Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Sterre (15) uit VMBO 4

Ook dit jaar geven we je een kijkje in het leven van je mede-examenleerlingen. Hier lees je elke week weer nieuwe interessante en leuke gesprekken met je collega-examenkandidaten. Deze week nemen we je mee in het examenjaar van Sterre. Je zal erachter komen hoe haar voorbereiding voor de examens eruit ziet, waar ze tegenaan loopt en wat voor tips ze geeft aan haar mede-examenleerlingen.

Examenleerling Maud

Naam Sterre
Leeftijd 15 jaar
Niveau VMBO TL/GL
Hobby's Ik hou heel erg van shoppen, afspreken met vrienden en sporten.
Insta @sterreheemskerk

Wat ga je het meest missen van je middelbare school?

Ik denk dat ik het meest mijn vrienden ga missen en de gezelligheid op school of tijdens de tussenuren. 

Weet je al wat je gaat doen na de middelbare school? En waarom maak je deze keuze?

Jaa, na de zomervakantie ga ik de opleiding tandartsassistent volgen, als het goed is hahaha. Uiteindelijk wil ik werken als orthodontie-assistent. Je hebt veel kanten die je op kan gaan. Niet veel jongeren willen dit, maar dit lijkt mij zo’n leuk vakgebied. Zelf heb ik veel meegemaakt als het gaat om het gebit, dus ik kan me goed inleven in een ander.

Wat ga je nooit meer vergeten van je middelbareschooltijd?

Hmmm, ik denk de vele toetsweken hahah! Zeker ook het “corona onderwijs”. Hierdoor hebben we veel uitjes, zoals kamp, stage lopen en werkweek gemist. Dit vind ik heel jammer. Het thuisonderwijs is ook iets wat ik niet snel ga vergeten denk ik..

"het thuisonderwijs is ook iets wat ik niet snel ga vergeten..."

Stel, je geeft een toekomstig examenleerling drie tips. Wat zouden deze zijn?

(1) Begin op tijd met het leren voor je SE’s (schoolexamens) en je toetsweek. Er zijn altijd docenten die in drukke periodes veel opdrachten opgeven of huiswerk. Dit geeft alleen maar meer stress, dus het is fijn als je dan al hebt geleerd voor je SE’s. Je kan hierbij altijd de samenvattingen gebruiken van ExamenOverzicht. ;) Dit bespaart je ook veel tijd met samenvatten en ze zijn super fijn in gebruik!

(2) “Rustig blijven, gewoon ademen!” zei mijn mentor altijd. Tijdens een toets is dit zo’n goede tip, ook al klinkt het zo logisch. 

"Rustig blijven, gewoon ademen!"

(3) Ik vind het altijd fijn als mijn kamer of m’n  werkplek opgeruimd is en ik een goede planning heb. Een opgeruimde leerplek geeft ook veel rust in je hoofd! Als je met een planning werkt, geeft dit ook al meer rust. 

"Een opgeruimde leerplek geeft ook veel rust in je hoofd!"

Dit klinkt echt als van die standaard tips, maar voor vele leerlingen helpt dit :)

Waar zie je het meest tegenop tijdens de eindexamens?

Het vele leren voor elk vak en dat goed blijven herhalen. Ook vind ik het lastig om te bedenken wanneer ik ga leren voor m’n examens. Ik wil wel goed voorbereid zijn, maar ook niet té vroeg beginnen.

Wat heb je overschat aan het examenjaar?

Ik denk de PWS week. Ik had gedacht dat dit veel te veel werk was om in één werk te maken. Op mijn school werden we voldoende geholpen en eigenlijk vond ik deze week hartstikke leuk! Ik mocht bijvoorbeeld een middagje meelopen in de orthodontie praktijk. Ik heb hier veel aan gehad.

"... De Pws week... eigenlijk vond ik deze week hartstikke leuk!"

Wat zijn de drie leukste dingen die je in de extra lange zomervakantie gaat doen?

Lekker op vakantie gaan en naar feestjes met vrienden! En natuurlijk al m’n slaap inhalen hahaha ;)

Hoe ga je het vieren als je geslaagd bent?

Op vakantie gaan naar een warm land en lekker eten!! En een leuk feestje geven met m’n vrienden die dan ook hopelijk geslaagd zijn :))

© 2024 ExamenOverzicht.nl