Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Maatschappijw. HAVO 2024

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Maatschappijwetenschappen maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Maatschappijwetenschappen voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Maatschappijwetenschappen HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

Top 7 examentips Maatschappijwetenschappen HAVO

Examentip Maatschappijwetenschappen #1: Volg het politiek nieuws of kijk politieke actualiteitenprogramma's

Politieke actualiteitenprogramma's bespreken politieke veranderingen en problemen vaak vanuit verschillende perspectieven. Dit zorgt voor een beter begrip van de politiek. Zorg er in het algemeen voor dat je weet welke verschillende politieke partijen er in Nederland zijn en dat je deze kunt indelen naar politieke stroming. Zorg ook dat je weet wat de politieke indelingen van links midden, rechts en progressief versus conservatief inhouden.

Examentip Maatschappijwetenschappen #2: Check de websites van politieke partijen in Nederland

Op het examen moet je weten hoe verschillende politieke partijen denken over bepaalde zaken, zoals sociale ongelijkheid of sociale cohesie. Check de websites van politieke partijen om hun standpunten te lezen. Kijk of je deze standpunten kunt relateren aan de zienswijze van de politieke stroming waar de partij toe behoort.

Examentip Maatschappijwetenschappen #3: Zorg dat je de verschillende theorieën, hypothesen en visies kent

Op het examen moet je meerdere theorieën, hypothesen en visies kennen. Bij theorieën moet je bijvoorbeeld denken aan de theorie van het pluralisme, de machtselitetheorie, de anomietheorie of de etiketteringstheorie. Bij hypothesen moet je bijvoorbeeld denken aan de cultivatiehypothese, de opinieleidershypothese, de mediaframinghypothese en de selectiviteitshypothese. Voorbeelden van visies die je moet kennen zijn de ontwikkelingsvisie en de instrumentele visie met betrekking tot de wenselijkheid van politieke participatie. Dat is best wel veel allemaal, maar zeer belangrijk op het examen. Zorg er dus voor dat je deze verschillende zaken goed kent.

Examentip Maatschappijwetenschappen #4: Zoek naar mediaframes in krantenartikelen

Lees verschillende krantenartikelen met het doel om mediaframes te herkennen. Een mediaframe is de wijze waarop een onderwerp wordt gepresenteerd in de media. Framing kan gebeuren door middel van woordgebruik. Als de media bijvoorbeeld iemand ‘terrorist’ noemt, wordt diegene door de media in een bepaald frame gezet.

Examentip Maatschappijwetenschappen #5: Zorg dat je de 6 cultuurdimensies van Hofstede kent

De zes cultuurdimensies zijn grote machtsafstand versus kleine machtsafstand, individualistisch versus collectivistisch, masculien versus feminien, lage onzekerheidsvermijding versus hoge onzekerheidsvermijding, kortetermijngerichtheid versus langetermijngerichtheid en hedonisme versus soberheid. Zorg dat je deze dimensies kent, want er kan zomaar zijn dat je in een examenvraag dit model moet toepassen op een bepaalde situatie.

Examentip Maatschappijwetenschappen #6: Zorg dat je nieuws en ontwikkelingen kunt relateren aan bepaalde veranderingsprocessen

Om de veranderingsprocessen (rationalisering, individualisering, institutionalisering, staatsvorming, democratisering en globalisering) echt goed te begrijpen, probeer te kijken of je bepaalde nieuwsberichten kunt relateren aan één van deze processen. Hierdoor ga je goed over de stof nadenken en probeer je deze toe te passen. Dat is het niveau waarop je deze stof ook op het examen moet kennen.

Examentip Maatschappijwetenschappen #7: Ken het verschil tussen representatie en representativiteit

Representatie is het systeem waarmee burgers vertegenwoordigers kiezen, die vervolgens beleid ontwikkelen dat overeenkomt met de ideeën en wensen van kiezers. Representativiteit is de mate waarin de standpunten en het beleid van gekozen vertegenwoordigers overeenkomen met wat kiezers vinden. Idealiter resulteert representatie in een hoge mate van representativiteit. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval.

 

 

 

Weet jij nog meer examentips Maatschappijwetenschappen HAVO?

Mail deze dan naar tips@examenoverzicht.nl en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Maatschappijwetenschappen HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Maatschappijwetenschappen HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor:

© 2024 ExamenOverzicht.nl