Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Annika (17) uit havo 5

Ook dit jaar geven we je een kijkje in het leven van je mede-examenleerlingen. Hier lees je elke week weer nieuwe interessante en leuke gesprekken met je collega-examenkandidaten. Deze week nemen we je mee in het examenjaar van Annika. Je zal erachter komen hoe haar voorbereiding voor de examens eruit ziet, waar ze tegenaan loopt en wat voor tips ze geeft aan haar mede-examenleerlingen.

Examenleerling Annika

Naam Annika
Leeftijd 17 jaar
Niveau Havo
Hobby's Schilderen, wandelen en Netflixen ;)
Insta @annika.lischer

Hoe voelt het om in je examenjaar te zitten?

Het voelt heel bijzonder om in het examenjaar te zitten. Het hele verplichte school leven waar je dan al zo'n 13 jaar in zit is bijna voorbij! Als ik me inbeeld hoe het zou zijn na mijn examen, dan voel ik een opluchting maar ook wel een leeg gat. Dat is natuurlijk logisch, je weet niet wat er komen gaat. Het lijkt me heerlijk om mijn leven veel meer ´zelf´ te gaan doen en ontdekken in plaats van rondom mijn gezin (zij zijn natuurlijk ook hartstikke leuk)

"Als ik me inbeeld hoe het zou zijn na mijn examen, dan voel ik een opluchting maar ook wel een leeg gat."

Hoe ga je met examenstress om?

Ik zorg er altijd voor dat ik de week van tevoren een goede en haalbare planning maak. Dit geeft mij rust en overzicht, het helpt me ook om in die leermodus te komen. 

"Een goede en haalbare planning... Dit geeft mij rust en overzicht..."

Hoe ziet jouw planning tot aan het eindexamen eruit?

De periode tot het eindexamen bestaat voor mij vooral uit werken en voorbereiden voor het examen. Op school krijgen we examentraining en thuis probeer ik samenvattingen te maken zodat ik die kan gebruiken voor het leren in de Meivakantie. 

Stel, je geeft een toekomstig examenleerling drie tips. Wat zouden deze zijn?

Geniet van het feit dat je bijna klaar bent met school, dat alleen al helpt je om jezelf er doorheen te slepen. Probeer je gemiddeldes zo hoog mogelijk te houden, dit geeft je een buffer voor als er een keer een tegenvaller is.

Als laatste: begin op tijd met leren (het is namelijk altijd meer dan dat je van tevoren had ingeschat) en doe iedere keer een klein beetje van de leerstof. Zo blijft het veel beter hangen.

"Begin op tijd met leren."

Weet je al wat je gaat doen na de middelbare school? En waarom maak je deze keuze?

Na de middelbare school neem ik een tussenjaar waarin ik ga werken en twee certificaten voor wiskunde en scheikunde ga halen die nodig zijn om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding. Ik wil namelijk Verloskunde gaan studeren :).

Tijdens mijn middelbare schoolperiode had ik geen wiskunde en scheikunde. Daar ben ik achteraf wel blij om, dan heb ik mezelf niet hoeven kwellen met het leren voor deze toetsen en kan ik me daar volgend jaar volledig op focussen zonder stress voor nog zes andere toetsen. 

Wat ga je het meest missen van je middelbare school?

Wat ik het meest ga missen van de middelbare school is denk ik de sfeer op mijn school zelf. Wat ik ook ga missen is dat ik mijn vriendinnen niet meer vanzelfsprekend elke dag ga zien. 

© 2024 ExamenOverzicht.nl