Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips Maatschappijw. VWO 2020

De beste examentips op een rij

Voel jij je al zeker genoeg om het examen Maatschappijwetenschappen te maken? De examenstof heb je wellicht al in je hoofd zitten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou de beste examentips verzameld en geselecteerd. Bestudeer deze examentips goed en voorkom dat je veelgemaakte fouten zal maken op het examen. Zo helpen we jou ontspannen het examen in te gaan. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Maatschappijwetenschappen VWO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die van toepassing zijn op elk vak.

We can't find products matching the selection.
Binnen 2 werkdagen in huis
Direct te lezen in de app
Veilig betalen
40.000+ leerlingen gingen je voor

Top 7 examentips Maatschappijwetenschappen VWO

Examentip Maatschappijwetenschappen #1: Volg de politiek

Politiek is een belangrijk onderwerp op het examen Maatschappijwetenschappen. Als je de politiek volgt, weet je welke onderwerp er spelen en welke inhoudelijke argumenten de verschillende partijen gebruiken voor hun standpunten. Dit geeft je een voorsprong op het eindexamen.

Examentip Maatschappijwetenschappen #2: Relateer de standpunten van politieke partijen aan hun politieke stroming

Zorg dat je goed weet welke politieke partijen er in Nederland zijn. Wanneer je de politiek volgt, helpt het om de standpunten van een partij te relateren aan het gedachtegoed van een politieke stroming. Belangrijke politieke stromingen zijn bijvoorbeeld het confessionalisme, het liberalisme en het socialisme. Als de Partij van de Arbeid een nieuw plan presenteert om het ontslagrecht aan te passen, kijk dan hoe je dit kunt relateren aan het gedachtegoed van het socialisme om de arbeiders te beschermen. Zo maak je sneller verbanden tussen verschillende concepten.

Examentip Maatschappijwetenschappen #3: Zorg dat je de verschillende instituties van de EU kent

Er zijn verschillende organen binnen de EU. Denk aan de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie, de Europese Raad, de Europese Centrale Bank en het Europees Hof van Justitie. Zorg dat je weet wat al deze verschillende organen doen en wat hun verantwoordelijkheden zijn.

Examentip Maatschappijwetenschappen #4: Zorg dat je weet wat de functies van massamedia zijn

Massamedia hebben verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan de informatiefunctie, communicatiefunctie of de economische functie. Zorg dat je deze kent op het examen.

Examentip Maatschappijwetenschappen #5: Kijk of je mediaframes in krantenartikelen kunt herkennen

Soms kun je in krantenartikelen delen tegenkomen die een bepaalde politieke voorkeur aangeven. Soms moet je ook tussen de regels door lezen. Zo kun je bepaalde mediaframes herkennen. Een mediaframe is de manier waarop iets wordt gepresenteerd in de media. Dit kan bijvoorbeeld door middel van woordgebruik. Dit geeft het perspectief aan waarmee de schrijver het onderwerp benadert. In veel krantenartikelen kun je wel een bepaald mediaframe herkennen.

Examentip Maatschappijwetenschappen #6: Zorg dat je weet wat de tekortkomingen zijn van huidige criminaliteitsstatistieken

De officieel geregistreerde criminaliteit staat in de politiestatistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek en in de rechtbankstatistieken. Deze bevatten de misdaden die bij de politie zijn gemeld en het aantal processen dat is gevoerd. Echter komen veel strafbare feiten niet ter kennis van de politie. Mensen doen bijvoorbeeld geen aangifte. En sommige vormen van criminaliteit zijn zichtbaarder dan andere vormen. Zorg dat je weet wat de nadelen van de verschillende statistieken zijn.

Examentip Maatschappijwetenschappen #7: Volg een rechtszaak via de media

Op het examen moet je weten hoe een rechtszaak verloopt. Welke spelers zijn er allemaal, en welke gebeurtenissen spelen zich allemaal af? Denk bijvoorbeeld aan het oproepen van getuigen of het uitspreken van het vonnis. Welke mogelijkheden zijn er voor zowel het OM als de verdachte om in hoger beroep te gaan? Sommige rechtszaken worden uitgebreid in de media besproken. Dit kan je meer leren over dit onderwerp.

Heb jij nog meer goede examentips Maatschappijwetenschappen VWO?

Mail deze dan naar [email protected] en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Maatschappijwetenschappen VWO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen Maatschappijwetenschappen VWO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor: