Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

ExamenChallenge: de online examentrainer van ExamenOverzicht!

In het voorjaar van 2023 lanceerde ExamenOverzicht het allerbeste leermiddel voor het eindexamen! De afgelopen jaren hebben tientallen mensen keihard gewerkt om dit mogelijk te maken voor de eindexamenleerlingen van Nederland. En nu is het daar: de ExamenChallenge! In dit blog beantwoorden we alle vragen die examenleerlingen hebben over deze gloednieuwe online examentrainer.

Geen zin om te lezen? In deze video leggen we de ExamenChallenge in 46 seconden aan je uit!

Wat is de ExamenChallenge?

Wat is de ExamenChallenge?

De ExamenChallenge is de online examentrainer van ExamenOverzicht, en stelt jou meer dan 1000 vragen over de centraal examenstof per vak!

Alle vragen die je krijgt zijn netjes gesorteerd per hoofdstuk en zelfs per paragraaf uit onze samenvatting (oftewel per domein en subdomein uit de syllabus). Bij elk hoofdstuk kun je zowel begrips-, inzicht- als oude examenvragen verwachten.

Na het maken van de vragen, krijg je bij elk (sub)hoofdstuk een cijfer. Zo kun jij precies zien waar je extra aandacht aan moet besteden!

Met andere woorden: maak quizjes over de examenstof en slaag!

Nadat je een tijdje bent bezig geweest met de ExamenChallenge, krijg je inzicht in jouw goede en minder goede kanten. Per hoofdstuk zie je jouw cijfer staan.

Het rapport van de ExamenChallenge

Hieronder zie je twee voorbeelden van vragen en/of antwoordmogelijkheden die je kunt verwachten.

Voorbeeld vragen uit de ExamenChallenge

Voor docenten: onze "begripsvragen" zijn reproductievragen over belangrijke CE-begrippen, en onze "inzichtvragen" zijn grotendeels reproductie- en soms toepassing- en inzichtvragen over de CE-stof.

Hoe werkt de ExamenChallenge?

Hoe werkt de ExamenChallenge?

Simpel! Gewoon het volgende stappenplan volgen:

  • Als je de ExamenChallenge hebt, verschijnt er bij elk hoofdstuk en paragraaf van dit vak het woord ‘oefenen’.
  • Klik op ‘oefenen’ en de ExamenChallenge gaat los!
  • Na een quiz krijg je een rapportje met een cijfer en de gemaakte fouten te zien.
  • Je krijgt per hoofdstuk en paragraaf jouw cijfer te zien.

Dus: minder aandacht naar de onderwerpen waarin jij al pro bent, en vol gas op de onderwerpen die je nog niet onder de knie hebt.

Per (sub)hoofdstuk kun je zien hoe je per onderwerp scoort. Hieronder is bijvoorbeeld te zien dat er goed is gescoord op 'kenmerkend aspect 12' en niet goed op 'kenmerkend aspect 11'.

Inzicht in jouw score per onderwerp met de ExamenChallenge

P.S. vind je de vragen te makkelijk of te moeilijk? Voordat je aan een quiz begint, kun je aangeven op welk niveau je ze wilt: ‘verkennen’, gemiddelde of ‘strijden’. Bij ‘verkennen’ ligt de focus op begripsvragen, bij gemiddelde op inzichtvragen en bij ‘strijden’ op oude examenvragen.

Verschillende niveaus binnen de ExamenChallenge

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de ExamenChallenge

Kun je de ExamenChallenge ook zonder de ExamenOverzicht samenvatting gebruiken?

Zeker! De ExamenChallenge vuurt vragen op jou af, of je nu wel of niet onze samenvatting hebt. Maar we raden de combinatie van de ExamenChallenge en onze samenvatting wel aan.

Meer informatie over deze combinatie vind je in de vraag hieronder.

Waarom raden jullie de combinatie tussen de ExamenChallenge en de samenvatting aan?

De ExamenChallenge + Samenvatting is het ultieme eindexamen product, omdat het de ideale combinatie is tussen leren en oefenen.

Als je zowel de ExamenChallenge als de samenvatting van een vak koopt, kun je direct jouw zwakke punten verbeteren. Bij elk hoofdstuk en paragraaf van dit vak staat dan niet alleen het woord ‘oefenen’, maar ook ‘leren’. Je raadt het al: bij het woord ‘oefenen’ open je de ExamenChallenge en bij het woord ‘leren’ open je de samenvatting.

Hiermee kun je het leren voor een vak dus als volgt aanpakken:

  • Je begint met leren van een paragraaf in de samenvatting.
  • Je maakt een quiz over deze paragraaf, en je ontvangt hier een cijfer voor.
  • Ben je ontevreden met je resultaat? Herhaal de eerste twee stappen. Ben je tevreden met je resultaat? Ga naar de volgende paragraaf.
  • Per onderwerp waar jij vragen over gemaakt hebt (er zijn meerdere onderwerpen per paragraaf), verschijnt er een gekleurd lint aan de linkerkant van jouw digitale samenvatting. Dit lint geeft aan of jij goed (groen), voldoende (oranje) of onvoldoende (rood) scoort op een bepaald onderwerp. Zo weet je tijdens het leren precies op welke uitleg jij je moet focussen!
  • Uiteraard zie je in het vakoverzicht ook jouw cijfer per hoofdstuk en paragraaf.

Wat krijg je als je de ExamenChallenge bestelt?

Na je bestelling ontvang je een code in je mailbox. Deze code kun je gemakkelijk koppelen in de ExamenOverzicht app of in jouw ExamenOverzicht-account op examenoverzicht.nl.

Vervolgens zie je bij elk hoofdstuk en paragraaf van jouw vak het woord ‘oefenen’ staan. Klik hierop en oefen erop los!

Wat voor soort vragen stelt de ExamenChallenge?

De ExamenChallenge stelt jou drie soorten vragen:

  • Begripsvragen
  • Inzichtvragen
  • Oude examenvragen

Hieronder zie je enkele voorbeelden van vragen die je kunt verwachten.

Begripsvragen

  • Welk begrip past het best bij onderstaande uitleg? “Het uitdelen van bonnen die je het recht geven op een hoeveelheid van een artikel in tijden van schaarste.”
  • Welke uitleg past het best bij het begrip “Ketter”?

Inzichtvragen

  • Welk militair samenwerkingsverband tussen westerse landen heeft als belangrijkste artikel dat ‘een aanval op één lid wordt gezien als een aanval op allemaal’?
  • Waarom trokken christelijke kruisridders naar Oost-Europa?

Oude examenvragen

Check oude examens om een goed beeld te krijgen van de oude examenvragen die de ExamenChallenge je kan stellen.

P.S. Bij ExamenChallenges van talen gaat het om oude examenvragen en vertalingen van moeilijke woorden die de afgelopen jaren in het eindexamen zijn voorgekomen.

Kun je bij de ExamenChallenge zien wat er fout is aan mijn antwoord?

Ja.

Als je een fout antwoord geeft, kun je de ExamenChallenge vragen om het juiste antwoord te laten zien. Bij begrips- en inzichtvragen is dit simpelweg het juiste antwoord.

Bij oude examenvragen van niet-taalvakken verschijnt een beknopte uitleg van het juiste antwoord. Hieruit kun je afleiden voor welke onderdelen uit je antwoord je punten krijgt.

Bij oude examenvragen van taalvakken verschijnt bij examens tot en met 2018 het juiste antwoord met eventueel een beknopte uitleg. Bij examens vanaf 2019 verschijnt een complete uitleg waarom een bepaald antwoord goed is, en een ander antwoord fout.

Uitleg bij onjuiste antwoorden in de ExamenChallenge

Hoe werkt de puntentelling in de ExamenChallenge?

Bij meerkeuzevragen krijg je één punt voor een goed antwoord. Bij open vragen ontvang je het puntenaantal dat je jezelf geeft. Hoeveel punten je jezelf precies mag geven, kun je aflezen in de uitleg de ExamenChallenge je geeft.

Hoe kun je de vragen in de ExamenChallenge classificeren volgens RTTI?

Wat wij "begripsvragen" noemen, valt volgens RTTI in de categorie "Reproductie". Deze vragen gaan over begrippen en hun betekenis.

Wat wij "inzichtvragen" noemen, valt volgens RTTI grotendeels in de categorie "Reproductie", soms in de categorie "Toepassingsgericht 1" en sporadisch in de categorie "Toepassingsgericht 2".

Waar kun je de ExamenChallenge bestellen?

Je kunt de ExamenChallenge hier bestellen.

Voor welke vakken komt de ExamenChallenge beschikbaar? En wanneer?

De ExamenChallenge is/wordt gemaakt voor Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Natuurkunde / NaSk1, Nederlands, Scheikunde / NaSk2 en Wiskunde (A/B). Hieronder zie je per vak wanneer er een ExamenChallenge voor beschikbaar komt.

  • Aardrijkskunde: nu beschikbaar
  • Bedrijfseconomie: nu beschikbaar
  • Biologie: nu beschikbaar
  • Duits: schooljaar 2024-2025
  • Economie: nu beschikbaar
  • Engels: nu beschikbaar
  • Frans: schooljaar 2024-2025
  • Geschiedenis: nu beschikbaar
  • Maatschappij(kunde/wetenschappen): schooljaar 2023-2024
  • Natuurkunde / NaSk1: schooljaar 2023-2024
  • Nederlands: nu beschikbaar
  • Scheikunde / NaSk2: schooljaar 2023-2024
  • Wiskunde (A/B): schooljaar 2023-2024

 

© 2024 ExamenOverzicht.nl