Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over aandelen

Een aandeel is een bewijs van deelname in het aandelenvermogen van een BV of NV. De eigenaar van een aandeel noemen we de aandeelhouder. Een aandeel is een eigendomsbewijs dat aantoont dat je een deel van de onderneming bezit. De aandelen van een BV staan op naam en zijn niet vrij overdraagbaar. De aandelen van een NV zijn anoniem en zijn wel vrij overdraagbaar op de beurs.

Alles over aandelen

Video

Soms wil je liever een video zien dan een uitleg lezen. Check onderstaande video van Juf Janssen als je alles wilt weten over aandelen.

 

De beurs

De beurs

De beurs is een plek waar effecten zoals aandelen en obligaties worden verhandeld. Op de beurs komen vraag en aanbod voor deze effecten samen. De beurs heeft een beursindex. De beursindex geeft de prestaties weer van fondsen die genoteerd staan aan deze beurs. In Nederland is de AEX de grootste beurs. In de AEX zijn de 25 grootste bedrijven van Nederland vertegenwoordigd. De waarde van een aandeel op de beurs wordt de aandelenkoers genoemd.

De eerste keer dat een onderneming haar aandelen te koop aanbiedt op de beurs noemen we de beursgang. Wanneer een onderneming aandelen uitgeeft is er sprake van een aandelenemissie. De prijs die beleggers moeten betalen om deze nieuwe aandelen te kopen heet de emissiekoers.

Dividend

Dividend

Eens in de zoveel tijd, meestal één keer per jaar, keert een onderneming een vergoeding uit aan zijn aandeelhouders. Deze vergoeding noemen we dividend. We onderscheiden twee soorten dividend:

  • Cashdividend. Dit is het dividend uitgekeerd in geld. Het dividend per aandeel is het geld bedrag dat een aandeelhouder per aandeel ontvangt.
  • Stockdividend. Dit is het dividend uitgekeerd in aandelen. Het dividend per aandeel is het aantal aandelen dat een aandeelhouder per aandeel ontvangt.

Verschillende soorten aandelen

Soorten aandelen

Normale aandelen

Normale aandelen zijn de aandelen die het meest voorkomen. Normale aandelen geven per aandeel één stem in de aandeelhoudersvergadering. Verder hebben de houders van normale aandelen recht op een deel van de winst van de onderneming in de vorm van dividend.

Certificaten van aandelen

Naast normale aandelen bestaan er ook certificaten van aandelen. Dit zijn aandelen zonder stemrecht in de aandeelhoudersvergadering. Een NV kan deze speciale aandelen uitgeven als een beschermingsconstructie om een vijandige overname tegen te gaan. Aangezien deze speciale aandelen geen stemrecht hebben, kunnen houders hiervan dus ook niet bepalen wat er gebeurt in een onderneming.

Prioriteitsaandelen

Prioriteitsaandelen zijn aandelen die extra stemrecht hebben. Dit betekent dat de houder van de prioriteitsaandelen meer stemrecht heeft in de algemene vergadering van aandeelhouders. Dit wordt vaak gebruikt als een beschermingsconstructie om vijandige overnames tegen te gaan.

Preferente aandelen

Preferente aandelen zijn aandelen die een bepaald voorrecht hebben. Preferente aandelen komen als eerste aan bod bij de uitkering van winst. Nadat de preferente aandeelhouders hun deel van de winst hebben ontvangen, zijn de normale aandeelhouders pas aan de beurt. Preferente aandeelhouders krijgen meestal een vast percentage (gemeten van de nominale waarde van het aandeel) aan dividend uitgekeerd.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl