Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

10 banen die in de toekomst zullen veranderen

Technologie staat niet stil. Dagelijks lezen we over nieuwe technologieën en toepassingen uit de kokers van grote techbedrijven. Al die nieuwe automatische snufjes (zelfrijdende auto's, the internet of things, alles automatisch, etc.) klinken natuurlijk gaaf, maar hebben ook grote impact. Banen die we nu nog als vanzelfsprekend beschouwen, zullen verdwijnen of radicaal veranderen. Als je nu voor de keuze staat om een beroep of beroepsrichting te kiezen, is het aan te raden om eens over het onderstaande na te denken. Zo kun je zelf even checken of jouw toekomstbaan straks nog wel bestaat.

Banen die zullen veranderen

Wie kent niet die scène uit 'Catch me if you can', waar een Leonardo DiCaprio in de jaren '60 op het vliegveld loopt en ziet hoeveel aanzien de piloten hebben. Goedgeklede mannen met zeker 3 prachtige jonge stewardessen aan iedere arm. Vergelijk dat maar eens met de piloot van nu. Dat zijn 'chauffeurs' die toevallig geen bus maar een vliegtuig besturen en nog net niet moeten meehelpen om de bagage uit het vliegtuig te halen. Met piloot of stewardess worden is natuurlijk niets mis. Het zijn nog steeds gave banen, maar wel anders dan 50 jaar geleden. Hieronder geven we een lijst van 10 beroepen die in de toekomst behoorlijk zullen veranderen of wellicht zelfs verdwijnen. Zie ook ons artikel over de baan van de toekomst.

Chauffeurs

Zelfrijdende auto's zijn ondertussen al realiteit. Tesla heeft onlangs de automatische piloot beschikbaar gesteld in de auto's die het merk op de weg heeft rijden. Ook Google is al tijden bezig met zelfrijdende auto's en praktisch elke autofabrikant volgt in deze trend. Als over 5-10 jaar de technologie verder is verfijnd, zullen taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs overbodig raken. Auto's, bussen en vrachtwagens zullen dan uit zichzelf personen en goederen van A naar B rijden.

Postbodes/pakketbezorgers

Al jaren verhoogt PostNL zijn tarieven voor het verzenden van post, met als voornaamste reden dat er simpelweg steeds minder wordt verzonden (en dus de kosten per verzending toenemen). E-mail en andere digitale diensten vervangen traditionele post steeds meer. E-commerce zorgt er dan wel voor dat er meer pakketjes worden verzonden, maar als deze straks automatisch worden rondgereden in die zelfrijdende auto's, is daar ook geen postbode of pakketbezorger meer voor nodig.

Leraren

Ook leraren zullen in de toekomst niet meer zeker zijn van hun baan. Tenminste, niet in de traditionele zin. Nu al zetten goede leraren steeds meer lessen om in filmpjes en zetten die bijvoorbeeld op YouTube. Deze filmpjes beperken de uitlegtijd tijdens de les en kunnen ook door andere leraren worden ingezet. Daarnaast zal slimme software steeds meer ondersteunen in de uitleg en het oefenen met opgaven (bijvoorbeeld zoals Studyflow doet). Natuurlijk zullen docenten nog wel als aanvulling blijven bestaan, maar er zullen op lange termijn minder leraren nodig zijn. Tevens grote kans dat zij zich meer op de brede persoonlijke ontwikkeling van leerlingen zullen gaan richten.

Boeren

Boeren maken al jaren gebruik van nieuwe methoden en technieken om de opbrengsten van hun vee of gewassen te maximaliseren. De inzet van moderne robots zal daar op voortborduren. De boer rijdt nu nog zelf rond over de akker, maar in de toekomst zullen drones en automatische tractoren deze taken overnemen. Kan de boer ook eindelijk eens uitslapen.

Caissière

De zelfscankassa bestaat al een aantal jaren en wordt steeds meer geaccepteerd in winkels. Niet alleen in de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook bij benzinestations en zelfs bij de Ikea. Zodra de consument deze manier van afrekenen volledig accepteert en alle kinderziektes uit de zelfscanapparatuur zijn verholpen, kan de caissière haar spullen pakken, of meehelpen de vakken te vullen.

Advocaat

Het zal niet snel voorkomen dat je tijdens een rechtszaak door Google wordt bijgestaan om je zaak te verdedigen. Wel zal slimme software advocaten flink kunnen helpen door bijvoorbeeld snel de juiste jurisprudentie bij een onderwerp te zoeken en bepaalde stukken standaard tekst in te vullen. Op deze manier is een advocaat minder tijd kwijt aan een zaak en kan deze meer doen in minder tijd.

Secretaresse

Waar iedere respectabele manager vroeger een secretaresse had, komt het nu steeds vaker voor dat alleen directeuren nog een secretaresse krijgen. Of dat een secretaresse voor meerdere personen werkt. Met de inzet van nieuwe software kunnen afspraken tegenwoordig steeds makkelijker worden gemaakt, zonder tussenkomst van een persoon om dit te managen. Neem nu een simpele tool als datumprikker. Scheelt toch weer iedereen nabellen en whatsappen om tot een bioscoopafspraak te komen. Tools als deze in het bedrijfsleven maken tijd en ruimte vrij voor de secretaresse om andere zaken op te pakken.

Accountants

Ook de accountant ontsnapt niet aan de digitalisering. Natuurlijk moeten jaarrekeningen worden gecontroleerd. Echter kan met behulp van slimme software en analyse tools steeds meer worden geautomatiseerd. De accountant kan zo nauwkeuriger en specifieker te werk gaan door alleen de onderdelen te controleren waar het meeste risico zit. Door de inzet van data-analyse en IT-auditors kan de accountant een hoop tijd worden bespaard, wat ertoe leidt dat er ook minder accountants nodig zullen zijn (daarentegen dus wel meer data-analisten en IT-auditors).

Reisagenten

Wie boekt er nog bij een reisbureau? Het gros van de standaard reizen en pakketreizen kan eenvoudig online worden geboekt. Het aantal reisbureaus is in de afgelopen 10 jaar dan ook al flink teruggebracht en zal waarschijnlijk in enkele jaren verder verdwijnen. Je zult dan alleen nog contact willen zoeken met een reisagent als het om hele speciale reizen gaat. Maar als de techniek zich voortzet, zullen er ook diensten komen om de complexere reizen te standaardiseren en online aan te bieden.

Vertalers

Een laatste dienst die in de toekomst zal veranderen of verdwijnen is die van vertaler. Nu nog worden echte vertalers ingezet om bijvoorbeeld bij uitzendingen en tv-shows te vertalen. Ook in het Europarlement en bij de VN zitten officiële vertalers om alles voor iedereen verstaanbaar te maken. Spraaksoftware van o.a. Google, Apple en Microsoft wordt echter steeds beter in het vertalen. Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn voor de software zo geavanceerd is dat ook de moeilijk te interpreteren teksten juist zullen worden vertaald.

© 2024 ExamenOverzicht.nl