Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Wie is de minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs?

Ooit benieuwd geweest naar wie de 'eindbaas' is van het eindexamen? Wij ook! Daarom zijn wij voor je op onderzoek uitgegaan.

Als (toekomstig) examenleerling is het natuurlijk handig om te weten wie de minister is en wat je van hem kunt verwachten. Dennis Wiersma is de naam. Niet te verwarren met Robbert Dijkgraaf: de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hoewel ze nauw samenwerken hebben ze niet dezelfde taken.

In dit blog lees je daarom alles wat je moet weten over de minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs.

Wie is de minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs?

Wie is Dennis Wiersma?

Wie is Dennis Wiersma?

Dennis Wiersma is de minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs. Hij vervult deze functie sinds 10 januari 2022. Daarvoor was hij onder andere Tweede Kamerlid voor de VVD en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Daarnaast valt Dennis Wiersma op door zijn jonge leeftijd. Hij is namelijk geboren op 19 februari 1986 in het Friese Franeker, en is dus pas 36! Inmiddels is hij getrouwd en heeft hij twee jonge kinderen. Verhalen uit de klas krijgt hij dus dagelijks aan de keukentafel te horen!

Verder heeft Wiersma laten zien een echte doorzetter te zijn. Deze zogenoemde ‘stapelaar’ begon zijn schoolloopbaan op de mavo, waarna hij doorstroomde naar de havo. Vervolgens maakte hij een hbo-studie af, en schreef zich in bij de Universiteit Utrecht, waar hij een master Bestuur en Beleid afrondde.

Wat zijn de taken van de minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs?

Wat zijn de taken voor de minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs?

De minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs heeft een groot takenpakket dat bestaat uit:

  • Voor- en vroegschoolse educatie;
  • Primair- en voortgezet onderwijs;
  • Allerlei andere soorten onderwijs: speciaal, passend, volwassenen en informeel onderwijs;
  • Actieplan basisvaardigheden;
  • Kansengelijkheid;
  • Lerarenbeleid;
  • Maatschappelijke diensttijd;
  • Nationaal Programma Onderwijs;
  • Onderwijshuisvesting;
  • DUO, Inspectie van het Onderwijs (primair onderwijs en voortgezet onderwijs).

Voornamelijk zal hij bezig zijn met bieden van meer kansengelijkheid in het onderwijs. Maar ook zal hij druk zijn met het wegwerken van de leervertragingen die zijn opgelopen tijdens de coronacrisis.

Wat zijn de plannen van Dennis Wiersma?

Wat zijn de plannen van Dennis Wiersma?

De exacte plannen van Dennis Wiersma zijn natuurlijk niet te voorspellen, maar we kunnen wel kijken naar wat hij in het verleden heeft gezegd en gedaan, zodat we een beeld krijgen van wat er ongeveer te verwachten valt.

Hierbij zullen we vooral kijken naar zijn kijk op de belangrijkste onderwerpen binnen zijn ministerie: onderwijsachterstanden en kansenongelijkheid

Onderwijsachterstanden aanpakken

Onderwijsachterstanden die zijn opgelopen door de coronacrisis worden door het ministerie van Wiersma in eerste instantie geholpen door de 8,5 miljard euro die hiervoor in februari 2021 beschikbaar is gemaakt. Door deze pot geld kwam er ongeveer 1,3 miljoen euro per middelbare school beschikbaar. Vanaf dat moment hadden scholen twee jaar om dat geld te besteden.

Wiersma heeft al gezegd dat hij deze termijn van twee jaar wil verlengen met één of twee jaar. Scholen zouden hierdoor meer tijd krijgen om onderwijsachterstanden weg te werken, zodat leerlingen die nog net niet in het examenjaar zitten er ook iets aan hebben. Het geld kan worden uitgegeven aan bijvoorbeeld gratis bijlessen of emotionele ondersteuning.

Als er één ding is dat de nieuwe minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs belangrijk vindt, is dat het welzijn van de leerlingen. In gesprek met NOS zegt hij: "Scholen moeten per leerling gaan kijken wat diegene nodig heeft. Daar wil ik komende jaren graag wat schepjes bovenop gaan doen. Zo'n achterstand kan leerlingen namelijk tekenen voor het leven en een valse start geven. Dat wil ik niet."

Eindexamen

Examenleerlingen hebben in 2022 weer de mogelijkheid om een extra vak weg te strepen. Hierdoor mogen zij een extra onvoldoende hebben op hun eindlijst. Dit is besloten nadat Wiersma hierover een brief naar de Tweede Kamer stuurde. Dit komt bovenop de andere versoepelingen voor het eindexamen 2022.

Fysiek onderwijs en Covid-19

Als het even kan, wil Wiersma het fysieke onderwijs zo veel mogelijk laten doorgaan. Dus hopelijk niet meer maandenlang les van achter je laptop!

Tweet van Dennis Wiersma over fysiek lesgeven tijdens corona

Beter onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt

Wiersma zet zich in voor een beter salaris voor leraren. Hiermee kan onder andere het lerarentekort worden beperkt, waardoor het onderwijs kan verbeteren. Dit zorgt er uiteraard weer voor dat jij beter gemotiveerde leraren voor de klas hebt. En een beter gemotiveerde leraar is een betere leraar! 

Hiernaast vindt hij dat opleidingen goed moeten aansluiten op de arbeidsmarkt. Dus op het moment dat er vanuit de arbeidsmarkt vraag is naar bepaalde vaardigheden moeten de scholen klaar staan om leerlingen daarvoor klaar te stomen. Denk bijvoorbeeld aan programmeren of de Chinese taal als vak.

Hoe blijf je op de hoogte van de plannen van de minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs?

Om op de hoogte te blijven van Wiersma's plannen, hoef je geen saaie database te doorzoeken, maar kun je hem gewoon volgen op social media of je kunt natuurlijk gewoon ouderwets een mailtje sturen:

© 2024 ExamenOverzicht.nl