Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
60.000+ leerlingen gingen je voor

Examen NaSk1 VMBO TL/GL 2023

Direct naar onze producten
Bekijken als Rooster Lijst

5 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

5 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Binnen 2 werkdagen in huis
Direct te lezen in de app
Veilig betalen
60.000+ leerlingen gingen je voor

Ben jij al goed met de praktische kant van natuur- en scheikundige verschijnselen? Weet jij bijvoorbeeld alles over elektrische energie, geluid en stoffen en materialen? Kun jij al goed rekenen met grootheden als decameter, hectoliter en tonnen? Op deze pagina kun je alles lezen over het eindexamen NaSk1 VMBO TL/GL.

De examenstof

Het eindexamen NaSk1 VMBO TL/GL 2023 bestaat uit een paar onderdelen, namelijk:

A. Algemene vaardigheden

Het onderdeel algemene vaardigheden gaat over het kunnen rekenen met grootheden. Je moet gangbare maten kunnen omzetten in verschillende grootheden. Met de lengte-eenheid moet je bijvoorbeeld kilometers kunnen omzetten in meters. Maar je moet ook weten hoeveel kilometer 1 meter is.

Kilometer is slechts één voorbeeld. Er wordt van je verwacht dat je vergelijkbaar kunt omrekenen met andere lengtematen. Bijvoorbeeld hectometers, decameters, decimeters, centimeters of millimeters. Leer deze verschillende benamingen goed. Op dezelfde manier moet je namelijk ook met oppervlaktes, inhoud, gewicht en tijd kunnen rekenen.

In alle gevallen is het goed om grootheden om te kunnen zetten naar een gangbare standaard maat. Bijvoorbeeld meter, vierkante meter, kubieke meter, liter, kilo, minuut. Als je maten kunt omzetten naar een standaardmaat, kun je daar vervolgens mee verder te rekenen.

B. Stoffen en materialen

Onderdeel B gaat over stoffen en materialen. Op het examen moet je een aantal materialen kennen. Dit zijn hout, kunststof, textiel, metaal, steen, beton en glas. Je moet hiervan ook de belangrijkste eigenschappen kunnen benoemen. Bijvoorbeeld of het materiaal elektriciteit geleidt of verspaanbaar is. Ook moet je de dichtheid van een stof/materiaal kunnen bepalen.

Van stoffen moet je weten dat deze zich in verschillende toestanden kunnen bevinden. Namelijk vast, vloeibaar en gas. Maar ook op welke manier stoffen over kunnen springen van de ene toestand naar de andere. Op het examen moet je verder een aantal chemische reacties kunnen beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan roesten, verbranden, of lijmen.

Stoffen en materialen kunnen gevaarlijk zijn, daarom is er op het examen ook aandacht voor veiligheid. Ook zijn stoffen en materialen in de meeste gevallen niet oneindig beschikbaar. Het gebruik ervan heeft daarnaast impact op de omgeving. Er wordt van je verwacht dat je de impact van productie kunt beschrijven. Je moet kunnen aangeven hoe duurzaamheid hier een rol in speelt.

C. Elektrische energie

In dit onderdeel wordt ingegaan op elektrische energie. Je moet hierbij weten hoe een stroomkring werkt. Dat de positieve lading van de pluspool naar de minpool gaat. Maar ook dat de stroomsterkte in ampère wordt aangeduid. Andere grootheden die je moet kennen zijn joule en (kilo)watt.

Zorg dat je weet hoe stroom een apparaat kan aandrijven en wat weerstand is. Je zult op het examen stroomkringen moeten kunnen lezen of begrijpen in praktische toepassingen. Denk aan het kunnen beschrijven van een inbrekersalarm of een schemerschakeling.

Op het examen NaSk1 VMBO TL/GL kun je meetinstrumenten tegenkomen. Bijvoorbeeld om sterkte/spanning te kunnen meten. Zorg dat je weet welke instrumenten er bestaan en wat deze meten. Daarnaast moet je kennis hebben van magnetisme, transformators en dynamo's.

Als laatste onderdeel komt elektriciteit in huis terug. Zorg dat je weet hoe een huis van energie wordt voorzien. En vooral ook op welke manier dat veilig gebeurt.

D. Verbranding en verwarmen

In het onderdeel verbranden en verwarmen moet je weten hoe warmte ontstaat. Je moet hier verschillende warmtebronnen kunnen benoemen. Denk bijvoorbeeld aan een kachel, gasbrander of kookplaat. Ook moet je weten hoe je warmte meet. Bijvoorbeeld met een thermometer.

Warmte wordt getransporteerd. Je moet kunnen beschrijven hoe dat transporteren werkt. Denk aan geleiding, stroming of straling. Ook moet je op het examen kunnen uitleggen hoe warmte-isolatie werkt. Maar ook welke vormen er bestaan. Voorbeelden hiervan zijn spouwmuurisolatie of dubbele beglazing.

Verbranding kent verschillende effecten op milieu en gezondheid. Je moet op het examen deze effecten kennen. Er zijn verschillende vormen van energie, zoals chemische energie of bewegingsenergie. je moet met de laatstgenoemde kunnen rekenen. Net als met zwaarte-energie. Je moet hierbij ook begrijpen dat energie nooit verloren gaat. Energie wordt hooguit omgezet in andere vormen.

E. Geluid

In het onderdeel geluid moet je kunnen uitleggen wat geluid is (trillingen). Maar ook hoe je deze kunt meten. Je moet hier verschillende geluidsbronnen kunnen benoemen. Ook moet je weten wat de gehoorgrenzen van het menselijk oor zijn. Zorg dat je hierbij ook weet hoe je gehoorschade kunt oplopen en wat je hiertegen kunt doen.

F. Kracht en veiligheid

In dit onderdeel komt aan bod wat kracht is. Je moet weten wat voor verschillende soorten kracht er zijn. Bijvoorbeeld spankracht, wrijvingskracht, spierkracht. Van elk soort moet je de eigenschappen kunnen beschrijven.

Er bestaan verschillende soorten hefbomen. Hefbomen kunnen door middel van een kleine kracht een grote kracht uitoefenen. Denk aan een tang, breekijzer of ringsleutel. Zorg dat je dit soort gereedschap kent en waar je het voor gebruikt.

Kracht kent ook tegenkracht, ofwel weerstand. Je moet op het examen weten welke soorten weerstand er zijn en hoe deze de kracht beïnvloeden. Bijvoorbeeld hoe de remweg/remtijd van een auto wordt beïnvloed door reactietijd, snelheid, weersomstandigheden of rijoppervlak. Je moet dit soort zaken vooral kunnen beschrijven op auto’s of andere voertuigen in het dagelijks verkeer.

Let daarbij ook op het onderwerp veiligheid. Zorg dat je weet welke technieken voertuigen veiliger maken. Bijvoorbeeld helm, gordel, airbag, etc.

G. Veiligheid in het verkeer

Het onderdeel veiligheid in het verkeer gaat onder andere over snelheid. Je moet snelheid kunnen uitrekenen en met snelheid kunnen rekenen. Bijvoorbeeld door meter per seconde om te zetten in kilometer per uur. Ook moet je de gemiddelde snelheid kunnen uitrekenen. Je moet bij dit onderdeel snelheden kunnen aflezen van een grafiek of een grafiek kunnen tekenen.

H. Constructies

Het laatste onderdeel staat stil bij krachten in constructies. Je moet hierbij met nettokracht kunnen rekenen. Ook moet je het massamiddelpunt kunnen uitrekenen. Belangrijk hierbij is te weten hoe hefbomen werken.

Het examen NaSk1 VMBO TL/GL

NaSk 1 is de samenvoeging van Natuurkunde en Scheikunde. Op het examen NaSk 1 VMBO TL/GL 2023 komen zes hoofdonderwerpen terug. Het examen NaSk 1 VMBO TL/GL zal bestaan uit enkele open vragen en een groot deel meerkeuzevragen over deze onderwerpen. Hieronder leggen we uit wat voor vragen je kunt verwachten:

Een deel van de vragen zal gaan over rekenen met grootheden. Zorg dat je grootheden kunt omzetten naar standaard maten. Bijvoorbeeld meter, vierkante meter, kubieke meter, liter, kilo, minuut. Als je maten kunt omzetten naar standaard maten, kun je daarmee verder rekenen.

Tel ook vooral het aantal nullen wat per stapje achter of voor een cijfer komt. De vragen zijn meestal zo ingericht dat je meer dan 1 stapje moet maken. Dus van een vreemde maat naar een gangbare maat. En vervolgens een rekensom met de gangbare maat. Lees de vraag na afloop nog eens goed door. Zo zorg je dat jouw antwoord het uiteindelijke antwoord is en niet het antwoord op een tussenstapje.

Bij vragen over elektrische energie moet je onder andere stroomschema’s kunnen tekenen of aflezen. Er komen praktische toepassingen aan bod, zoals een dimmer, schemerschakeling of inbrekersalarm. Zorg dat je dit soort toepassingen globaal kent. En dat je weet hoe ze in een stroomschema zouden moeten worden uitgetekend.

Andere vragen gaan rechtstreeks over de begrippen. Leer de begrippen daarom goed. Laat je eventueel overhoren door een klasgenoot. Daarnaast komt het ook voor dat je begrippen in een context moet plaatsen. Zo kan er een situatie worden geschetst. Bijvoorbeeld de remweg van een auto. Hierin moet jij dan aangeven welk begrip daarbij hoort. Probeer goed te letten op de relatie van de begrippen in combinatie met een groter onderwerp.

Hoe kunnen wij jou helpen bij het eindexamen?

Wij geloven dat iedereen kan slagen voor het eindexamen. Om jou te helpen goed voorbereid het examen in te gaan, hebben wij de volgende drie hulpmiddelen voor jou:

De examenperiode is de meest stressvolle tijd van de middelbare school. Maar als jij onze samenvatting goed doorneemt, veel oefenvragen maakt en onze examentips leest, dan ga jij straks slagen voor het eindexamen!