Gratis verzending vanaf 30 euro
Digitaal te lezen in de app
Wanneer je bezig bent met bedrijfseconomie, kom je de begrippen afnemerskrediet en leverancierskrediet tegen. We zien in de praktijk dat deze termen verwarrend zijn. In dit artikel vertellen we je wat zowel het afnemerskrediet en leverancierskrediet betekenen en wat het verschil is tussen deze twee.
Wil je het verschil tussen afnemerskrediet en leverancierskrediet liever zien dan lezen, check dan onderstaande video.
Het afnemerskrediet houdt in dat de goederen eerst worden betaald en daarna worden geleverd. Voor de onderneming die het krediet geeft (het geld vooruit heeft betaald) en wacht op de tegenprestatie (de goederen) is het een verstrekt afnemerskrediet. Voor de onderneming die het krediet ontvangt en later de tegenprestatie levert is het een ontvangen afnemerskrediet.
Het afnemerskrediet komt voor bij zowel dienstverlenende bedrijven als productiebedrijven. Bij de dienstverlenende bedrijven kun je bijvoorbeeld denken aan verzekeringen of abonnementen. Bij productiebedrijven kun je bijvoorbeeld denken aan de uitvoering van speciale orders, zoals vooruitbetaling bij het laten maken van een speciale uitvoering van een Ferrari of vooruitbetaling van je gepersonaliseerde Adidas schoenen.
Het verstrekt afnemerskrediet is voor de onderneming een bezitting, het betreft namelijk vooruit betaalde bedragen. Een voorbeeld van een verstrekt afnemerskrediet voor een school is vooruit betaalde bouwkosten. Dit houdt in dat de school nu alvast een aanbetaling heeft gedaan aan de bouwonderneming die het nieuwe schoolgebouw nog zal gaan bouwen.
Het ontvangen afnemerskrediet is voor de onderneming een schuld, het betreft namelijk vooruit ontvangen bedragen. Een voorbeeld van een ontvangen afnemerskrediet voor een voetbalclub is vooruit ontvangen contributie. Dit houdt in dat de voetbalclub nu alvast het geld heeft ontvangen van een van de leden van de contributie voor het volgende jaar.
Het leverancierskrediet houdt in dat goederen eerst worden geleverd en daarna pas worden betaald. Voor de leverancier die eerst de goederen levert en daarna zijn geld krijgt is het een verstrekt leverancierskrediet. Voor de afnemer die eerst zijn producten ontvangt en daarna pas betaalt is het een ontvangen leverancierskrediet.
Het verstrekt leverancierskrediet is voor de onderneming een bezitting. Het betreft namelijk nog te ontvangen bedragen voor alvast geleverde goederen: debiteuren (vooruit geleverde goederen). Een voorbeeld van een verstrekt leverancierskrediet voor een groothandel is vooruit geleverde kledingstukken. Dit houdt in dat de groothandel nu alvast nieuwe kledingstukken aan een winkel heeft geleverd, maar deze nog niet betaald heeft gekregen.
Het ontvangen leverancierskrediet is voor de onderneming een schuld. Het betreft namelijk nog te betalen bedragen voor alvast geleverde goederen: crediteuren (vooruit ontvangen goederen). Een voorbeeld van een ontvangen leverancierskrediet voor een supermarkt is nog te betalen groente en fruit. Dit houdt in dat de supermarkt nu alvast de producten heeft ontvangen van een groente- en fruitteler, maar deze nog niet heeft betaald.
Verder is er een verschil tussen consumptief en productief leverancierskrediet.
Het consumptief leverancierskrediet is krediet wat een onderneming verleent aan een consument. Een voorbeeld hiervan is wanneer je online shopt en gebruik maakt van AfterPay. Hierbij ontvang je nu als consument alvast je nieuwe kleding, maar hoef je hier later pas voor te betalen (meestal binnen een vaste termijn van bijvoorbeeld één maand).
Het productief leverancierskrediet is krediet wat een onderneming verleent aan een andere onderneming. Een voorbeeld hiervan is een garage die autobanden alvast heeft ontvangen vanuit de fabrikant, maar hier nog niet voor heeft betaald.
Een onderneming heeft op zijn balans een activa en een passiva kant. De activa kant bestaat uit de bezittingen van de onderneming en de passiva kant bestaat uit het eigen vermogen en het vreemd vermogen van de onderneming. We zoomen in op de passiva kant van de balans, meer specifiek op het vreemd vermogen. Het vreemd vermogen van de onderneming bestaat uit:
Zowel het afnemerskrediet als het leverancierskrediet zijn onderdeel van het kort vreemd vermogen.
Het grootste verschil tussen afnemerskrediet en leverancierskrediet zit dus in de aard van de transactie.
Als het gaat over alvast betaalde goederen, dan heeft dit betrekking op verstrekt en ontvangen afnemerskrediet.
Als het gaat over alvast geleverde goederen, dan heeft dit betrekking op verstrekt en ontvangen leverancierskrediet.