Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Eindexamen 2022 en coronavirus: hoe zit het precies?

Update: 25 januari 2022

Al een paar jaar zorgt de coronacrisis ervoor dat het examenjaar niet helemaal verloopt zoals je misschien in gedachten had toen je de school binnenkwam als brugklasser. Zo zag het eindexamen van 2021 er heel anders uit, en is de editie van 2020 zelfs afgelast. Een terecht vraag is daarom: wat gaat er met de examens van 2022 gebeuren? In 2022 gaat het eindexamen gewoon door, maar met enkele aanpassingen. Welke aanpassingen dat zijn, dat bespreken we in dit artikel!

Eindexamens 2022 en corona

Wat is er anders aan de eindexamens 2022?

Op vrijdag 17 december 2021 heeft Minister Arie Slob bekendgemaakt dat het eindexamen er in 2022 iets anders gaat uitzien dan normaal, in verband met de coronacrisis. Vervolgens heeft de nieuwe Minister, Dennis Wiersma, op donderdag 24 januari in brief aan de Tweede Kamer laten weten nog een wijziging toe te voegen (zie wijziging 7).

Wat is er anders aan de eindexamens van 2022?

Wijziging 1: tweede tijdvak wordt verlengd

Tweede tijdvak wordt verlengd bij eindexamen 2022

Het tweede tijdvak zou eerst 4 dagen duren, maar dit wordt nu verlengd naar 10 dagen (maandag 13 juni t/m vrijdag 24 juni).

Je mag ervoor kiezen om een aantal vakken te verplaatsen naar het tweede tijdvak. Op die manier kun je jouw CE's beter verspreiden over tijdvak 1 en 2.

Daarnaast mag je er zelfs voor kiezen om al jouw CE's naar het tweede tijdvak te verplaatsen. Dit lijkt in eerste instantie niet verstandig, maar het is wel handig als je bijvoorbeeld tijdens het eerste tijdvak in quarantaine moet.

Wijziging 2: derde tijdvak voor herkansingen

Derde tijdvak voor herkansingen bij eindexamen 2022

Net zoals in 2021, komt er in 2022 ook een derde tijdvak. Dit tijdvak is bedoeld voor herkansingen van examens die je voor het eerst hebt afgelegd in het tweede tijdvak.

Herkansingen van examens die je in tijdvak 1 hebt afgelegd, neem je in principe af in tijdvak 2.

Wijziging 3: extra herkansing

Extra herkansing bij eindexamen 2022

Iedere examenleerling heeft in 2022 recht op één extra herkansing. Daarom kun je dit jaar twee vakken herkansen, in plaats van één.

Afhankelijk van wanneer je het vak aflegt dat je herkanst, kun je je herkansing afleggen in tijdvak 2 of 3.

Wijziging 4: aangepaste afname beroepsgericht profielvak (vmbo)

Aangepaste afname beroepsgericht profielvak bij eindexamen 2022

In 2022 wordt het beroepsgerichte profielvak in het vmbo niet afgesloten met een cspe (centraal schriftelijk en praktisch examen).

In plaats daarvan zullen de beroepsgerichte profielvakken in 2022 volledig worden afgenomen als schoolexamen.

Bovendien kunnen de cspe's in 2022 over een langere periode worden verspreid.

Wijziging 5: extra herkansing voor leerlingen die staatsexamen doen

Herkansingsmogelijkheden staatsexamen 2022

De herkansingsregels voor het staatsexamen zijn dit jaar versoepeld. In 2022 mag je, mits je daardoor kunt slagen, van twee vakken alle examenonderdelen herkansen. Je kunt dan dus per vak zowel het centraal examen als het volledige college-examen herkansen. Dit geldt voor vakken waarin je in 2022 staatsexamen doet.

Verder mag je bij mondelinge examens binnen het staatsexamen een vertrouwenspersoon meenemen. 

Wijziging 6: aangepaste normering

Aangepaste normering eindexamens 2022

Doordat veel leerlingen een andere voorbereiding voor het eindexamen hebben gehad dan normaal, zal de normering van het eindexamen worden aangepast. Net zoals in 2021, zal er een normering komen die zo dicht mogelijk in de buurt komt van de normeringen uit voorgaande jaren. Zo wordt er rekening gehouden met de afgelopen gekke schooljaren én met de prestaties van afgelopen jaren.

Wijziging 7: leerlingen mogen één vak wegstrepen

Leerlingen mogen een vak wegstrepen bij eindexamens 2022

Examenleerlingen die ná de herkansingen nog steeds een onvoldoende te veel hebben, zullen alsnog slagen voor hun eindexamen. Zij mogen deze onvoldoende namelijk wegstrepen. Het eindcijfer van het betreffende vak blijft wel op de cijferlijst staan, maar telt niet mee voor de bepaling van de uitslag. Dit mag echter niet voor de kernvakken. Op havo en vwo zijn de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Op het vmbo is enkel Nederlands een kernvak.

Conclusie

Ook in 2022 wordt het eindexamen als gevolg van de coronacrisis aangepast. Deze pagina bevat de informatie die op dit moment bekend is. Zodra er nieuwe informatie naar buiten komt, zullen wij deze pagina updaten.

© 2024 ExamenOverzicht.nl