Aardrijkskunde VMBO
Biologie VMBO
Duits VMBO
Economie VMBO
Engels VMBO
Frans VMBO
Geschiedenis VMBO
NaSk1 VMBO
NaSk2 VMBO
Nederlands VMBO
Wiskunde VMBO


Het Examen VMBO 2019

De examenstress wordt steeds groter. Het examen VMBO komt dichterbij. Er zijn ongeveer 111.000 leerlingen die ook eindexamen vmbo gaan doen, dus je bent niet de enige. VMBO bestaat uit 3 leerwegen: theoretische en gemengde leerweg (TL/GL), kaderberoepsgerichte leerweg (KB) en basisberoepsgeleerde leerweg (BB). De verdeling tussen het aantal leerlingen van deze stromingen is ongeveer als volgt:

VMBO BB: ongeveer 21.000 leerlingen

VMBO KB: ongeveer 30.000 leerlingen

VMBO TL/GL: ongeveer 60.000 leerlingen

Vakken op het examen VMBO

Je kunt examen doen in verschillende vakken op het VMBO. Hieronder kun je zien welke vakken dat zijn.

Talen

Nederlands, Engels, Frans, Duits

Fries, Spaans, Turks en Arabisch

Exacte vakken

Biologie, NaSk1, NaSk2 en Wiskunde

Maatschappijvakken

Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie, Maatschappijkunde

Kunstvakken en lo

Kunstvakken2 beeldende vakken, Kunstvakken2 drama, Kunstvakken2 dans en Kunstvakken2 muziek

Overig

Daarnaast zijn er nog overige, meer praktische vakken, die aan bod komen op het VMBO. Voor een volledig overzicht, kun je kijken op Examenblad.nl voor het examen VMBO KB en het examen VMBO BB.

Wanneer zijn de eindexamens VMBO 2019?

Van donderdag 9 mei tot en met woensdag 22 mei 2019 vinden de eindexamens VMBO plaats. Ben je benieuwd naar de precieze data en tijden van de verschillende vakken bekijk dan het examenrooster. Neem de data van de vakken die je volgt, goed over op je kalender.

Daarnaast hebben we een app voor jou gemaakt, waarin je jouw persoonlijke examenrooster kunt aanmaken en altijd inzien. De ExamenOverzicht App is gratis te downloaden in de Google Play Store of App Store voor Android en iPhone. Na inloggen, wordt er gevraagd om de vakken te selecteren die je volgt. Vervolgens zie je precies op welke data en op welke tijden jouw eindexamens plaatsvinden. Bovendien ontvang je een notificatie op de dagen van de eindexamens om jou aan de examens te herinneren.

Slagen voor het eindexamen VMBO

Je bent geslaagd voor de eindexamens van het VMBO als je gemiddeld een 5,5 haalt voor de centraal examens. De centraal examens tellen voor 50% mee op je eindcijfer.

Daarnaast zul je aan de volgende voorwaarden moeten voldoen om je VMBO diploma te halen:

 1. Het gemiddelde van de eindcijfers van alle vakken is een 6 of hoger (voldoende).
 2. Je hebt voor het vak Nederlands een 5 of hoger gehaald.
 3. Je hebt een voldoende gehaald voor lichamelijke opvoeding.
 4. Je hebt een voldoende gehaald voor het kunstvak uit het gemeenschappelijke deel.
 5. Je hebt een voldoende gehaald voor het sectorwerkstuk.

Eindcijfers

Het eindcijfer is de optelling van het cijfer voor je schoolexamen en het cijfer van het centraal examen, gedeeld door 2. Dit gemiddelde cijfer wordt altijd afgerond en ligt altijd tussen de 1 en 10. Bij het afronden gelden de volgende regels:

 1. Is het cijfer achter de komma een 4 of lager, dan wordt het cijfer naar beneden afgerond. Dus stel je gemiddelde eindcijfer is een 5,4, dan wordt je finale eindcijfer een 5.
 2. Is het cijfer achter de komma een 5 of hoger, dan wordt het cijfer naar boven afgerond. Dus stel je gemiddelde eindcijfer is een 6,5, dan wordt je finale eindcijfer een 7.

We kunnen je helpen slagen

De periode rondom het eindexamen kan stressvol zijn. Dat begrijpen we. Wij geloven dat elke leerling kan slagen voor het examen en een goed cijfer kan halen. Daarom hebben we producten voor je gemaakt die jouw leven makkelijker maken. We hebben samenvattingen van de examenstof en oefenboeken om vragen te oefenen. Zo besparen we jou kostbare tijd en helpen we jou met de voorbereiding op het eindexamen. Geen stress!

We wensen je veel succes met het examen VMBO!

Slagingspercentages en cijfers

Het slagingspercentage op het VMBO is landelijk ongeveer 95,2%. Dit percentage is laatste jaren aan het stijgen. Het slagingspercentage kan nog verder worden uitgesplitst naar VMBO stroming:

 • Slagingspercentage VMBO BB: 97,5%
 • Slagingspercentage VMBO KB: 95,3%
 • Slagingspercentage VMBO TL/GL: 94,3%

Leerlingen op het VMBO gaan gemiddeld met een 6,5  voor hun schoolexamen het eindexamen in. Dit cijfer is ongeveer hetzelfde voor BB (6,49), KB (6,52) en TL/GL (6,57). Gemiddeld halen leerlingen van VMBO BB een 6,7 op het eindexamen. Dat is beter dan de leerlingen van VMBO KB (die halen gemiddeld een 6,32) en van TL/GL (die halen gemiddeld een 6,5). Het gemiddelde van het schoolexamen en het eindexamen bepaalt je uiteindelijke eindlijst. VMBO'ers in Nederland hebben op hun eindlijst gemiddeld de volgende cijfers:

 • VMBO BB: 6,64
 • VMBO KB: 6,50
 • VMBO TL/GL: 6,60
View as Grid List

Items 1-16 van 25

Page
per pagina
Set Descending Direction
View as Grid List

Items 1-16 van 25

Page
per pagina
Set Descending Direction