Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Gelekte examens waren 1 aprilgrap van ExamenOverzicht

De uitgelekte examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun in 2013 hielden het nieuws voor lange tijd bezig. De kans bestond indertijd dat grote groepen examenkandidaten opnieuw examen moesten doen en dat diploma's zelfs ongeldig verklaard konden worden. Deze achtergrond leek ons perfect om dit jaar een grap mee uit te halen.

Examens Uitgelekt

Op 28 mei 2013 verschenen er berichten in de media dat het VWO examen Frans gelekt was. Fotokopieën van het examen (42 vragen en de bijbehorende teksten) waren online te downloaden. Niet veel later bleek het inderdaad om het echte examen te gaan. De anonieme verspreider beweerde met zijn actie ‘het onderwijs te verbeteren’. Daarnaast beweerde de verspreider dat er nog ten minste zes andere VWO examens waren gestolen. Ondanks het feit dat er noodexamens klaarliggen om op een dergelijke situatie in te kunnen spelen, was een situatie als deze nog nooit eerder voorgekomen in Nederland. Het gevolg was een gespannen situatie voor examenkandidaten. De angst dat meerdere examens, waar zoveel examenkandidaten al tijden naar uitkeken werden uitgesteld of afgekeurd, bezorgde veel scholieren slapeloze nachten. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld aan de staatssecretaris van Onderwijs. Uiteindelijk bleek de schade mee te vallen en bleek het enkel om het VWO examen Frans te gaan.

ExamensUitgelekt.com als stunt van ExamenOverzicht

Omdat de examenfraude in 2013 zoveel stof deed opwaaien leek dit ons een perfect thema om dit jaar een grap mee uit te halen. De datum 1 april ligt tenslotte nog ver genoeg voor de examenperiode en er wordt snel duidelijk dat het om een 1 aprilgrap gaat. We zijn toen als volgt te werk gegaan.

In de afgelopen weken hebben we het domein ExamensUitgelekt.com gekocht. We hebben er uiteraard voor gezorgd dat dit domein niet herleidbaar zou zijn naar ExamenOverzicht. Vervolgens hebben we daar de volgende website geplaatst (zie screenshot hieronder).

Eindexamen 2014

Op deze website hebben we screenshots van oude examens (uit 2002-2003) geplaatst, welke waren voorzien van geüpdate ‘headers & footers’.

Screenshots

Op 31 maart hebben we op onze Facebook toen een bericht geplaatst dat de examens waren uitgelekt.

Facebook post

Leuk detail is dat we de screenshots nog op het laatste moment moesten aanpassen, omdat oplettende examenkandidaten direct door hadden dat het oude examens waren. Oude examens oefenen is natuurlijk goed, maar we raden niet aan om alle examenopgaven sinds 2002 uit je hoofd te leren. Gelukkig konden we dit probleem snel oplossen door meerdere oude examens met elkaar te mengen, waardoor de lay-out minder duidelijk herkenbaar werd. Vervolgens stonden alle lichten op groen en kon de grap doorgaan. Wie op de knop downloaden durfde te klikken, kreeg op 31 maart een bericht te zien dat de server het aantal downloads niet aan kon.

Foutmelding

Al snel kwamen de eerste reacties binnen. Sommige examenkandidaten riepen direct 1 april. We dachten natuurlijk direct dat de grap was mislukt. De meeste examenkandidaten trapten vol in de grap, waardoor de rest al snel volgde.

Binnen enkele uren stonden we op nieuwssites.

HetNieuwsUit

Ook op internetfora werd hier direct over gesproken.

Girlscene

Op 1 april hebben we de ‘server is overbelast&rsquo pagina vervangen door de 1 aprilgrap pagina. Ook hebben we op onze Facebook pagina gemeld dat dit een 1 aprilgrap was. Zodoende werd voor iedereen duidelijk dat de examens niet daadwerkelijk waren uitgelekt.

1 april grap ExamenOverzicht

De grap is vervolgens in verschillende media gekomen.

Emerce:

Emerce

Noord-Hollands Dagblad:

Noord-Hollands Dagblad ExamensUitgelekt

Ook Scholieren.com trapte in de grap.

Scholieren.com

Ten slotte werden we nog genoemd bij Ruud de Wild op Radio538.

Gezien de media aandacht, was de 1 aprilgrap voor ons een groot succes. Op de vraag of er volgend jaar weer een 1 aprilgrap door ons zal worden opgezet, kunnen we enkel zeggen: wie weet...  :)

© 2024 ExamenOverzicht.nl