Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over het aandelenkapitaal

Het aandelenkapitaal is een deel van de passiva van een onderneming. Het aandelenkapitaal is onderdeel van het eigen vermogen. Het is het vermogen dat is verkregen door de uitgifte van aandelen. De aandelen op de balans staan altijd genoteerd tegen de nominale waarde van de aandelen.

Alles over het aandelenkapitaal

De drie belangrijkste onderdelen van het aandelenkapitaal zijn het maatschappelijk aandelenvermogen, aandelen in portefeuille en het geplaatst aandelenvermogen.

Maatschappelijk aandelenvermogen

Maatschappelijk aandelenvermogen

Het maatschappelijk aandelenvermogen is het totale vermogen dat een onderneming kan verkrijgen door het plaatsen van aandelen. Het is het totale vermogen wat een onderneming denkt nodig te hebben om haar activiteiten te kunnen uitvoeren. In de statuten is vastgelegd wat het totaal maatschappelijk aandelenvermogen is. De omvang van het maatschappelijk aandelenvermogen staat vast en kan niet worden veranderd. Het maatschappelijk aandelenvermogen is verdeeld in aandelen in portefeuille en het geplaatst aandelenkapitaal. De verhouding tussen deze twee kan wel veranderen.

Aandelen in portefeuille

Aandelen in portefeuille

Aandelen in portefeuille zijn de aandelen die de onderneming nog uit kan geven. Een voorbeeld van wanneer een onderneming nieuwe aandelen uit zal geven op de markt is wanneer zij geld nodig heeft om nieuwe activiteiten te financieren. De aandelen in portefeuille dalen in dit geval, aangezien de onderneming de aandelen overdraagt aan de aandeelhouders. De aandelen in portefeuille kunnen echter ook weer toenemen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een onderneming eigen aandelen terugkoopt van aandeelhouders.

Geplaatst aandelenkapitaal

Geplaatst aandelenkapitaal

Het geplaatst aandelenkapitaal zijn de aandelen die zijn uitgegeven aan de aandeelhouders. Als een onderneming nieuwe aandelen uitgeeft, stijgt het geplaatst aandelenkapitaal. Het geplaatst aandelenkapitaal kan ook stijgen als een onderneming stockdividend uitkeert. In dat geval keert de onderneming nieuwe aandelen uit aan de aandeelhouders om ze te belonen voor hun bijdrage aan het eigen vermogen van de onderneming.

De aandelen kunnen op drie manieren geplaatst worden:

  • A pari. Als aandelen a pari worden aangeboden betekent dit dat de aandelen worden verkocht tegen de waarde die op het aandeel staat vermeld. De aandelen worden dus verkocht tegen de nominale waarde van de aandelen.
  • Boven pari. Als aandelen boven pari worden aangeboden betekent dit dat de aandelen worden verkocht voor een bedrag dat hoger is dan op de aandelen staat vermeld.
  • Beneden pari. Als aandelen beneden pari worden aangeboden betekent dit dat de aandelen worden verkocht voor een bedrag dat lager is dan op de aandelen staat vermeld. Dit is echter alleen toegestaan als de aandelen aan de bank worden overgedragen. 

Als aandelen boven pari worden geplaatst, dan bouwt de onderneming een agioreserve op. Een agioreserve bestaat uit de bedragen die voor de aandelen zijn betaald boven de nominale waarde van de aandelen. Wil je weten hoe dit werkt? Check dan onderstaande video.

 

Voorbeeld

Een schematische weergave van hoe het maatschappelijk aandelenvermogen, aandelen in portefeuille en geplaatst aandelen kapitaal worden weergegeven op de balans is als volgt:

Geplaatst aandelenkapitaal

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl