Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

LIVEBLOG over de eindexamens van 2021

LIVEBLOG

Laatste update: 02-06-2021 om 11:07.

In dit liveblog lees je de verhalen van eindexamenleerlingen die hun eerste eindexamens gemaakt hebben! Was het erg lastig of waren er juist examens die heel makkelijk waren? Je zal erachter komen of het LAKS het druk gaat krijgen dit jaar. En natuurlijk niet te vergeten: de tips voor de andere eindexamenleerlingen in Nederland! Wil jij zelf ook iets kwijt over een eindexamen? Laat het ons weten!

Liveblog eindexamens afbeelding

Scheikunde HAVO (Tijdvak 1)

Leona (18) 5 HAVO @leona.sw

Hallo, Ik ben Leona (18 jaar). Ik had vandaag scheikunde havo. Eindelijk het laatste examen en heb het voor mijn gevoel goed afgesloten. Het was ongeveer wel wat ik had verwacht voor het examen, maar nu had ik ook niet zoveel verwacht. Dit omdat ik niet echt geleerd had voor scheikunde. Ik ga wel bij LAKS klagen omdat het laatste deel van het examen eigenlijk meer bio was dan scheikunde. Ik had niet echt irritaties tijdens het examen, maar voor mij zat een vriendin van mij en die zakte door de stoel waardoor ik even mijn concentratie kwijt was.

Ik heb nu niet echt een tip aangezien ik zelf niet zoveel heb gedaan. 

Aardrijkskunde VWO (Tijdvak 1)

Demi (17) 6 VWO @demisanders.x

Ik ben Demi en 17 jaar oud. Ik heb vandaag het examen Aardrijkskunde gemaakt op het VWO. Ik vond het een best wel lastig examen vergeleken met de voorgaande jaren. Ik ga wel nog klagen bij het LAKS omdat hij te moeilijk was, de kaarten uit de kaartenkatern niet scherp genoeg waren en over een vraag waarbij het niet duidelijk was hoeveel kenmerken je moest noemen. Dat vond ik wel vervelend. Het kaartenkatern was een regelrechte ramp. Ik heb er bijna geen gebruik van gemaakt, omdat het zo’n zooitje was! Sowieso ben ik van mening dat je leerlingen niet 6 jaar lang kan trainen met een atlas, om ze dan vervolgens een kaartenkatern te geven. Belachelijk!

Mijn tip voor andere (eindexamen)leerlingen is om bij Aardrijkskunde zo veel mogelijk documentaires te kijken. Zo krijg je een goed beeld hoe het er aan de andere kant van de wereld uitziet! Heel belangrijk en scheelt ook weer een hoop leren!’

Duits VWO (Tijdvak 1)

Demi (17) 6 VWO @demisanders.x

"Hoi, ik ben Demi en 17 jaar oud. Ik heb vandaag het examen Duits op het VWO gemaakt. Het ging echt heel erg goed en het examen was makkelijker dan ik had verwacht. Ik ga dus niet bij het LAKS klagen.

Mijn tip voor andere (eindexamen)leerlingen is om bij leestoetsen een strategie te gebruiken die je zelf fijn vindt. Docenten zijn er heel goed in om je strategieën aan te smeren die jij helemaal niet fijn vindt of niet voor jou werken... Lekker bij je zelf blijven. Als dat werkt voor jou, is het niet nodig om dat te veranderen! :)"

Wiskunde A HAVO (Tijdvak 1)

Roos (17) 5 HAVO @roosengberink

Hii, vandaag had ik het examen wiskunde A op de havo. Het ging veel beter dan verwacht. Alleen de vragen over de klarinet vond ik wel lastig. Bij de groeifactoren berekenen kom ik op een te hoog/laag getal uit. De onderzoeksvraag ging beter dan bij het oefenen. 

Tips voor iedereen die in het tweede tijdvak wiskunde gaat maken, maak de onderzoeksvraag halverwege het examen. Dan ben je nog gefocust en gaat de vraag beter dan als je hem aan het einde maakt. 

Wiskunde B HAVO (Tijdvak 1)

Leona (18) 5 HAVO @leona.sw

Hallo, Ik ben Leona 18 jaar en had vandaag mijn havo wiskunde b examen. Ik heb totaal geen idee hoe het ging, want deels ging het goed en deels niet goed. 2 vragen heb ik niet gemaakt, omdat ik die niet snapte. Ik ben tot nu toe niet van plan om bij LAKS te klagen, maar misschien verander ik nog van gedachte.

Een tip is veel filmpjes van Math with Menno kijken!

Duits VMBO TL/GL (Tijdvak 1)

Myrte (15) 4 VMBO TL/GL

Hoihoi, ik ben Myrte en 15 jaar. Vandaag heb ik het Duits examen gemaakt op mavo niveau (TL/GL). Mijn verwachtingen waren al niet al te best, aangezien Duits erg lastig is. Deze verwachtingen werden helaas ook waargemaakt op het examen. Het waren lange teksten met veel vragen. Het kwam totaal niet overeen met examens van voorgaande jaren. Ook was de vraagstelling soms erg onduidelijk. Sommige open vragen waren wel wat makkelijker.  Ik ga zeker klagen bij LAKS, over de lange teksten maar ook over de moeilijkheid van dit examen.  Mijn grootste irritatie waren de hoeveelheid blaadjes die je kreeg, om de 5 minuten hoorde je wel een blaadje vallen in het lokaal.

Een tip is natuurlijk om je woordenboek mee te nemen en deze zeker te gebruiken, bijna bij elke vraag. Zo begrijp je de vraag beter en kan je dus ook beter antwoorden.

 

Geschiedenis VMBO TL/GL (Tijdvak 1)

Myrte (15) 4 VMBO TL/GL 

Hi! Ik ben Myrte en 15 jaar. Vandaag heb ik het geschiedenis examen gemaakt op mavo (GL-TL). Mijn verwachtingen voor het examen waren goed. Ik had goed geleerd en oefenexamens waren best prima te maken. Het examen die ik maakte, kwam goed overeen met de leerstof en de vragen waren goed te beantwoorden. (Met dank aan de ExamenOverzicht boekjes!) De meerkeuze vragen waren erg makkelijk, maar sommige open vragen werden wel erg lastig gesteld en daar moet je ook goed voor geleerd hebben. Ik ga geen klacht indienen bij LAKS, want voor mij was het een prima examen, niet te lang en prima vragen.

Een tip voor als je geschiedenis maakt: Het antwoord op de vraag staat vaak in de bron als je goed leest! Eigenlijk een gratis antwoord dus.

 

Economie VWO (Tijdvak 1)

Demi (17) 6 VWO @demisanders.x

“Ik ben Demi en 17 jaar oud. Ik heb het economie examen op het VWO gemaakt. Het examen was eigenlijk makkelijker dan ik had verwacht. Ik vond vooral de rekenopgaven heel lastig. Ik ga niet klagen bij het LAKS, want ik denk dat het een prima examen is.

Mijn tip voor andere (eindexamen)leerlingen is om na je laatste toetsweek tot aan de examens de leerstof te blijven herhalen! Zo voorkom je dat je onnodig dingen opnieuw moet leren!”

Ilse (17) 6 VWO @ilsevankolfschoten

"Hi, ik ben Ilse, 17 jaar en vandaag heb ik het economie examen gemaakt op vwo niveau. Voor het examen had ik verwacht dat de rekenvragen fout zouden gaan en de verklaarvragen juist erg goed. Dit is ook zo gebleken haha. Bijna alle rekenvragen heb ik niet goed kunnen beantwoorden, maar gelukkig waren er meer verklaarvragen dan rekenvragen en verklaren ging heel goed. Ik heb al wel een klacht ingediend voor 2 verschillende vragen die ik erg onduidelijk vond. Ik hoop dat de N-term een beetje hoog gaat liggen, maar als het goed is moet het helemaal goed komen!

Een tip van mij: kijk NIET je examen na als je er weinig vertrouwen in hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat je vertrouwen alleen nog maar verder zakt!"

Nederlands VWO (Tijdvak 1)

Demi  (17) 6 VWO @demisanders.x

“Ik ben Demi en 17 jaar oud. Ik heb vandaag het examen Nederlands op het VWO gemaakt. Ik vond het examen erg lastig... Ik was me er ook niet van bewust dat we stijlfiguren moesten leren.. Oeps! Wat ik heel jammer vond is dat het grootste deel van de vragen ging over een tekst met als onderwerp hoe nuttig kennis is over het verleden. Ik dacht echt dat ik nooit meer een geschiedenis toets moest maken, maar dit leek er toch verdacht veel op! Ik ga niet klagen bij het LAKS, omdat ik achteraf toch denk dat hij prima op niveau was. Ik heb voor dit examen namelijk ook al Maatschappijwetenschappen gemaakt, waardoor ik al erg moe aan Nederlands begon. Ik denk dat mijn frustraties daar vooral vandaan kwamen.. ;)

Tip: zorg ervoor dat je oefent met eerdere examens! Dan ben je al voorbereid op de manier waarop je moet antwoorden.”

Alejandra (17) 6 VWO @alejandra.snippe

"Hoi! Ik ben Alejandra en ik ben 17 jaar. Ik heb vanmiddag het examen Nederlands gemaakt op VWO niveau. Van tevoren was ik toch best wel nerveus voor dit examen, omdat het een kernvak is en ik lezen toch altijd wel wat lastig vind, maar gelukkig viel het allemaal mee! De vragen vond ik niet al te lastig en ook de teksten waren prima te begrijpen. Wel was de eerste tekst nogal lang en zaten daar ook veel vragen bij. Deze tekst ging over geschiedenis, dus ik denk dat ik wel voordeel had aan het feit dat ik ook geschiedenis in mijn vakkenpakket heb. Wat ik wel lastig vond is de vraag over de stijlmiddelen, aangezien we daar in de les niet erg veel aandacht aan hebben besteed. Ook stonden stijlmiddelen, als ik het goed heb, niet in de syllabus. Ik ben wel van plan te gaan klagen bij het Laks, aangezien de stijlmiddelen dus geen examenstof zijn.

Mijn grootste irritatie was dat ik in de zaal vooral aan het begin van het examen veel last had van geluidsoverlast, doordat het hard begon te regenen. Normaal zouden we op school in de gymzaal zitten, maar wegens corona leggen wij de examens af in de topsporthal, waar ze een metalen dak hebben, dus de regen klonk 10 keer harder helaas. 

Verder wil ik jullie als tip meegeven om zeker een nietmachine mee te nemen, dat bespaart veel moeite bij al die losse papiertjes."

Ilse (17) 6 VWO @ilsevankolfschoten

"Hi, ik ben Ilse, 17 jaar en vandaag 21 mei heb ik het Nederlands VWO examen gemaakt. Voor het examen had ik weinig verwachtingen aangezien ik een aantal Nederlands examens had gemaakt maar de resultaten waren nogal wisselend. Ik was echt ontzettend blij dat de teksten mij lagen. Normaal vond ik teksten over biologie heel lastig, en deze teksten over geschiedenis en onderwijs vond ik ook nog zelfs een beetje leuk, voor zover dat mogelijk is voor een examen haha. Er waren een aantal vragen die soms wat onduidelijk waren en die vond ik wel lastig. Uiteindelijk heb ik het nu nagekeken en ben ik super blij met het resultaat, daarom ga ik ook geen klacht indienen. Er zijn voor mij geen dingen waarover ik wil klagen. Tijdens het examen had ik een rustig plekje bij de muur dus had ik geen irritaties.

Mijn tip is daarom ook om een fijn plekje te kiezen voor jezelf. Ik raak afgeleid van het kijken naar buiten, dus dan zorg ik er ook voor dat ik niet bij een raam ga zitten."

Economie VMBO TL/GL (Tijdvak 1)

Quinty (16) 4 VMBO TL @quinty_wolters

"Hoiii!! Ik ben Quinty, 16 jaar en heb vandaag het examen Economie VMBO TL gedaan! Van te voren had ik niet heel veel verwachtingen aan het examen. Ik dacht ‘ik zie wel hoe en wat’! Maar wat ik helemaal niet had verwacht, maar wel heel fijn vond, is dat bijna alle vragen één of twee punten waren. Als je dan een fout hebt gemaakt, heb je niet gelijk zo veel punten aftrek. Zo vond ik de vragen met het indexcijfer best lastig! En ook de vragen in het onderwerp Indonesië lagen mij niet echt... De vragen over het berekenen van de smartphone vond ik wel echt heel makkelijk! En de Texel vragen gingen me volgens mij ook nog wel redelijk goed af.

Ik had persoonlijk wel veel last van geluidsoverlast. Was het niet de regen en wind waar ik door werd afgeleid, dan waren het wel de gillende kinderen op het schoolplein. Dat vond ik ook wel de grootste irritatie. Daarnaast zat ik ook in de buurt van een open raam en dat was ook best interessant :) Of ik daarover een klacht ga indienen bij LAKS… Dat weet ik eigenlijk nog niet! Ik denk dat het vooral aan mijzelf lag. Ik ben altijd best wel snel afgeleid om kleine dingen. Ik vond ook dat er extreem veel open vragen in het examen zaten. Als ik een klacht zou indienen, zou dat het worden!

Echt een leuke tip voor alle andere eindexamenleerlingen in Nederland heb ik niet, maar wel een praktische uit ervaring… Neem een extra batterij of twee rekenmachines mee naar het examen waar dat mag!! Die van mij was namelijk leeg :)"

Myrte (15) 4 VMBO TL/GL

"Ik ben Myrte en 15 jaar oud. Vandaag heb ik het Economie examen gemaakt op VMBO niveau (Mavo, TL/GL). Ik had verwacht dat er veel toepas vragen op het examen zouden komen, echter waren er erg veel rekenvragen en theorie vragen. Dit was erg fijn, want als je de theorie goed had geleerd had je ze makkelijk kunnen beantwoorden. De rekenvragen waren wat moeilijker, het waren er vooral veel en dan ook zeker lastig. Ik ga nog niet klagen bij LAKS, want vond het een prima examen op de rekenvragen na. Mijn irritatie was wel dat het zoveel blaadjes zijn en je die de hele tijd door de war haalt! Gelukkig zijn er wat tips online, onder andere om een paperclip mee te nemen, erg handig!

Een andere tip is zeker dat je altijd een woordenboek moet meenemen! Bij elk examen komt deze wel van toepassing, want als je een woordje al niet snapt kan dat de hele vraag anders maken."

Maatschappijwetenschappen VWO (Tijdvak 1)

Demi (17) 6 VWO @demisanders.x

"Ik ben Demi en 17 jaar oud. Ik heb vandaag het examen Maatschappijwetenschappen op het VWO gemaakt. Het examen was eigenlijk iets makkelijker dan ik had verwacht. Ik heb wel nog even bij het LAKS geklaagd, want vraag 23 ging over ‘Schildpadgedrag’ van een socioloog waar ik nog nooit van had gehoord! We moesten daar een omschrijving geven van het begrip, maar ik was dat echt nog nooit tegen gekomen. Hele rare vraag was dat. Mijn grootste irritatie tijdens het examen was dat we samen met HAVO in de zaal zaten. Hun Duits examen was een half uur eerder klaar dan ons examen, waardoor het laatste half uur erg onrustig was in de zaal.

Mijn tip voor andere (eindexamen)leerlingen is om echt goed de hoofd- en kernconcepten te stampen. Die heb je echt nodig op het examen. Zonder die te leren is het niet mogelijk om een voldoende te halen. Begin daar zo snel mogelijk mee, want dat maakt het leren alleen maar makkelijker!"

Nederlands HAVO (Tijdvak 1)

Anna (17) 5 HAVO @annavrind

"Hoi ik ben Anna en ik ben 17 jaar. Op 19 mei had ik het examen havo Nederlands. Voor dit examen had ik een beetje stress omdat soms gaan leesvaardigheid toetsen heel goed en de andere keer heb ik echt een 3, dus ging ik met lichte zenuwen het examen in. Toen ik eenmaal bezig was merkte ik dat het een stuk beter ging dan dat ik had verwacht. Ik kwam makkelijk door de teksten heen, wel heb ik gemerkt dat ze een paar lievelingswoorden hadden op het examen namelijk: consequent, inconsequent, vegetariër, niet-vegetariër en basisinkomen. Naast dat vond ik het een prima te doen examen. Ik ben niet van plan om te klagen bij LAKS omdat ik niet iets heb opgemerkt waarover te klagen valt, behalve dat ik me zwaar irriteerde aan alle mensen die ik buiten hoorde (ik zat namelijk op de tennisbaan van sportcentrum Hoorn, omdat havo en vwo daar hun examens moeten maken)."

Leona (18) 5 HAVO @leona.sw

"Hey! Vandaag examen nummer 2 gehad. Nederlands havo en het kwam totaal niet overeen met wat ik verwachtte. Het was heel lang en het waren vragen die ik in andere examen die ik had gemaakt niet had. Ik vond het een moeilijk examen. Ik ben van plan een klacht in te dienen bij LAKS, omdat het een erg lang examen was. Mensen die ik ken hebben hem ook niet af gekregen en ik heb hem net op tijd afgekregen. Ook ging het tijden het examen onweren en heel hard regenen en wij zitten in een sporthal waar je dit enorm goed hoort. Hierdoor was ik ook mijn concentratie kwijt en ging het nog minder.

TIP: Ik zou de volgende keer vooral meer verschillende examens maken en dan vooral op de tijd letten tijdens het oefenen."

Frans VWO (Tijdvak 1)

Ilse (17) 6 VWO @ilsevankolfschoten

"Ik ben Ilse, 17 jaar en vandaag 18 mei heb ik mijn Frans examen gemaakt op VWO niveau. Eerder vandaag had ik al 3 uur geschiedenis examen, dus mijn concentratie was erg gedaald. Ondanks dat heb ik toch geprobeerd er het beste van te maken en dit is uiteindelijk redelijk gelukt. Ik had van te voren een aantal examens gemaakt en die gingen al goed, dus ik had wel redelijk hoge verwachtingen. Een aantal teksten waren wel lang en lastig, maar voor de rest vond ik het meevallen. Ik ga dus daarom ook geen klacht indienen, aangezien dit voor mij niet van toepassing is. Gelukkig had ik vandaag geen irritatie tijdens het examen, daar heb ik weer geluk mee gehad."

Engels VWO (Tijdvak 1)

Demi (17) 6 VWO @demisanders.x

"Ik ben Demi en 17 jaar oud. Ik heb vandaag het examen Engels op het VWO gemaakt en het ging eigenlijk heel er goed! Dat had ik op zich ook wel verwacht, want na 6 jaar tweetalig onderwijs zou een leestoets wel goed moeten komen ;)

Ik was heel blij met de tekst over gentrificatie, want Aardrijkskunde ligt me heel goed! Hierdoor wist ik al wat het betekent en wat de gevolgen, voor- en nadelen zijn. Dat was lekker makkelijk punten scoren! Ik was 5 minuten voor de eindtijd klaar, dus het examen was zeker niet aan de lange kant. Ik ga dus nergens over klagen bij het LAKS. Mijn grootste irritatie tijdens dit examen was het geluid van de zakjes snoep die net voor het examen uitwaren gedeeld namens school.. 56 leerlingen die een zakje snoep tijdens hun examen openmaken :(

Mijn tip voor andere (eindexamen)leerlingen is om bij leestoetsen een strategie te gebruiken die je zelf fijn vindt. Docenten zijn er heel goed in om je strategieën aan te smeren die jij helemaal niet fijn vindt of niet voor jou werken... Lekker bij je zelf blijven. Als dat werkt voor jou, is het niet nodig om dat te veranderen! :)"

Engels HAVO (Tijdvak 1)

Anna (17) 5 HAVO @annavrind

"Hoi ik ben Anna en ik ben 17 jaar. Op 18 mei had ik mijn examen havo Engels. Voor dit examen maakte ik me absoluut geen zorgen omdat ik redelijk goed ben in Engels. Het examen was prima te doen en ik was daarom ook binnen 1,5 uur klaar. Sommige teksten waren wel wat moeilijker dan de ander maar dat valt te verwachten. Ik ben niet van plan om te klagen bij LAKS omdat ik niet iets heb opgemerkt waarover te klagen valt, behalve dat ik me zwaar irriteerde aan alle mensen die ik buiten hoorde (ik zat namelijk op de tennisbaan van sportcentrum Hoorn, omdat havo en vwo daar hun examens moeten maken)."

Roos (17) 5 HAVO

"Vandaag het Engels examen van havo. Hier keek ik best tegenop. Maar de teksten vielen gelukkig mee en ook in de tijd lukte het goed. Ik vond de vragen met gaten invullen lastiger dan verwacht. Mijn grootste irritatie tijdens het examen was mijn banaan die overrijp was geworden :(

Tips voor examenleerlingen: gebruik je woordenboek als je een woord niet zeker weet. Dit bespaart je een hoop gestress achteraf."

Leona (18) 5 HAVO @leona.sw

"Hii! Ik ben Leona, 18 jaar, doe havo en heb vandaag Engels examen gemaakt. Ik was van te voren heel gestrest, omdat dit het eerste examen was die ik ging maken. Ik had van te voren 2 examens gemaakt 1 uit 2018 en 1 uit 2019 en die gingen heel goed. Dit examen was eigenlijk wel te vergelijken met die examens. Het ging heel goed en de vragen waren vrij makkelijk. Ik had wel 1 meerkeuze vraag waarbij bleek dat hij fout was, maar andere en ik allemaal dachten dat het iets anders was. Tijdens het examen gingen best vaak mensen naar de wc wat wel hinderlijk was, maar niet heel erg.

TIP: Ik zou voor een Engels lees examen vooral gaan oefenen met oude examen, want dan weet je hoe het gaat. Ook heb ik veel verhalen gelezen in het Engels op Wattpad waar heel veel verschillende genres verhalen staan ook door mensen zelf gemaakt. Dit heeft mij en mijn vrienden ook heel goed geholpen. Om 17:00 kwamen de antwoorden op examenblad.nl staan en met een normering van andere jaar heb ik waarschijnlijk rond de 8 waar ik heel blij mee ben."

Anne (18) 5 HAVO @annestevensxx

"Vandaag heb ik het centraal examen Engels gemaakt op havo niveau. Ik heb erg veel oefenexamens gemaakt, dus was voordat het examen begon niet erg zenuwachtig. Ik had daardoor veel vraagsoorten al gezien en kon dus de vragen herkennen en wist hoe ik die moest beantwoorden. Ik ga klagen over de laatste tekst, doordat die erg lastig was en ver boven het niveau was van andere teksten.

Mijn tip is om echt oude examens van te voren te maken want dit helpt echt. Nu is het voor mij afwachten totdat de antwoorden erop staan en tot de normering bekend is."

Geschiedenis HAVO (Tijdvak 1)

Roos (17) 5 HAVO @roosengberink

"Vandaag het geschiedenis examen op havo. We moesten meer kenmerkende aspecten noemen dan dat ik van te voren had verwacht. En een groot deel ging over Duitsland, terwijl dan weer heel weinig over Nederland ging. Ik vond het examen redelijk aan de lange kant (klacht voor LAKS). Halverwege het examen moest iedereen opeens naar het toilet. Altijd fijn al die schuivende stoelen en loop geluiden. Kan iemand mij trouwens vertellen wat rekensommen met geschiedenis te maken hebben?

Tips voor iedereen: neem halverwege even een korte pauze. Eet wat, drink wat, bedenk hoe goed het eigenlijk gaat en weer door."

Geschiedenis VWO (Tijdvak 1)

Demi (17) 6 VWO @demisanders.x

"Ik ben Demi en 17 jaar oud. Ik heb het Geschiedenis examen gemaakt op het VWO. Het examen was eigenlijk qua vragen makkelijker dan ik had verwacht, maar de bronnen waren wel vager dan ik had gehoopt. Deze keer zal ik niet klagen bij het LAKS, want eigenlijk was dit best wel een prima examen!

Een tip voor examenleerlingen die geschiedenis nog moeten maken of herkansen: leer die kenmerkende aspecten echt! Ze komen vaak genoeg terug om te leren en geven je een goed overzicht van de belangrijke veranderingen door de tijd heen."

Ilse (17) 6 VWO @ilsevankolfschoten

"Ik ben Ilse, 17 jaar en vandaag op 18 mei heb ik mijn geschiedenis op het vwo niveau gemaakt. Ik verwachtte dat we meer vragen zouden krijgen die je ook echt had kunnen leren, maar helaas was het voornamelijk verwijzen naar een bron. Uiteindelijk is het examen toch redelijk goed gedaan. De vragen over de koude oorlog waren redelijk pittig, maar die van de republiek waren echt helemaal prima. Tijdens het examen was het erg warm in de zaal, dus was erg vervelend, maar gelukkig werd dit snel opgelost. Ik ga nog wel een klacht indienen, aangezien het examen aan de lange kant was.

Een handige tip is om absoluut niet zenuwachtig te zijn voor je examen. Meer dan je best kan je namelijk niet doen!"

Wiskunde A VWO (Tijdvak 1)

Theresa (18) 6 VWO @theresa_rijkers

"Haii! Ik verwachtte zelf dat ik wat makkelijkere vragen zou krijgen. Ik had alle formules geleerd en wist ook echt wel hoe je bijvoorbeeld de Sinus-formule moest opstellen, maar op het examen werd het op een andere manier gevraagd dan ik had voorbereid. Dat was best jammer, maar na het examen had ik het zo snel mogelijk nagekeken en zat ik zo rond de 6, dus dat is prima voor mij.

Op het examen vond ik de ‘economie-vragen’ makkelijk, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik economie in mijn vakkenpakket heb. Ik kan ook zeker begrijpen dat je deze opdrachten minder goed begreep als je geen economie hebt. Ik vond de vraag over het bewegende huis erg lastig. Ik denk dat ik zeker wel twee vragen open heb gelaten, dus dat is erg jammer.

Ik heb nog geen klacht ingediend bij LAKS, maar als ik dat ga doen gaat het vooral over de lengte van het examen. Als ik meer tijd gehad zou hebben, zou ik waarschijnlijk een hogere score gehad hebben. Over het algemeen waren het ook geen hele lastige vragen, maar het was vooral erg veel, dus dat viel tegen.

Bij het examen zat ik helemaal voor in de zaal en wat ik toen vervelend vond was dat ze best vaak heen en weer liepen, wat mij weer afleidde.

TIP: Tijdens het leren vond ik het erg fijn om video’s te kijken, want als je lang bezig bent met samenvatten, oude examens maken en overlezen kan dat nogal saai worden. Door video’s te kijken doe je toch wat anders, dus daarom is mijn tip: kijk vooral veel filmpjes op bijvoorbeeld Youtube!!"

Demi (17) 6 VWO @demisanders.x

"Ik ben Demi en 17 jaar oud. Vandaag heb ik het Wiskunde A examen gemaakt op het VWO. Het examen kwam eigenlijk helemaal niet overeen met wat ik had verwacht. De opgaven waren namelijk veel ingewikkelder door de grote hoeveelheden tekst. Ook was het examen naar mijn mening te lang. Ik heb het helaas niet af gekregen!

Ik vond het erg lastig om uit de lange verhalen te zoeken welke informatie ik nou echt nodig had en wat er nou precies werd gevraagd van mij. De opdrachten die we moesten differentiëren waren in tegenstelling tot de lange stukken tekst weer makkelijker dan verwacht. Ik heb zeker al geklaagd bij het LAKS, omdat ik denk dat het meer een begrijpend lezen toets was, gemixt met wat vragen over economie, dan een wiskunde examen. We worden bij wiskunde 6 jaar lang voorbereid om lastige wiskundige berekeningen uit te voeren en dus niet om teksten van een A4’tje te ontleden... Dat was denk ik wel mijn grootste irritatie tijdens het eindexamen.

TIP: Wat ik alle eindexamenleerlingen in Nederland mee wil geven is dat stressen echt niet nodig is. Ik weet dat je daar vaak bewust niet zelf aan bijdraagt, maar houd in je achterhoofd dat het stressen over je examen het in het algemeen niet beter maakt ;)’’

Ilse (17) 6 VWO @ilsevankolfschoten

"Ik ben 17 jaar en heb vandaag examen gedaan in Wiskunde A op vwo niveau. Ik had weinig verwachtingen voor dit examen. Ik had erg goed geleerd en had er dus wel redelijk vertrouwen in. Het examen zelf bevatte een aantal moeilijke en een aantal makkelijkere vragen. Over het algemeen ging het examen eigenlijk wel goed bij mij en kwam ik bij het nakijken ook op een prima puntenaantal uit. Wel vond ik dat het examen te lang was voor de 3 uur die we kregen. Ik had geen tijd meer om alles even rustig door te nemen en dat vond ik erg jammer. Ik ga zeker nog klagen bij het LAKS. Dit ga ik doen aangezien ik vond dat het examen dus te lang was. Tijdens het examen zelf irriteerde ik mij aan het feit dat ik de klok niet echt goed kon zien vanaf mijn plek, maar verder waren er geen bijzonderheden.

Een tip van mij is om van te voren even rustig de tijd te nemen om alles eventjes te bekijken. Dit heeft mij heel erg geholpen om de opdrachten op tijd af te hebben, ondanks dat het examen te lang was."


Bedrijfseconomie HAVO (Tijdvak 1)

Anna (17) 5 HAVO @annavrind

Hoi ik ben Anna en ik ben 17 jaar. Op maandag 17 mei had ik mijn eerste examen, havo bedrijfseconomie. Ik was zwaar zenuwachtig omdat ik een best belangrijk deel van de stof niet helemaal begreep, en dat was het deel over de emissie van aandelen en dividend enzo. Dus ik ging met veel spanning het examen in, de eerste vraag op toetsen gaat altijd over dat deel van de stof dus toen ik de vraag las en zag dat aandelen emissie en dividend er helemaal niet in voor kwam was ik heel erg opgelucht. De rest van het examen vond ik prima te doen, ook al was er wel 1 vraag die ik 20x opnieuw moest berekenen omdat ik maar niet goed uitkwam. Ik ben niet van plan om te klagen bij LAKS omdat ik niet iets heb opgemerkt waarover te klagen valt, behalve dat ik me zwaar irriteerde aan alle mensen die ik buiten hoorde (ik zat namelijk op de tennisbaan van sportcentrum Hoorn, omdat havo en vwo daar hun examens moeten maken).

Als tip wil ik iedereen graag meegeven dat stress nergens voor nodig is, de stof zit echt wel in je hoofd dus probeer te relaxen!


© 2024 ExamenOverzicht.nl