Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Examen Nederlands VMBO TL/GL 2021

Direct naar onze producten
Bekijken als Rooster Lijst

3 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

3 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Binnen 2 werkdagen in huis
Direct te lezen in de app
Veilig betalen
40.000+ leerlingen gingen je voor

Is jouw leesvaardigheid al op het juiste niveau om de Nederlandse examenteksten te doorgronden? Weet jij daarnaast hoe je teksten Nederlands moet samenvatten en hoe je een goede brief schrijft? Op deze pagina kun je alles lezen over het eindexamen Nederlands VMBO TL/GL.

De examenstof

Het eindexamen Nederlands VMBO 2021 is gelijk voor BB, KB en TL/GL. Het examen bestaat uit een paar onderdelen, namelijk:

A. Leesvaardigheid

Het eerste onderdeel, leesvaardigheid, gaat over het begrijpen van teksten. Je moet in staat zijn moeilijke teksten te begrijpen en daar vragen over kunnen beantwoorden. Wil je in een goed tempo door de teksten lezen? En makkelijker de antwoorden op de vragen kunnen vinden? Dan is het goed om één en ander te weten over de manier waarop teksten zijn opgesteld.

Het is goed om te weten hoe een tekst is opgebouwd. Denk aan titel, alinea's, tussenkopjes, etc. Uit de tekstopbouw kun je de eerste hints halen over het onderwerp van de tekst. Probeer daarnaast ook te achterhalen wat het schrijfdoel is. Is dit informeren, overtuigen, mening geven, etc.? Dit geeft je inzicht in de motivatie van de schrijver.

Op het examen komen verschillende teksten terug. Bijvoorbeeld nieuwsberichten, advertenties, ingezonden brieven of aankondigingen. Elk van deze tekstsoorten hebben een doel of functie. Zorg dat je deze kent. Dan weet je in één oogopslag tijdens het examen met wat voor tekst je te maken hebt.

Er zijn verschillende tekstsoorten die terugkomen. Namelijk informatieve teksten, instructieve teksten, en betogende teksten. Elk soort geeft verder inzicht in de motivatie van de auteur. Het helpt je bepalen waarom de auteur bepaalde zaken op een bepaalde manier heeft opgeschreven.

In sommige vragen komt terug dat je de hoofdgedachte of het onderwerp van een tekst moet geven. Zorg dat je weet hoe je deze snel kunt vinden en waar deze meestal staat. Denk aan titel, kernzinnen, inleiding of conclusie. Teksten bevatten vaak signaalwoorden. Bijvoorbeeld om verbanden uit te leggen, op te sommen, toe te lichten, samen te vatten of concluderen. Door dit soort woorden goed te leren kun je sneller naar de kern van de tekst. Of kun je antwoord geven op examenvragen als: “waar gaat alinea x over”.

Soms kan het zijn dat je moet citeren. Dit is het letterlijk overnemen van een stukje tekst. Zorg dat je goed weet hoe je moet citeren. Let hierbij op dat citeren iets anders is dan het in eigen woorden uitleggen.

B. Samenvatten

Een tweede onderdeel bestaat uit samenvatten. Het is niet meer nodig om een geleide samenvatting te schrijven, maar het gaat nu vooral om het herkennen, onderscheiden en ordenen van hoofdzaken van teksten of tekstdelen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een korte samenvatting van 25 woorden moet schrijven over twee alinea's van een tekst. Let hierbij op de signaalwoorden om de belangrijkste onderdelen uit elke alinea te halen.

C. Schrijfvaardigheid

In het laatste onderdeel moet je zelf een tekst schrijven. Dit kan bijvoorbeeld gericht zijn aan de gemeente, je school of sportclub. De tekst kan allerlei doelen hebben. Bijvoorbeeld je mening geven, informatie vragen of iemand overtuigen. Kijk goed aan wie je de tekst schrijft en pas hier je schrijfstijl op aan. 

Het examen Nederlands VMBO TL/GL

Op het examen Nederlands VMBO 2021 komen drie onderdelen terug. Namelijk lezen, samenvatten en schrijven. Het examen Nederlands VMBO TL/GL zal bestaan uit enkele teksten, waar het merendeel van de vragen over gaan. Let op dat je voor het samenvatten en schrijven van een tekst meer punten kunt halen dan voor een losse vraag over een tekst.

Bij het lezen van de teksten kun je het best eerst globaal de tekst scannen. Lees de tekst dan intensief door. Bekijk daarna de vragen en ga gericht op zoek naar het antwoord. Als de tekst niet te groot is, kun je ook gelijk naar de vraag gaan.

Zorg bij het schrijven van de tekst dat je let op volledige zinnen, goede zinsopbouw en interpunctie. Verder komt in de vraag op het examen precies terug wat er in de brief moet staan. Zorg dat je deze punten allemaal opneemt in je brief en controleer dit als je klaar bent met schrijven. Zo laat je geen punten liggen. Let bij het samenvatten op het totaal aantal woorden wat je gebruikt. Zorg ook dat je binnen de marge blijft. Tel dit eventueel na. Mocht je over het aantal woorden heengaan, schrap dan hele zinnen of herschrijf deze. Zorg alleen wel dat het geen telegramstijl wordt, maar de zinnen goed lopen.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen in te gaan, hebben wij de volgende drie hulpmiddelen voor jou:

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!