Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Meike (16) uit 4 mavo

In deze blogserie nemen we je mee in de ervaringen van eindexamenleerlingen die de examens moeten afleggen tijdens de Corona pandemie. Deze week nemen we je mee in de ervaringen van Meike. Je zal erachter komen hoe zij dit jaar ervaart en wat zij voor tips meegeeft aan haar mede-examenleerlingen.

Eindexamenkandidaat Meike uit 4 mavo

Naam Meike
Leeftijd 16 jaar
Niveau Mavo
Hobby's Muzikaliteit
Insta @meikelisa_xx

Buiten Corona om, wat had je totaal niet verwacht van het eindexamenjaar?

Wat ik echt niet had verwacht is dat we eigenlijk gelijk al na de zomervakantie fysiek naar school konden gaan. Na al die persconferenties had ik wel verwacht dat de lessen voor het grootste deel online zouden worden gegeven. Gelukkig is dat niet het geval geweest, wat ik zelf erg fijn vind. Fysiek les is nou eenmaal het fijnst en het leukst!

Wat zou je het liefst zo snel mogelijk willen vergeten van dit examenjaar?

Dat is een lastige vraag. Eigenlijk heb ik daar niet zo snel een antwoord op. Sterker nog, het examenjaar vind ik juist het leukste jaar tot nu toe! Naast dat ik bijna al mijn vriendinnen in de klas heb zitten, heb ik ook een hele leuke en fijne mentor waar ik goed door ondersteund wordt. Natuurlijk ga ik iedereen wel héél erg missen als ieder z’n eigen weg gaat.

"Sterker nog, het examenjaar vind ik juist het leukste jaar tot nu toe!"

Hoe ga jij het vieren, mocht je geslaagd zijn?

Ik denk dat het helaas heel beperkt blijft, als ik het ga vieren. Met een kleine groep vrienden wat leuks doen in de vakantie bijvoorbeeld, is altijd gezellig. Laten we hopen dat er dan wat meer kan rond die tijd. Met mijn familie gaan we in ieder geval thuis een feestje ervan maken. Zelf ben ik niet zo van hele uitgebreide feestjes, dus ik vind het wel prima. Ik hoop wel dat de diploma-uitreiking door kan gaan. Dat is toch wel een bijzonder moment. Afsluiting van de middelbare school, en begin van een hele nieuwe opleiding met andere mensen, ervaringen en, hopelijk ooit, een leuke baan. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in en ik hoop natuurlijk dat de examens zo goed gaan, dat ik tijdens het verlossende telefoontje het goeie nieuws mag ontvangen.

Zou je extra trots op jezelf zijn als je tijdens corona weet te slagen? 

Trots ben ik in ieder geval als ik slaag. Het is bijna zeker dat dat wel gaat lukken, dus dat geeft mij extra motivatie om door te gaan. De vlag gaat hoe dan ook uit!

"De vlag gaat hoe dan ook uit!"

Wat voor tips zou jij geven aan leerlingen, mochten zij in dezelfde situatie komen zoals de huidige examenleerlingen?

Één hele belangrijke tip die ik opvolgende examenleerlingen wil meegeven is: Stel asjeblieft niks uit, begin er op tijd aan en als je vragen hebt over iets, vraag het aan de docent. Vooral voor je examen is het belangrijk om genoeg vragen te stellen. Beter te veel vragen dan één specifieke vraag niet en later spijt daarvan hebben. Maar het allerbelangrijkst wat ik examenleerlingen kan meegeven en waar het allemaal om draait is toch dat je ervan moet genieten, het laatste jaar op de middelbare school. Ik heb zelf ervaren hoe snel dit jaar voorbij vloog. Geniet met je vrienden, want helaas is er een eventuele kans dat je ze niet elke dag meer kan zien.

© 2024 ExamenOverzicht.nl