Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Maud (16) uit VMBO 4

Ook dit jaar geven we je een kijkje in het leven van je mede-examenleerlingen. Hier lees je elke week weer nieuwe interessante en leuke gesprekken met je collega-examenkandidaten. Deze week nemen we je mee in het examenjaar van Maud. Je zal erachter komen hoe haar voorbereiding voor de examens eruit ziet, waar ze tegenaan loopt en wat voor tips ze geeft aan haar mede-examenleerlingen.

Examenleerling Maud

Naam Maud
Leeftijd 16 jaar
Niveau VMBO TL/GL
Hobby's Shoppen, skeeleren, afspreken met vriendinnen en nagels lakken.
Insta @maudverdellen

Hoe voelt het om in je examenjaar te zitten?

Ergens heel gek maar ook heel fijn. Het voelt goed omdat je al zo ver bent gekomen. En het is gek omdat de tijd zo snel gaat dat je het nog niet beseft.

Hoe deel je een dag in waarop je leert voor je examens?

Eerst kijken welke vakken ik ga leren/oefenen. Dan ga ik kijken wat ik ga doen, dus leren of oefenvragen maken of vragen stellen aan een docent. Vervolgs maak ik een planning met welk vak ik wanneer ga doen en hoe lang, zodat je niet de hele dag aan het leren bent want daar word je gek van!

Welke examentip pas je zo vaak toe dat ze hem naar jou zouden moeten vernoemen?

Oefen, oefen en nog eens oefen. Wat ik ook vaak doe is de bronnen van bijvoorbeeld biologie overtekenen. Ik plak dan een doorzichtige sticky note op de bron en trek die over, want van plaatjes leer je veel.

"Oefen, oefen en nog eens oefen"

Wat ga je nooit meer vergeten van je middelbareschooltijd?

Dat het je veel stress oplevert. Ik vond van de basisschool naar de middelbare best een groot verschil en daarom ook een grote nieuwe stap.

Wat heb je onderschat aan het examenjaar?

Wat ik vooral onderschat heb is hoeveel je zelf moet doen en hoe snel je iets vergeet van wat je in de 1e hebt geleerd en nu niet meer helemaal weet. Je moet veel opeens doen. Er wordt in een korte periode veel van je gevraagd en verwacht. 

"... hoe snel je iets vergeet van wat je in de 1e hebt geleerd..."

Stel, je geeft een toekomstig examenleerling drie tips. Wat zouden deze zijn?

Tip 1 is zorgen dat je alles goed bij houdt. Het is een belangrijk jaar dus het is van belang dat je alle toetsen maakt en je je werk op orde houdt. Als tweede tip, begin optijd met leren en maak een duidelijke planning waar je je aan gaat houden. Als laatste tip leuke dingen doen is ook belangrijk ook als je veel moet leren. Houd daar zeker rekening mee.

Weet je al wat je gaat doen na de middelbare school? En waarom maak je deze keuze?

Ja, ik ga mbo verpleegkundige doen. Ik vind het leuk om met mensen te werken en ze te verzorgen, daarom lijkt mij dit leuk. Ik hoop dat het ook de goede keuze is want dat vond ik nog erg lastig.

© 2024 ExamenOverzicht.nl