Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Afnemerskrediet en leverancierskrediet: wat is het verschil?

Wanneer je bezig bent met bedrijfseconomie, kom je de begrippen afnemerskrediet en leverancierskrediet tegen. We zien in de praktijk dat deze termen verwarrend zijn. In dit artikel vertellen we je wat zowel het afnemerskrediet en leverancierskrediet betekenen en wat het verschil is tussen deze twee.

Afnemerskrediet en leverancierskrediet: wat is het verschil?

Video

Wil je het verschil tussen afnemerskrediet en leverancierskrediet liever zien dan lezen, check dan onderstaande video.

 

Afnemerskrediet

Afnemerskrediet

Het afnemerskrediet houdt in dat de goederen eerst worden betaald en daarna worden geleverd. Voor de onderneming die het krediet geeft (het geld vooruit heeft betaald) en wacht op de tegenprestatie (de goederen) is het een verstrekt afnemerskrediet. Voor de onderneming die het krediet ontvangt en later de tegenprestatie levert is het een ontvangen afnemerskrediet.

Het afnemerskrediet komt voor bij zowel dienstverlenende bedrijven als productiebedrijven. Bij de dienstverlenende bedrijven kun je bijvoorbeeld denken aan verzekeringen of abonnementen. Bij productiebedrijven kun je bijvoorbeeld denken aan de uitvoering van speciale orders, zoals vooruitbetaling bij het laten maken van een speciale uitvoering van een Ferrari of vooruitbetaling van je gepersonaliseerde Adidas schoenen.

Verstrekt afnemerskrediet

Het verstrekt afnemerskrediet is voor de onderneming een bezitting, het betreft namelijk vooruit betaalde bedragen. Een voorbeeld van een verstrekt afnemerskrediet voor een school is vooruit betaalde bouwkosten. Dit houdt in dat de school nu alvast een aanbetaling heeft gedaan aan de bouwonderneming die het nieuwe schoolgebouw nog zal gaan bouwen.

Verstrekt afnemerskrediet

Ontvangen afnemerskrediet

Het ontvangen afnemerskrediet is voor de onderneming een schuld, het betreft namelijk vooruit ontvangen bedragen. Een voorbeeld van een ontvangen afnemerskrediet voor een voetbalclub is vooruit ontvangen contributie. Dit houdt in dat de voetbalclub nu alvast het geld heeft ontvangen van een van de leden van de contributie voor het volgende jaar.

Ontvangen afnemerskrediet

Leverancierskrediet

Leverancierskrediet

Het leverancierskrediet houdt in dat goederen eerst worden geleverd en daarna pas worden betaald. Voor de leverancier die eerst de goederen levert en daarna zijn geld krijgt is het een verstrekt leverancierskrediet. Voor de afnemer die eerst zijn producten ontvangt en daarna pas betaalt is het een ontvangen leverancierskrediet.

Verstrekt leverancierskrediet

Het verstrekt leverancierskrediet is voor de onderneming een bezitting. Het betreft namelijk nog te ontvangen bedragen voor alvast geleverde goederen: debiteuren (vooruit geleverde goederen). Een voorbeeld van een verstrekt leverancierskrediet voor een groothandel is vooruit geleverde kledingstukken. Dit houdt in dat de groothandel nu alvast nieuwe kledingstukken aan een winkel heeft geleverd, maar deze nog niet betaald heeft gekregen.

Verstrekt leverancierskrediet

Ontvangen leverancierskrediet

Het ontvangen leverancierskrediet is voor de onderneming een schuld. Het betreft namelijk nog te betalen bedragen voor alvast geleverde goederen: crediteuren (vooruit ontvangen goederen). Een voorbeeld van een ontvangen leverancierskrediet voor een supermarkt is nog te betalen groente en fruit. Dit houdt in dat de supermarkt nu alvast de producten heeft ontvangen van een groente- en fruitteler, maar deze nog niet heeft betaald.

Ontvangen leverancierskrediet

Verder is er een verschil tussen consumptief en productief leverancierskrediet.

Consumptief leverancierskrediet

Het consumptief leverancierskrediet is krediet wat een onderneming verleent aan een consument. Een voorbeeld hiervan is wanneer je online shopt en gebruik maakt van AfterPay. Hierbij ontvang je nu als consument alvast je nieuwe kleding, maar hoef je hier later pas voor te betalen (meestal binnen een vaste termijn van bijvoorbeeld één maand).

Productief leverancierskrediet

Het productief leverancierskrediet is krediet wat een onderneming verleent aan een andere onderneming. Een voorbeeld hiervan is een garage die autobanden alvast heeft ontvangen vanuit de fabrikant, maar hier nog niet voor heeft betaald.

Beiden zijn onderdeel van het kort vreemd vermogen

Een onderneming heeft op zijn balans een activa en een passiva kant. De activa kant bestaat uit de bezittingen van de onderneming en de passiva kant bestaat uit het eigen vermogen en het vreemd vermogen van de onderneming. We zoomen in op de passiva kant van de balans, meer specifiek op het vreemd vermogen. Het vreemd vermogen van de onderneming bestaat uit:

  • Voorzieningen
  • Lang vreemd vermogen
  • Kort vreemd vermogen

Zowel het afnemerskrediet als het leverancierskrediet zijn onderdeel van het kort vreemd vermogen.

Conclusie

Conclusie

Het grootste verschil tussen afnemerskrediet en leverancierskrediet zit dus in de aard van de transactie.

Als het gaat over alvast betaalde goederen, dan heeft dit betrekking op verstrekt en ontvangen afnemerskrediet.

Als het gaat over alvast geleverde goederen, dan heeft dit betrekking op verstrekt en ontvangen leverancierskrediet.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl