Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Het examenjaar van Elena (17) uit 5 havo

In deze blogserie nemen we je mee in de ervaringen van eindexamenleerlingen die de examens moeten afleggen tijdens de Corona pandemie. Deze week nemen we je mee in de ervaringen van Elena. Je zal erachter komen hoe de voorbereiding van haar eindexamens eruit ziet, of ze het eens is met de aanpak van de minister en wat zij voor tips meegeeft aan haar mede-examenleerlingen.

Eindexamenleerling Elena uit 5 havo

Naam Elena
Leeftijd 17 jaar
Niveau Havo
Hobby's Korfbal
Insta elenavdleer


"Ik kan het mij haast niet voorstellen dat ik al bijna klaar ben op de middelbare school."

Heb je het gevoel dat je in je examenjaar zit?

“Aan de ene kant heb ik zeker het gevoel dat ik in het examenjaar zit, want dit zijn wel de laatste paar maanden op deze school (hoop ik) en ik voel ook wel veel spanning, dit is uiteraard gezonde spanning. Aan de andere kant heb ik ook niet perse het gevoel dat ik in het examenjaar zit aangezien vorig jaar het jaar zo snel is gegaan (4havo). Uiteraard kwam dit door corona en de onlinelessen thuis. Ik kan het mij haast niet voorstellen dat ik al bijna klaar ben op de middelbare school.”

Zijn er dingen gebeurd die jou voor altijd bij zullen blijven?

“Er zijn zeker veel dingen gebeurd die mij voor altijd bij zullen blijven. Bijvoorbeeld door een goede band op te hebben gebouwd, dit al in 4havo, met mijn beste vriend waarvan ik zeker weet dat die vriendschap ook na de middelbare school zal blijven bestaan.”

Hoe ga jij je voorbereiden op de centrale examens?

“Ik ga mij voorbereiden op de centrale examens door ook de samenvattingen van ExamenOverzicht te gebruiken, die ik aan het begin van het schooljaar al had aangeschaft. Ook ga ik mij goed focussen op de stof en moet ik gewoon heel veel gaan blokken om goed te kunnen gaan leren. Dan weet ik zeker dat het goed gaat komen.”

Uiteindelijk gaan de eindexamens ‘gewoon’ door. Als jij minister Slob was, wat had je anders aangepakt?

“Als ik minister Slob was, zou ik het denk ik niet anders hebben aangepakt. Ook al is het voor ons allen en ook voor minister Slob lastig om na te denken over de eindexamens en de achterstanden die leerlingen hebben opgelopen, denk ik wel dat wij als eindexamenleerlingen toch wel geluk hebben dat het door mag gaan en dat deze ervaring ons niet wordt afgepakt.”

"Ik had het niet anders dan minister Slob aangepakt."

Om ook eens een keer de positieve kant te belichten: wat is jouw mooiste herinnering aan dit examenjaar?

“Mijn mooiste herinnering aan dit examenjaar is toch wel dat ik merk dat docenten ook nog meer open zijn naar de leerlingen toe, aangezien zij het toch ook lastig hebben met online les geven, dan weer fysiek lesgeven, hun thuissituatie etc. Ik vind het mooi om te zien dat ook docenten meer durven te vertellen over hoe zij zich voelen en hoe zij in deze situatie staan met alle omstandigheden. Uiteraard is ook één van mijn mooiste herinneringen dat mijn schoolvrienden en ik altijd voor elkaar klaarstaan. Ondanks dat wij elkaar dit schooljaar weinig hebben gezien."

Wat voor tips zou jij geven aan leerlingen, mochten zij in dezelfde situatie komen zoals de huidige examenleerlingen?

“Aan leerlingen, die misschien in dezelfde situatie komen zoals de huidige examenleerlingen, zou ik één hele belangrijke tip geven en dat is: geloof in jezelf! Zelf heb ik wel faalangst op toetsen, ook al heb ik wél goed geleerd, maar zolang je meer in jezelf gaat geloven en je zelfvertrouwen meer opbouwt komt het goed!”

© 2024 ExamenOverzicht.nl