Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Frank (16) uit havo 5

Ook dit jaar geven we je een kijkje in het leven van je mede-examenleerlingen. Hier lees je elke week weer nieuwe interessante en leuke gesprekken met je collega-examenkandidaten. Deze week nemen we je mee in het examenjaar van Frank. Je zal erachter komen hoe zijn voorbereiding voor de examens eruit ziet, waar hij tegenaan loopt en wat hij voor tips meegeeft aan zijn mede-examenleerlingen.

Examenleerling Frank

Naam Frank
Leeftijd 16 jaar
Niveau Havo
Hobby's Fotografie, CrossFit en mountainbiken
Insta @dummer.frank

Is het examenjaar lastiger of makkelijker dan je had verwacht? 

Makkelijker, ik had verwacht dat je heel ver van tevoren moest gaan leren voor toetsen, maar dat viel behoorlijk mee. Ook dacht ik dat je allerlei verschillende dikke boeken moest gaan leren, maar ook dat viel mee. Overigens zeg ik hier niet mee dat ik dikke cijfers haal hoor ;).

Hoe deel jij een dag in waarop je leert voor je examens?

Ik ga theorie leren en filmpjes kijken, vervolgens ga ik veel oefenen met oude examenopgaven, zo weet je het best wat er komt en wat je kunt verwachten.

Welke examentip pas je zo vaak toe dat ze hem naar jou zouden moeten vernoemen?

Deel je tijd ruim in. Het is namelijk vaak zo dat je een te dichte planning maakt, waardoor je in tijdnood komt als je één of twee keer hebt overgeslagen. Zorg er dan voor dat je altijd genoeg ruimte hebt in je planning zodat je ook tijd hebt voor 'te lui-momentjes' bijvoorbeeld.

"Zorg er dan voor dat je altijd genoeg ruimte hebt (...) voor te lui-momentjes"

Waar zie je het meest tegenop tijdens de eindexamens?

Het vak wiskunde, dat is nooit echt mijn sterkste punt geweest. Ik snap vaak de logica gewoon echt niet, en ik ben wel echt van logica, anders snap ik er niks van.

Wat zijn de drie leukste dingen die je in de extra lange zomervakantie gaat doen?

Ik hoop naar een warm en zonnig land te gaan, mooie foto's kunnen maken en genieten.

Wat ga je nooit meer vergeten van je middelbareschooltijd?

Ik ben nog niet helemaal klaar met het jaar, dus misschien wordt het de laatste schooldag, maar het feest in leerjaar 1 vond ik heel leuk. Dat was destijds in de aula, iedereen was er en het was een van de weinige keren dat er iets met feesten op school was.

Wat heb je onderschat aan het examenjaar?

Dat het eigenlijk heel kort is. De tijd gaat razendsnel en voor ik het weet zit ik al bij de eindexamens. Dat is eigenlijk best jammer, want ik heb best een leuke klas (vind ik zelf dan).

© 2024 ExamenOverzicht.nl