Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Eindexamen 2021 en coronavirus: hoe zit het precies?

Update: 12 februari 2021

Alsof het examenjaar nog niet druk genoeg is, doet de coronacrisis daar nog een schepje bovenop. Vorig jaar zorgde deze crisis er zelfs voor dat het eindexamen werd afgelast. De grote vraag die er sindsdien heerste bij examenleerlingen van dit jaar was: wat gaat er met de examens in 2021 gebeuren? En guess what? De examens gaan door! Maar wel met enkele aanpassingen. Wat verandert er precies? Lees hier het laatste nieuws over de eindexamens van 2021.

Eindexamen 2021 en Coronavirus

Wat is er anders aan de eindexamens 2021?

Op woensdag 16 december maakte het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onder leiding van Arie Slob, bekend dat het eindexamen er in 2021 anders gaat uitzien. Het belangrijkste nieuws? De eindexamens gaan door! Maar wel met de nodige aanpassingen.

Met de sluiting van de scholen en een nieuwe lockdown kwam dit besluit echter onder druk te staan. Minister Slob moest vervolgens besluiten wat er met het eindexamen moest gebeuren. Op donderdag 11 februari 2021 kwam naar buiten dat de eindexamens definitief doorgaan.

Wat is er anders aan de eindexamens van 2021?

Wijziging 1: een extra onvoldoende is toegestaan

Extra onvoldoende mogelijk bij eindexamen 2021

Examenleerlingen die ná de herkansingen nog steeds een onvoldoende te veel hebben, zullen alsnog slagen voor hun eindexamen. Het eindcijfer van het betreffende vak blijft wel op de cijferlijst staan, maar telt niet mee voor de bepaling van de uitslag. Dit mag echter niet voor de kernvakken. Op havo en vwo zijn de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Op het vmbo is enkel Nederlands een kernvak.

Wijziging 2: meer ondersteuning voor leerlingen met achterstand

Extra geld beschikbaar voor examenleerlingen met achterstanden bij eindexamen 2021

Er wordt voor de eindexamens 2021 meer ondersteuning aangeboden voor examenleerlingen met achterstanden. Hiervoor stelt Slob extra geld beschikbaar. Hoe deze ondersteuning er precies uit zal gaan zien, zal later bekend worden gemaakt.

Wijziging 3: een nieuw tijdvak, met nieuwe examendata

Een nieuw tijdvak en nieuwe examendata bij eindexamen 2021

Normaal gesproken doe je eindexamen in tijdvak 1, en zijn de herkansingen in tijdvak 2. Door het coronavirus is er nu in 2021 een extra tijdvak toegevoegd. Nu doe je eindexamen in tijdvak 1 en/of tijdvak 2, terwijl de herkansingen vallen in tijdvak 2 en 3.

Tijdvak 1 (17 mei t/m 1 juni) is volledig bedoeld om je eerste poging te doen. Mocht je nu ziek zijn tijdens het eerste tijdvak, of voor sommige vakken nog extra voorbereidingstijd nodig hebben, dan kun je een examen doorschuiven naar tijdvak 2. Dit betekent dat je voor sommige vakken examen kunt doen in tijdvak 1, en voor andere vakken (waar je nog iets meer tijd voor nodig hebt), in tijdvak 2.

In tijdvak 2 (14 juni t/m 25 juni) worden naast de reguliere examens van tijdvak 2, ook al de eerste herkansingen afgenomen. Waar tijdvak 2 normaal gesproken 4 dagen duurt, wordt dit tijdvak nu verlengd naar 10 dagen.

Tijdvak 3 (6 t/m 9 juli) is volledig bedoeld voor de herkansingen.

Wijziging 4: extra herkansing

Extra herkansing voor examenleerlingen bij eindexamen 2021

Elke leerling mag normaal gesproken maar 1 herkansing doen. Minister Slob heeft besloten dat in 2021 elke examenleerling een extra herkansing mag doen. Dit betekent dat iedereen de examens van twee vakken mag herkansen. Deze herkansing vindt plaats in tijdvak 2 of 3.

Wijziging 5: aangepaste normering

Aangepaste normering bij eindexamen 2021

Doordat veel leerlingen een andere voorbereiding voor het eindexamen hebben gehad dan normaal, zal de normering van het eindexamen worden aangepast. Er zal een normering komen die zo dicht mogelijk in de buurt komt van de normeringen uit voorgaande jaren. Zo wordt er rekening gehouden met dit gekke schooljaar én met de prestaties van afgelopen jaren.

Wijziging 6: geen eindexamen beroepsgerichte profielvakken

Geen centraal eindexamen bij beroepsgerichte profielvakken op het VMBO tijdens eindexamen 2021

Iedereen die in 2021 examen doet in het beroepsgerichte profielvak van het VMBO, sluit dit vak af met een schoolexamen in plaats van met een centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe). Aangezien er nu niks gedaan leek te worden met de cspe’s die bedoeld waren voor het centraal examen van 2021, mogen scholen die nu gebruiken tijdens de schoolexamens.

Wijziging 7: flexibele afnamedata examens VMBO BB en KB

Flexibele afnamedata voor digitale examens op het VMBO BB en KB tijdens eindexamen 2021

Scholen mogen in 2021 digitale examens flexibel afnemen voor VMBO BB en KB, tot uiterlijk 23 juli 2021.

Wijziging 8: extra herkansing voor staatsexamen

Extra herkansing bij het staatsexamen tijdens examenjaar 2020-2021

Iedereen die in 2021 staatsexamen doet, krijgt de mogelijkheid om voor twee vakken zowel het eindexamen als het college-examen te herkansen. Dit betekent dus 1 extra herexamen voor het eindexamen, en 1 extra herkansing voor het college-examen.

Conclusie

Door het coronavirus zullen er meerdere aanpassingen aan de eindexamens van 2021 worden gedaan. Wanneer er nieuwe informatie naar buiten komt, zullen wij deze pagina updaten. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat deze pagina de meest recente informatie over de eindexamens van 2021 bevat.

Video

In deze video legt het LAKS de wijzigingen van de eindexamens 2021 nog eens rustig aan je uit:

© 2024 ExamenOverzicht.nl