Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Deze 10 vragen moet je stellen tijdens jouw open dag

Het kiezen van een opleiding doe je meestal niet even snel achter een laptop tijdens je mentoruren op school. Aan een goede top 3 gaat heel wat werk vooraf. Één van de dingen die je kunt doen is het bezoeken van een open dag, een meeloopdag of proefstudeerdag. Je proeft meteen sfeer en je kunt al je vragen stellen aan studenten. Het is best een onderneming, omdat je bijvoorbeeld een stuk met het ov moet reizen. Ga daarom goed voorbereid op pad! We helpen je graag een eindje op weg met deze voorbeeldvragen!

Benieuwd naar de open dagen van jouw top 3? Check TKMST.nl voor een up-to-date agenda van alle open dagen in Nederland!

10 vragen om te stellen op een open dag

#1 Waar komen stagiaires en afgestudeerde studenten terecht?

Altijd handig om te weten wat jouw mogelijkheden zijn na je opleiding. Je studie duurt immers maar zo’n 3 tot 5 jaar, maar je legt een basis voor een veel langere tijd!

#2 Welke afstudeerrichtingen en specialisaties zijn er?

Met jouw afstudeerrichting of specialisatie kun je je later specifieker profileren voor potentiële werkgevers. Ook kan het belangrijk zijn voor het volgen van een vervolgopleiding als je je opleiding hebt afgerond.

#3 Wat hebben studenten van de opleiding met elkaar gemeen?

Studenten kunnen je vaak wel iets vertellen over gemeenschappelijke interesses, talenten of het type mensen. Zo kun je meteen checken of jij jezelf daarin herkent!

#4 Welke vakken vinden studenten moeilijk?

Veel opleidingen hebben wel 1 of 2 vakken waar studenten net even harder hun best voor moeten doen! Gelukkig zijn er herkansingen.

#5 Hoe is de verhouding theorie en praktijk bij deze opleiding?

Bij de ene opleiding heb je veel colleges en bij de andere opleiding werk je veel samen in werkgroepen en projecten. Altijd handig om dat te vragen en door te vragen op de inhoud van de groepsopdrachten.

#6 Hoeveel uur per week heb je les of college?

Het aantal contacturen kan enorm verschillen per opleiding. Sommige studenten gaan hele dagen naar school, andere hebben slechts een aantal uur per week college. Soms zijn uren verplicht of wordt er juist veel van jouw eigen verantwoordelijkheid verwacht.

#7 Waarom stoppen studenten met de opleiding?

Je begint natuurlijk niet aan een studie om er snel weer mee te stoppen! Vraag daarom naar de reden van uitval. Misschien kunnen ze zelfs iets zeggen over het uitvalspercentage van de opleiding?

#8 Is het mogelijk stage te lopen in het buitenland of een onderwijsprogramma te volgen in het buitenland?

Heb je ambities over de grens? Dan mag deze vraag niet ontbreken. Een periode in het buitenland staat  goed op je cv, is goed voor je taalontwikkeling en is natuurlijk een hele bijzondere ervaring!

#9 Hoe vind je de studentenstad?

Studeren is belangrijk, maar je wilt natuurlijk ook wat van het studentenleven meemaken. Vraag daarom ook eens naar de ins- en outs van de studentenstad, zoals uitgaansgelegenheden, beschikbaarheid van kamers en studentenverenigingen.  

#10 Heeft de opleiding ook een studievereniging?

Als je nog niemand kent in jouw nieuwe stad is het leuk om mensen te leren kennen met dezelfde interesses. Vraag daarom eens of de opleiding is aangesloten bij een studievereniging. Wie weet duik je ook nog een studiemaatje op voor de komende jaren.

Tot slot!

Liggen er studieboeken van de opleiding? Kijk ze dan even in om te zien of de inhoud je aanspreekt. Vergeet ook niet flyers of brochures mee te pikken als ze er liggen (en gratis pennen natuurlijk!)

Over TKMST

TKMST helpt studiekiezers van ieder opleidingsniveau met het vinden van een vervolgopleiding in slechts 3 muisklikken! Onze tools, zoals de grootste studiezoekmachine van Nederland, de open dagen kalender en de professionele studiekeuzetest, helpen jou met het maken van de juiste keuze die past binnen jouw mogelijkheden en aansluiten op jouw passies en talenten.

Wil je weten wat je als student te wachten staat? Je kunt TKMST ook raadplegen voor tips en ervaringen op het gebied van studeren, gap years en het studentenleven, geschreven door scholieren en studenten zelf. Bovendien kun je met het TKMST Panel meedenken over alles voor jongeren en sparen voor cadeaus.

© 2024 ExamenOverzicht.nl