Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Jessey (16) uit havo 5

Ook dit jaar geven we je een kijkje in het leven van je mede-examenleerlingen. Hier lees je elke week weer nieuwe interessante en leuke gesprekken met je collega-examenkandidaten. Deze week nemen we je mee in het examenjaar van Jessey. Je zal erachter komen hoe zijn voorbereiding voor de examens eruit ziet, waar hij tegenaan loopt en wat voor tips hij geeft aan zijn mede-examenleerlingen.

Examenleerling Jessey

Naam Jessey
Leeftijd 16 jaar
Niveau Havo
Hobby's Gamen en met vrienden chillen.
Insta @spijker2005

Is het examenjaar lastiger of makkelijker dan verwacht?

Ik vind het examenjaar makkelijker dan ik had verwacht want het is toch wel veel herhaling uit 4 havo. Vorig jaar hadden we veel te maken met corona en dus thuisstudie. De online lessen waren nooit echt goed te volgen. Toch moest ik wel goede cijfers halen, Het kostte veel tijd en energie om zelf te leren en ik denk doordat ik dus zelf veel moeite heb gedaan door zelf te leren dat de stof van vorig jaar beter is blijven hangen. Dat maakt het voor mijn het examenjaar makkelijker.

"De online lessen waren nooit echt goed te volgen."

Wat ga je het meest missen van je middelbare school?

Ik ga mijn vriendengroep het meest missen van de middelbare school. Elke pauze zijn we doelloos aan het kaarten, tijdens school is het altijd gezellig.

Hoe ziet jouw planning tot aan het eindexamen eruit?

Na de laatste toetsweek en herkansingen heb ik 2 weken rust genomen. Om in die 2 weken lol te hebben, en met school een uitje naar Walibi te doen. Na die 2 weken werd het knallen. Ik heb een compleet overzicht per vak gemaakt en ingeschat hoelang ik nodig heb per vak om te leren.

Hoe ga je met examenstress om?

Ik heb zelf weinig examenstress op dit moment, dat komt omdat ik het examen als een iets langer durende toets week zie. Ik heb tijdens mijn toetsen van de toetsweek altijd tijdnood. Met de examens komen er enkele opdrachten bij en 80 minuten extra tijd. Als ik van tevoren goed heb geleerd, en zeker met de samenvattingen van Examenoverzicht (geen promo maar het zijn naar mijn mening echt goede samenvattingen) moet het wel goed komen.

"Ik heb zelf weinig examenstress op dit moment, dat komt omdat ik het examen als een iets langer durende toetsweek zie."

Stel , je geeft een toekomstig examenleerling drie tips, wat zouden deze zijn?

Tip 1:
Let goed op in je voor examenjaar. Dit is echt het belangrijkste. Koop extra schriften per vak en alle aantekeningen schrijf je in dat schrift. Neem dat schrift mee naar je lessen en gebruik het bij leren en het scheelt je heel veel tijd.

Tip 2:
Vat altijd zelf ook samen. Als je zelf schriftelijk samenvat leer je daar heel veel van. Doordat je samenvat lees je in je boek. Je schrijft het op en controleert het na het schrijven waardoor je dus 3 keer bezig bent.

Tip 3:
Dit is de vervelendste, maar maak huiswerk. Ik heb het zelf ook weinig gedaan maar ik merk in vergelijking met Havo 4 en Havo 5 dat het beetje huiswerk wat ik dit jaar heb gemaakt wel in andere vormen terugkwam. Oefen het opgegeven huiswerk voor de toets het is niet voor niets opgegeven om te oefenen.

© 2024 ExamenOverzicht.nl