Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Alles over rechtsvormen van ondernemingen

Een rechtsvorm is de juridische (wettelijke) vorm van een organisatie. De rechtsvormen die we hier behandelen zijn:

  • Eenmanszaak
  • Vennootschap onder firma (vof)
  • Besloten vennootschap (BV)
  • Naamloze vennootschap (NV)
  • Vereniging
  • Stichting
Alles over rechtsvormen

Als eerste maken we onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon. Een natuurlijk persoon is een persoon die deelneemt aan het rechtsverkeer en daarbij rechten en verplichtingen heeft. Een rechtspersoon is een organisatie die deelneemt aan het rechtsverkeer en daarbij rechten en verplichten heeft, net zoals een natuurlijk persoon. Doordat een rechtspersoon behandeld wordt als een natuurlijk persoon, kan een rechtspersoon ook bezittingen en schulden hebben. Sommige rechtsvormen hebben rechtspersoonlijkheid en anderen niet. Bij ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid is de eigenaar (de natuurlijk persoon) zelf aansprakelijk.

Video

Wil je liever uitleg op video dan in tekst? Onderstaande video legt je alles uit over rechtsvormen van bedrijven. Een aanrader.

Organisaties zonde­r rechtspersoonlijkheid

Eenmanszaak

Eenmanszaak

De eenmanszaak is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit betekent dat de eigenaar met zowel het vermogen dat hij heeft ingebracht als met zijn privé vermogen aansprakelijk is. 

Vennootschap onder firma (vof)

VOF

De vof is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bij de vof zijn er twee of meer eigenaren. Deze eigenaren zijn allemaal volledig aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit betekent dat de eigenaar met zowel het vermogen dat hij heeft ingebracht als met zijn privé vermogen aansprakelijk is. Schuldeisers mogen bij faillissement van de vof ervoor kiezen om hun vorderingen te verhalen bij één van de vennoten of bij alle vennoten. Het is aan de vennoten om dit later onderling te verdelen. Voordelen van een vof ten opzichte van een eenmanszaak zijn specialisatie, meer vermogen en continuïteit (het bedrijf is niet meer afhankelijk van 1 persoon).

Organisaties met rechtspersoonlijkheid

Besloten vennootschap (BV)

BV

De BV is een ondernemingsvorm met rechtspersoonlijkheid. Het vermogen van de BV is verdeeld in aandelen op naam. De eigenaar van een aandeel noemen we de aandeelhouder. De aandeelhouders zijn de eigenaren van het bedrijf. De eigenaren zijn niet persoonlijk aansprakelijk. Dit betekent dat de eigenaren enkel het vermogen kunnen verliezen dat zij hebben ingebracht. De BV is zelf aansprakelijk voor haar verplichtingen. De namen van de aandeelhouders en het ingebrachte vermogen worden geregistreerd in het aandeelhoudersregister. De aandelen van een BV zijn niet vrij verhandelbaar, maar met toestemming van andere aandeelhouders zijn ze wel overdraagbaar.

Naamloze vennootschap (NV)

NV

De NV is een ondernemingsvorm met rechtspersoonlijkheid. Het vermogen van de NV is verdeeld in aandelen die vrij te verhandelen zijn op de beurs. Dit betekent dat de aandelen dus niet op naam staan. Net zoals bij de BV zijn de aandeelhouders de eigenaren van het bedrijf en zijn zij niet persoonlijk aansprakelijk. De NV is zelf aansprakelijk voor haar verplichtingen.

In een BV en NV heeft de directie, ook wel de Raad van Bestuur genoemd, de dagelijkse leiding. De raad van commissarissen (RvC) houdt toezicht op de directie en geeft de directie advies. Het hoogste orgaan in een BV of NV is de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).

Vereniging

Vereniging

Een vereniging is een samenwerking tussen twee of meerdere mensen die samen een doel willen bereiken. Een vereniging heeft alitjd leden. Deze leden betalen contributie en dat is voor verenigingen een belangrijke bron van inkomsten. Een vereniging kan een informele of een formele vereniging zijn:

  • Een formele vereniging is een ondernemingsvorm met rechtsbevoegdheid. Een vereniging wordt geclassificeerd als formeel als deze is opgericht via een notaris en er een notariële akte is opgesteld. Bij de formele vereniging is het bestuur van de vereniging niet persoonlijk aansprakelijk.
  • Een informele vereniging is een ondernemingsvorm zonder rechtsbevoegdheid. Een vereniging wordt geclassificeerd als informeel als deze niet is opgericht bij een notaris. Bij de informele vereniging is het bestuur van de vereniging wel persoonlijk aansprakelijk.

Stichting

Stichting

Een stichting is een ondernemingsvorm met rechtsbevoegdheid. Het doel van een stichting is het verwezenlijken van een vooraf bepaald idealistisch doel. Bij de stichting is het bestuur van de stichting niet persoonlijk aansprakelijk. 

Verschillen

Verschillen

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een vof?

Het verschil tussen een eenmanszaak en vof is dat de eenmanszaak (zoals het woord zegt) één eigenaar heeft, terwijl de VOF twee of meerdere eigenaren heeft.

Wat is het verschil tussen een BV en een NV?

Het verschil tussen een BV en NV is dat de aandelen bij een BV op naam staan en de aandelen bij een NV vrij te verhandelen op de beurs zijn.

Wat is het verschil tussen een vereniging en een stichting?

Het verschil tussen een vereniging en een stichting zijn het wel of niet hebben van leden. Een vereniging heeft wel leden, terwijl een stichting dat niet heeft.

6 Items

Set Descending Direction
per pagina

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl