Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Maatschappijw. HAVO 2020

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Maatschappijwetenschappen maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Maatschappijwetenschappen voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Maatschappijwetenschappen HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

View as Grid List

1 Item

per pagina
Set Descending Direction
View as Grid List

1 Item

per pagina
Set Descending Direction
Binnen 2 werkdagen in huis
Direct te lezen in de app
Veilig betalen
40.000+ leerlingen gingen je voor

Top 7 examentips Maatschappijwetenschappen HAVO

Examentip Maatschappijwetenschappen #1: Volg het politiek nieuws of kijk politieke actualiteitsprogramma's

Er zijn meerdere politieke actualiteitsprogramma's op televisie. Deze bespreken politieke veranderingen en problemen vaak vanuit verschillende perspectieven. Dit zorgt voor een beter begrip van de politiek.

Examentip Maatschappijwetenschappen #2: Ken de ministers

De regering wordt gevormd door de koning en ministers. In het nieuws zul je vaak verschillende namen van ministers voorbij horen komen, vaak in combinatie met nieuwe plannen of standpunten van de minister. Het helpt voor je begrip om te weten welke ministers er allemaal zijn en wie momenteel minister is.

Examentip Maatschappijwetenschappen #3: Zorg dat je weet wat het verschil is tussen de Eerste en Tweede Kamer

De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden en wordt met rechtstreekse verkiezingen gekozen. De Eerste Kamer bestaat uit 75 leden, die worden gekozen door de Provinciale staten. De Tweede Kamer kan wetsvoorstellen aannemen. Deze gaan vervolgens naar de Eerste Kamer. De Eerste Kamer kan dit wetsvoorstel enkel goedkeuren of afkeuren.

Examentip Maatschappijwetenschappen #4: Ken het verschil tussen representatie en representativiteit

Representatie is het systeem waarmee burgers vertegenwoordigers kiezen, die vervolgens beleid ontwikkelen dat overeenkomt met de ideeën en wensen van kiezers. Representativiteit is de mate waarin de standpunten en het beleid van gekozen vertegenwoordigers overeenkomen met wat kiezers vinden. Idealiter resulteert representatie in een hoge mate van representativiteit. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval.

Examentip Maatschappijwetenschappen #5: Zorg dat je nieuws en ontwikkelingen kunt relateren aan bepaalde veranderingsprocessen

Om de veranderingsprocessen (rationalisering, individualisering, institutionalisering, staatsvorming, democratisering en globalisering) echt goed te begrijpen, probeer te kijken of je bepaalde nieuwsberichten kunt relateren aan één van deze processen. Hierdoor ga je goed over de stof nadenken en probeer je deze toe te passen. Dat is het niveau waarop je deze stof ook op het examen moet kennen.

Examentip Maatschappijwetenschappen #6: Check de websites van politieke partijen in Nederland

Het is goed als je de verschillende politieke partijen in Nederland kunt benoemen en deze kunt indelen naar politieke stroming. Het helpt als je weet wie momenteel de lijsttrekker is van enkele grote partijen. Check de websites van politieke partijen om hun standpunten te lezen. Kijk of je deze standpunten kunt relateren aan de zienswijze van de politieke stroming waar de partij toe behoort.

Examentip Maatschappijwetenschappen #7: Zoek naar mediaframes in krantenartikelen

Lees verschillende krantenartikelen met het doel om mediaframes te herkennen. Een mediaframe is de wijze waarop een onderwerp wordt gepresenteerd in de media. Framing kan gebeuren door middel van woordgebruik. Als de media bijvoorbeeld iemand ‘terrorist’ noemt, wordt diegene door de media in een bepaald frame gezet.

Weet jij nog meer examentips Maatschappijwetenschappen HAVO?

Mail deze dan naar [email protected] en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Maatschappijwetenschappen HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Maatschappijwetenschappen HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor: