Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Hoe schrijf je een informele brief in het Engels?

Een informele brief is een persoonlijke brief gericht naar bekenden of mensen die je op een informele wijze wilt benaderen. Het is toegestaan om persoonlijke taal te gebruiken, maar let wel op de semi-formele toon die geliefd is bij de Engelsen. Een informele brief wordt gestuurd naar mensen met wie je op gelijke voet staat. Desondanks is het opmerkelijk dat de Engelse informele brief een redelijk formele structuur heeft. Maar hoe is de opbouw van een informele brief in het Engels nu eigenlijk? Je leest het in dit artikel.

Informele Engelse brief schrijven

De opbouw

Opbouw informele Engelse brief

Een informele brief in het Engels heeft de volgende opbouw:

 • Adres (eigen adres en geadresseerde)
 • Datum
 • Aanhef / adressering
 • Inhoud
 • Afsluiting
 • Ondertekening

Adres

Adres

Jouw eigen adres komt altijd rechts bovenaan te staan. Je kunt er niet altijd zeker van zijn dat iemand jouw adres wel heeft en daarom wordt jouw eigen adres als eerste vermeldt.

Voorbeeld:

Erasmuslaan 25
6525 HP Nijmegen
The Netherlands

Het adres van de geadresseerde komt meestal op de envelop te staan, maar je kunt er ook voor kiezen om het links bovenaan te zetten, qua hoogte net onder jouw eigen adres (dat rechtsboven staat).

Voorbeeld:

Noah Hill
55 Oxford street
IF 050 Manchester
United Kingdom

Datum

Datum

De datum komt onder je eigen adres te staan. Sla een regel over voordat je de datum noteert. Een datum maakt het makkelijker om de context van de tekst beter te begrijpen. Let erop dat in het Engels de maanden in hoofdletters zijn.

Voorbeeld:

 • In een Engelse brief: 15 September, 2019
 • In een Amerikaanse brief: September 15, 2019

Aanhef

Aanhef

In het Engels wordt Mrs. gebruikt voor getrouwde vrouwen en Miss. voor ongehuwde vrouwen. In Brits Engels komt er geen punt achter Mr, maar in het Amerikaans Engels wel. Dus in het Amerikaans Engels schrijf je Mr. voor een meneer. Als je een goede band hebt met de geadresseerde, dan kun je bijvoorbeeld 'Hi Noah,' schrijven, maar bij twijfel zit je met 'Dear Noah,' altijd veilig. Vergeet de komma hierbij niet!

Inhoud

Inhoud Engelse informele brief

In de brief mag er persoonlijk taalgebruik gehanteerd worden, maar het is belangrijk dat het wel een nette brief blijft. Engelsen en Amerikanen houden van small talk en stellen het op prijs wanneer je interesse toont door middel van beleefde vragen.

Voorbeelden:

 • How are you?
 • How is life with the kids?
 • I hope you are doing well.

Let goed op het gebruik van de apostrof als je afkortingen gebruikt. Het is “won’t” in plaats van “wont” en “it’s” in plaats van “its” wanneer bezit wordt aangeduid. 

Tip: zorg ervoor dat de zinnen duidelijk geformuleerd zijn en spring niet constant van de hak op de tak. Houd de zinnen overzichtelijk en kort. Het is ook handig om de brief in te delen in alinea’s per onderwerp.

Afsluiting

Afsluiting

De brief hoort niet al te formeel afgesloten te worden.

Voorbeelden:

 • I am looking forward to hearing from you.
 • I can’t wait to see you soon.
 • Give my regards to....
 • Send my love to

Ondertekening

Ondertekening informele Engelse brief

Bij het afscheid wordt het meest duidelijk hoe de relatie met de geadresseerde is. Van een geliefde wordt anders afscheid genomen dan van een goede vriend/in.

Voorbeelden:

Aan goede bekenden:

 • Best wishes,
 • Kind regards,

Aan geliefden of familie:

 • Love,
 • Lots of love,

Voorbeeld brief

Voorbeeld brief

Erasmuslaan 25
6525 HP Nijmegen
The Netherlands

Noah Hill
55 Oxford street
IF 050 Manchester
United Kingdom

 

1 May, 2020

 

Dear Noah,

 

How are you? How is life during the quarantine? I hope are doing well during these difficult times.

I’ve been working from home for a while now. I miss the routine of waking up, getting dressed and heading to the office. I am, however, happy to have much more free time. I have been taking walks through the woods and enjoying nature. I have picked up making jewelry again and I am working on my very first novel! I’ll send you the first draft when it’s finished.

Now tell me about how you’re coping with the Covid-19 crisis. Are your loved ones healthy and safe? I can imagine that you must be missing your grandparents. Hopefully the situation will improve soon and visitations will be allowed again.

I am looking forward to hearing from you!

 

Kind regards,

Selena

Video

Wil je ook nog een uitleg op video zien over het schrijven van een informele Engelse brief? Kijk dan onderstaande video.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl