Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Pilotendroom Tolgahan (19) moet en zal uitkomen

Pilotendroom Tolgahan (19) moet en zal uitkomen

Zoals elk jaar bestellen eindexamenleerlingen onze samenvattingen om te slagen voor het eindexamen. Je bestelt, je leert, je slaagt. Simpel. Eén keer leuk zo’n eindexamen, maar dan ben je er wel klaar mee. Toch?

Nou, het ligt soms allemaal net even wat genuanceerder. Een tijdje terug zagen we een bestelling onder de naam van Tolgahan Tasdemir. Die naam hadden we vaker gezien. Hij bleek onze samenvattingen al drie jaar op rij te gebruiken (!). Was deze jongen twee keer achter elkaar gezakt en deed hij afgelopen schooljaar een derde poging, of is hier meer aan de hand?

We kregen ons antwoord afgelopen zomer, toen de spraakmakende ExamenOverzichter het onderwerp was van een artikel in het Algemeen Dagblad (AD). Want: is hier meer aan de hand? Ja, er is hier meer aan de hand. Deze eindbaas is in 2012 begonnen op vmbo kader, waarna hij doorgestroomd is naar vmbo tl/gl en vervolgens havo heeft afgerond. Sinds afgelopen september is hij gestart met zijn vwo. Hoe dan? En waarom?! Tsja, dat vroegen wij ons dus ook af. Daarom hebben wij Tolgahan het hemd van het lijf gevraagd en hem geïnterviewd. Hieronder lees je het opmerkelijke verhaal van deze extreem gemotiveerde eindexamenleerling.

Piloten in de cockpit

Waarom ben je van het vmbo kader doorgegaan voor je havo-diploma en ga je nu voor je vwo-diploma?

“Mijn droom van kleins af aan is om piloot te worden. Vmbo kader en het vak piloot is geen goede match, dus ik moest hogerop. Havo is het minimaal vereiste niveau om toegelaten te worden tot de opleiding. Nu ik toch op het vavo zit, ga ik ook meteen vwo doen, hogerop klimmen kan tenslotte nooit kwaad.”

Wat ga je doen na je vwo-diploma?

“Een vriend van mij die ik heb leren kennen tijdens een open dag van de KLM Flight Academy heeft mij boeken ter beschikking gesteld. Ik kan na het vwo een tussenjaar nemen om deze boeken even goed door te nemen. Dan ben ik optimaal voorbereid voor de zware selectieprocedure! En natuurlijk ook voor de opleiding zelf!”

Deze route is niet voor de hand liggend en zwaar. Wat maakte dat je dacht dat dit je ging lukken?

“Een doel voor ogen hebben helpt al enorm. Verder steunt mijn gezin mij heel veel. Ook ga ik vaak spotten (vliegtuigen spotten die landen, taxiën en opstijgen). Ook in mijn vrije tijd ben ik dus bezig met mijn doel. Het fotograferen van vliegtuigen werkt voor mij zowel rustgevend als motiverend.”

Waar komt je doorzettingsvermogen vandaan?

“Ik heb vaak gehoord dat ik iets niet kan, maar ik wist altijd al dat ik ver onder mijn niveau zat op vmbo kader. En nogmaals, mijn doel geeft mij iedere dag een motivatiekick.”

Je meeste vrienden van het vmbo zullen zijn doorgegaan naar een vervolgopleiding. Spreek je ze nog weleens?

“Een paar, maar niet veel.”

Tegen de tijd dat jij klaar bent met het vwo hebben je vrienden van het vmbo waarschijnlijk hun vervolgopleiding al af. Denk je dan niet: had ik dat ook maar gedaan?

“Nee absoluut niet. Ik ben juist heel blij dat ik dit pad ben ingeslagen. Ik merk dat ik sociaal en op intellectueel niveau heel erg vooruit ben gegaan. Ieder niveau omhoog brengt mij als persoon ook weer op een hoger niveau. En daarnaast heb ik minimaal havo/vwo nodig om toegelaten te worden tot de pilotenopleiding.”

Was het niet lastig om in havo 4/5 weer nieuwe vrienden te moeten maken? En hoe denk je dat dit op het vwo zal gaan?

“Vrienden maken voor mij is geen enkel probleem, ik ben erg sociaal :)”

Wat was het moeilijkst in de stap van vmbo naar havo?

“De overstap van algemene (makkelijke) wiskunde naar wiskunde B, maar met veel oefenen is het gelukt! Maar ook andere vakken waren soms behoorlijk lastig. Gelukkig hebben jullie samenvattingen mij bij bepaalde vakken en onderwerpen geholpen om ze onder de knie te krijgen.”

Hoe heb je je daarop voorbereid? En hoe ga je dit aanpakken nu je naar het vwo gaat?

“Ik heb mij vooral niet bang laten maken. Verder ben ik kalm gebleven en heb ik rustig bekeken wat er van mij verwacht werd op de havo. Aan de vakken zelf heb ik inhoudelijk nog niet echt veel gedaan. Gewoon kalm blijven en een plan opstellen dus! Dat werkt voor mij het best. Zo wil ik dat ook nu weer aanpakken.”

"Laat je niet wijsmaken dat je iets niet kan, maar jaag je dromen achterna!"

Wat denk je dat het moeilijkst zal zijn in de stap van havo naar vwo?

“De uitbreiding van de exacte vakken.”

Heb je nog tips voor iedereen die nu examen gaat doen?

“Jullie samenvattingen hebben mij met name op het vmbo kader enorm geholpen. Ik heb toen kort van tevoren geleerd voor mijn examens (onder andere jullie samenvattingen doorgenomen) en ik ben met ruim een 7 gemiddeld geslaagd! Let wel op dat je op de havo en op het vwo daar vrijwel nooit mee weg zult komen, leer wel gewoon op tijd dus! Mijn tip voor iedereen die examen gaat doen: leer vooral op je eigen manier, laat je niets wijs maken van zogenaamde “goede leermanieren”. Iedereen is uniek en leert het best op zijn eigen manier. Experimenteer ruim van tevoren met bepaalde leertechnieken en kies de juiste uit.”

Wat zou je nog willen zeggen tegen iedereen die na zijn examens door wil gaan voor een havo- of vwo-diploma?

“Laat je niet wijsmaken dat je iets niet kan, maar jaag je dromen achterna! Vooral doen dus!”

Tolgahan bij vliegtuig

Conclusie

De droom om piloot te worden is dus hetgeen dat Tolgahan continu voor ogen houdt. Dit houdt hem bezig en inspireert hem zelfs in zijn vrije tijd. Wij denken dat het enorm belangrijk is om geïnspireerd te zijn door iets. Dit geeft je de motivatie om verder te gaan. Ook is het belangrijk om niet te luisteren naar mensen die je vertellen dat je iets niet kunt. Andere mensen weten niets af van jouw situatie, jouw talenten en jouw dromen. Bovendien zijn mensen vaak geneigd binnen de kaders van de huidige situatie te denken. Weinig mensen hadden Tolgahan een paar jaar geleden namelijk serieus genomen als hij aankwam met zijn pilotendroom, maar kijk waar hij nu is!

Ben of ken jij ook iemand met een bijzonder verhaal? Deel het met ons (info@examenoverzicht.nl), we zijn heel benieuwd!

© 2024 ExamenOverzicht.nl