Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Quinty (16) uit 4 mavo

In deze blogserie nemen we je mee in de ervaringen van eindexamenleerlingen die de examens moeten afleggen tijdens de Corona pandemie. Deze week nemen we je mee in de ervaringen van Quinty. Je zal erachter komen hoe de voorbereiding van haar eindexamens eruit ziet, hoe zij tegen online les aankijkt en wat zij voor tips meegeeft aan haar mede-examenleerlingen.

Eindexamenkandidaat Quinty uit 4 mavo

Naam Quinty
Leeftijd 16 jaar
Niveau Mavo
Hobby's Volleybal
Insta @quinty_wolters

Buiten Corona om, wat had je totaal niet verwacht van het eindexamenjaar?

Dat de tijd zo snel zou gaan! Het is nog als de dag van gisteren dat ik kennis ging maken met mijn nieuwe mentorklas. Tuurlijk duren sommige dagen heel lang, maar het ging voor mijn gevoel best snel de afgelopen tijd. Daarnaast heb ik ook vrij weinig stress om het examen zelf, terwijl ik had verwacht dat dat heel erg zou worden, maar misschien komt dat nog.

Wat zou je het liefst zo snel mogelijk willen vergeten van dit examenjaar?

Dat is een hele lastige vraag! Ik heb zo niet iets waarvan ik denk ‘dat is het’. Je hebt altijd wel dagen die wat minder zijn, maar ik ga dan toch voor de nask1 lessen denk ik. Die vind ik soms zo doodsaai… Daar gebeurd weinig spannends. Maar bovenal natuurlijk Corona!

Wat vond jij ervan dat het merendeel van dit jaar uit online les bestond?

In het begin, rond maart 2020, vond ik het online les volgen nog wel leuk en lekker. Je kon gewoon vanaf de bank of in bed je les volgen terwijl je in je joggingbroek zat te luisteren. Maar op een gegeven moment vond ik het saai worden omdat ik amper meer interactie had met medeleerlingen en docenten. Daarnaast raakte ik op een gegeven moment ook afgeleid van dingen in mijn omgeving en ging ik andere dingen doen tijdens de les.

"In 3 mavo heb ik een behoorlijke achterstand opgelopen door online les."

Gelukkig hoefde ik zelf niet lang online les te volgen omdat examenkandidaten weer naar school mochten. Ik heb dit schooljaar alleen rond de kerst online les gevolgd. Maar in 3 mavo heb ik een behoorlijke achterstand opgelopen door de online les, waar ik nu soms nog last van heb, dus dat is minder fijn.

Zou je het een goed idee vinden voor de leerlingen van volgend jaar als er bijvoorbeeld wekelijks één online les plaats zou vinden en de rest fysiek? 

Ik denk dat alle lessen fysiek geven het beste is. Je hebt dan veel meer interactie met medeleerlingen en je docenten. Je kan makkelijker vragen stellen en uitleg krijgen naar mijn mening. Ik denk ook dat als je online les volgt, dat je een deel van de stof niet of amper mee krijgt. Ik vind tevens wel dat online lessen moeten blijven, maar vanuit de klas. Dat als leerlingen thuis zitten door bijvoorbeeld Corona in dit geval of als ze een gebroken been hebben bijvoorbeeld, dat ze wel de les kunnen volgen.

Vind je dat je vanuit school genoeg bent voorbereid op de eindexamens tot nu toe? Wat had er misschien anders gekund?

Ik vind dat ze op school in ieder geval hun best hebben gedaan voor een goede voorbereiding. Het is nu natuurlijk allemaal lastig door Corona en soms vallen docenten uit, maar ze staan wel voor je klaar als je op een extra moment uitleg wil. Voorbereiding op de eindexamens zelf heb ik nog niet echt gehad, maar ik zag al wel dat er nog heel veel dingen in de agenda staan. We krijgen de mogelijkheid om een gratis examentraining te doen en krijgen in de lessen veel tijd om oefenexamens te maken.

Denk jij dat de Coronasituatie jouw kans op slagen heeft beïnvloed of gaat beïnvloeden?

Ja, ik denk wel dat de Corona situatie mijn kans op slagen heeft beïnvloed. Zoals ik eerder al aangaf heb ik in de derde een achterstand opgelopen, maar ik denk ook dat ik het zelf in hand heb om dit weer recht te trekken. Mijn ouders doen bijvoorbeeld heel erg hun best om bijles te regelen voor mij waar nodig is, wat echt super tof is!!

"Ik denk dat de Coronasituatie mijn kans op slagen heeft beïnvloed."

Op wat voor manier heb jij geleerd voor de schoolexamens? Was deze aanpak anders dan voor andere toetsen?

Nee, ik heb alle schoolexamens op dezelfde manier aangepakt als alle andere toetsen in de voorgaande jaren. Die aanpak was niet altijd goed en het is me ook vaak kantje boord gelukt, maar het is nog altijd goed gegaan. Wat dat betreft ben ik zeker geen voorbeeld leerling. Ik ben meestal 2 tot 4 dagen van te voren begonnen met een samenvatting maken of woordjes leren. Dat kan ik andere examenleerlingen niet aanraden. ;)

Zou je extra trots op jezelf zijn als je tijdens corona weet te slagen?

Ja en nee… Ik zou het eerder knap vinden als ik slaag haha. :) Ik heb in de corona tijd altijd ‘de kantjes er vanaf gelopen’, zoals ze ook wel zeggen. Als mij een opdracht niet interesseerde en ik wist dat ik er geen problemen mee zou krijgen, dan maakte ik het gewoon niet. Zelfde geldt met toetsen die niet meetellen op de cijferlijst, daar leerde ik helemaal niet voor. Daar heb ik nu wel spijt van, omdat ik aardig wat heb moeten bijspijkeren de afgelopen tijd door de achterstand, maar dat is puur mijn eigen schuld. Daarbij komt ook kijken dat de slagingskansen enorm zijn versoepeld, wat echt chill is, maar daardoor is mijn trots wel minder groot als ik zou slagen. Het is namelijk toch ‘anders’.

"Mijn trots is minder groot als ik zou slagen."

Hoe ga jij het vieren, mocht je geslaagd zijn?

Ja goeie vraag! Nog geen idee eigenlijk… In de brugklas maakte ik met vrienden al hele plannen voor het eindgala, de diploma uitreiking enz., maar dat gaat dit jaar allemaal niet door, wat super balen is natuurlijk. Wel heb ik nog op de planning staan om na de examens met wat vrienden op vakantie te gaan, gewoon in eigen land. Ook hoop ik stiekem nog op een klein feestje, maar of dat kan met de maatregelen tegen die tijd is nog maar afwachten...

Wat voor tips zou jij geven aan leerlingen, mochten zij in dezelfde situatie komen zoals de huidige examenleerlingen?

Stel samenwerkingsopdrachten niet uit tot het laatste moment… Als je een samenwerkingsopdracht krijgt, zoals het PWS (profielwerkstuk) bijvoorbeeld, maak dat zo snel mogelijk af! Als je een week van te voren begint en er komt een Corona geval tussendoor, dan kan dat je cijfer beïnvloeden, wat je natuurlijk niet wil hebben. Daarnaast, begin gewoon op tijd met leren!

© 2024 ExamenOverzicht.nl