Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Leonie (18) uit 5 havo

In deze blogserie nemen we je mee in de ervaringen van Leonie die haar eindexamens moet afleggen tijdens de Corona pandemie. Je zal erachter komen hoe de voorbereiding van haar eindexamens eruit ziet, of ze het eens is met de aanpak van de minister en wat zij voor tips meegeeft aan haar mede-examenleerlingen.

Eindexamenkandidaat Leonie uit 5 havo

Naam Leonie
Leeftijd 18 jaar
Niveau Havo
Hobby's Drankjes doen met vriendinnen, sporten, lezen en schrijven
Insta leonievdr


Met wat voor verwachting ben je begonnen aan je examenjaar?

“Ik begon mijn examenjaar met een onrustig gevoel. Dit kwam voornamelijk, omdat wij examenleerlingen tot begin februari geen duidelijk beeld hadden omtrent de eindexamens. Veel mensen die ik ken hadden ditzelfde gevoel en we voelden ons dan ook niet gehoord toen er uiteindelijk wel een duidelijk besluit was genomen door minister Slob omtrent de eindexamens.”

"Eigenlijk heb ik niet het gevoel dat ik in mijn examenjaar zit." 

Heb je überhaupt wel het gevoel dat je in je examenjaar zit?

“Nee, eigenlijk heb ik niet het gevoel dat ik in mijn examenjaar zit. Ik heb namelijk twee jaar geleden al eens op de MAVO een examenjaar meegemaakt en dat voelde heel anders ten opzichte van nu. Dit is voornamelijk in de zin van dat ik toen veel meer sociaal contact had met mijn vrienden en daarnaast ook de docenten, wat ik persoonlijk veel fijner vond. Ik had toen echt het gevoel van: ‘Oké jongens nog een paar maanden strijden en dan zullen we samen slagen om uiteindelijk te kunnen genieten van onze lange en welverdiende vakantie!’.”

Wat is voor jou tot nu toe het meest bizarre moment van dit examenjaar?

“Het moment dat minister Slob in begin februari liet weten dat de eindexamens gewoon door zouden gaan. Ik kon het zoals veel andere eindexamenleerlingen niet begrijpen hoe hij ons dit kon maken.

In het schooljaar van 2019-2020 toen corona nog maar net in beeld was, liet hij namelijk in mijn optiek wel ‘erg makkelijk’ de eindexamens niet doorgaan. Ikzelf heb nu alleen nog maar 30 minuten les per vak en dat online. Daarnaast vond ik het ook zo bizar dat minister Slob de zogenaamde ‘versoepelingen’ überhaupt ‘versoepelingen’ durfde te noemen, aangezien er voor mij niet zo erg veel verandert. De extra onvoldoende die je nu dit jaar mag halen, waardoor je dus eventueel een vak kunt laten vallen, bestond al jaren en daarnaast mag ik, omdat ik havo doe, niet eens voor de kernvakken (Engels, Nederlands en wiskunde) een onvoldoende halen, want dat zou betekenen dat ik alsnog iets moet herkansen of in het ergste geval gewoon gezakt zou zijn.”

"Ga eerst eens in iemand anders zijn schoenen staan, voordat je je oordeel en besluit klaar hebt liggen." 

Uiteindelijk gaan de eindexamens ‘gewoon’ door. Als jij minister Slob was, wat had je anders aangepakt?

“Ik was als minister Slob veel meer met eindexamenleerlingen in gesprek gegaan, om zo te kunnen zien hoe zij deze rottige periode nou eigenlijk ervaren, want volgens mij heeft hij hier eigenlijk maar amper of geen idee van. Ik zeg ook altijd: ‘Ga eerst eens in iemand anders zijn schoenen staan, voordat je je oordeel en besluit klaar hebt liggen.’”

Hoe ga jij je voorbereiden op de centrale examens?

“Ik ga veel bijlessen volgen, veel oefenexamens maken, veel samenvatten en vragen stellen aan docenten waar nodig is, zodat zij mij hopelijk de nodige ondersteuning kunnen bieden.”

Wat voor tips zou jij geven aan leerlingen in dezelfde situatie?

“Geef niet op en houd je zaken op orde, uiteindelijk zal je er namelijk wel komen, zolang je maar een doel voor ogen hebt.”

© 2024 ExamenOverzicht.nl