Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

7 tips voor het kiezen van jouw ideale vervolgopleiding in 2023!

7 tips voor het kiezen van jouw ideale vervolgopleiding in 2023!

De keuze is reuze en zeker als het gaat om vervolgopleidingen. Er bestaan zoveel verschillende opleidingen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. En dan moet je al bijna inschrijven. Geen paniek! Wij geven je zeven tips om de ideale vervolgopleiding voor jou te vinden in 2023.

Tips studiekeuze

1. Wat vind je leuk om te doen?

Vrije tijd

Zonder meteen in opleidingsrichtingen te denken, ga eens na wat je leuk vindt om te doen. Dit kunnen hobby’s of sporten zijn, maar ook het soort film of serie dat je graag kijkt. Misschien sta je graag in de keuken of kijk je het liefst de hele dag naar crime series. Stel jezelf deze vragen eens:

  • Wat vind je een leuke sport?
  • Wat voor soort series en films kijk je het liefst?
  • Of kijk je liever documentaires?
  • Lees je graag? Zo ja, waarover lees je het liefst
  • Waar ben je goed in?

Vervolgens kun je nadenken over opleidingen die hier eventueel bij passen. Zit je bijvoorbeeld op voetbal of hockey omdat je teamsporten zo leuk vindt? Kijk eens naar studies waarbij je veel samenwerkt!

Heb je moeite met het beantwoorden van deze vragen? Op internet zijn veel (gratis) interessetests te vinden die je hierbij kunnen helpen.

2. Doe een studiekeuzetest

Studiekeuze test

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het doen van een studiekeuzetest kan richting geven aan de zoektocht naar de opleiding die het best bij jou past. Misschien komt er wel een opleidingsrichting uit waar je zelf nooit aan gedacht had! Verwacht dan ook niet dat een studiekeuzetest meteen een specifieke opleiding geeft, maar gebruik het als een richting. Binnen deze richting vind je dan misschien wel de ideale studie voor jou. Er bestaan studiekeuzetesten voor het hbo en wo, maar ook voor het mbo.

3. Bezoek open dagen en meeloopdagen

Open dag

Op open dagen kom je erachter of de sfeer van de school bij je past en kun je met studenten en docenten van de opleiding praten. Ga vooral zelf het gesprek aan. Je ouders kunnen je daarna altijd nog helpen en aanvullen. En onthoud: domme vragen bestaan niet!

Daarnaast organiseren veel scholen meeloopdagen. Zo kom je erachter of je de lessen interessant vindt en neem je een kijkje tijdens een ‘normale’ lesdag. Misschien ontmoet je hier wel mensen die ook twijfelen over hun studiekeuze en helpt het om er met hen over te praten. Ook kun je aan studenten die de opleiding al volgen, vragen waarom zij hebben gekozen voor de opleiding en hoe ze het nu ervaren.

4. Zet je vooroordelen opzij

Vooroordelen

Ga niet te veel van je vooroordelen uit. Ook als je niet goed bent in rekenen, blijven er genoeg economische opleidingen over om uit te kiezen! Wie weet blijk je er zelfs wel heel goed in te zijn. Misschien vallen er meer opleidingen binnen een richting dan je dacht en kom je uit bij een opleiding die je helemaal niet kende! Ook passen er misschien wel meer opleidingsrichtingen bij je dan je dacht. Ben je bijvoorbeeld goed in schrijven? Kijk dan eens verder dan alleen talenstudies. Wie weet kun je je talent wel binnen een hele andere opleidingsrichting inzetten.

5. Durf voor jezelf te kiezen

Kies voor jezelf

Uiteindelijk moet jij de opleiding zelf gaan volgen en is het belangrijk dat jij met plezier naar school gaat elke dag. Kies daarom niet voor een opleiding omdat je vrienden deze ook gaan doen. Het is natuurlijk heel gezellig om bij je vrienden in de klas te zitten, maar je moet wel gelukkig zijn met de opleiding die je hebt gekozen. Iedereen in je nieuwe klas begint opnieuw en zit dus in hetzelfde schuitje.

Laat je ook niet negatief ompraten door je omgeving. Natuurlijk is het fijn als je ouders, broer, zus en vrienden ook enthousiast zijn, maar uiteindelijk gaat het om jou. Als jij gelukkig bent met je opleiding, zijn zij dat ook!

6. Bespreek het met je omgeving

Omgeving

De mening van de mensen in je omgeving kan ook nuttig zijn, bijvoorbeeld als je twijfelt. Enerzijds kunnen vrienden, kennissen en familieleden je gevoel of mening bevestigen. Of het nu gaat om een positieve of negatieve mening. Anderzijds kunnen ze misschien ook wel kwaliteiten van je benoemen waar je zelf nog niet aan had gedacht of die jou zelf nog nooit waren opgevallen. Wie weet doe je inspiratie op en kom je op nieuwe ideeën!

7. Schrijf je in voor meerdere opleidingen

Opleidingen

Twijfel je net voor de deadline nog steeds en ben je bang dat je overhaast een verkeerde keuze maakt? Schrijf je dan in voor meerdere opleidingen! Zo geef je jezelf wat extra tijd om na te denken. Je kunt je namelijk nog tot vlak voor de start van het schooljaar uitschrijven.

Op het hoger onderwijs mag je je inschrijven voor:

  • 4 opleidingen met vrije inloop,
  • of 3 opleidingen met vrije inloop en 1 numerus fixus-opleiding,
  • of 2 numerus fixus-opleidingen* en 2 opleidingen met vrije inloop

*Je mag je voor maximaal één opleiding Geneeskunde, Fysiotherapie, Tandheelkunde, Mondzorgkunde of Verloskunde aanmelden per onderwijsinstelling.

Op het mbo mag je je inschrijven voor een onbeperkt aantal opleidingen. Wel kan het zijn dat de onderwijsinstelling een maximum aantal inschrijvingen per persoon hanteert.

© 2024 ExamenOverzicht.nl