het vinden van een leuke stage!

Kun je stage lopen in het buitenland?

Kun je stage lopen in het buitenland?

Het is mogelijk om stage in het buitenland te lopen. Er zijn verschillende redenen waarom je voor een stage in het buitenland zou kunnen kiezen. Zo is het natuurlijk een erg leerzame ervaring en leer je er zelfstandig door worden. Je bent immers helemaal op jezelf aangewezen in het buitenland. Daarnaast is het voor potentiële werkgevers aantrekkelijk om iemand aan te nemen die een stage in het buitenland heeft gevolgd of die ervoor heeft gekozen om te studeren in het buitenland.

Helaas zijn er ook nadelen aan stage lopen in het buitenland. Zo kan een stage in het buitenland duur uitvallen. Dat komt door de vele zaken die je ervoor moet regelen, zoals huisvesting, een visum en kosten voor het reizen. Op de website van wilweg kun je meer informatie vinden over wat je exact moet regelen en aan welke eisen je moet voldoen.

Stage lopen bij ExamenOverzicht?

Stage lopen bij ExamenOverzicht?

ExamenOverzicht biedt regelmatig stageplaatsen aan. Vooral op het gebied van marketing en sales kunnen we vaak de hulp en inzichten van talentvolle stagiairs goed gebruiken! Maar wat krijgt een stagiair daar bij ExamenOverzicht voor terug?

 • Je werkt in een jong team.
 • Je krijgt een breed, maar uitdagend takenpakket.
 • Je kunt zelf bepalen op welk vlak jij meer wilt leren.
 • Tijdens de lunch staat ons tosti-ijzer voor je klaar.
 • Je krijgt een ruime stagevergoeding.
 • Een potje pingpong kan natuurlijk niet ontbreken!

Ben jij enthousiast geworden en wil je bijvoorbeeld onze nieuwe marketing of sales stagiair worden? Stuur ons dan een mailtje op info@examenoverzicht.nl.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl