Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
100.000+ leerlingen gingen je voor

Eten tijdens het leren: dit moet je weten!

Wat haal jij in je tussenuur: een appel en een flesje water of een frikandelbroodje en een blikje energy drink? Wij hebben zo een donkerbruin vermoeden dat de meeste examenleerlingen voor die laatste optie gaan. Erg lekker, maar natuurlijk niet zo stimulerend tijdens het leren voor je examens. Daarom vertellen we je in dit artikel wat jij moet weten over eten tijdens het leren!

Eten tijdens het leren

Waar moet je gedurende de dag op letten?

Waar moet je gedurende de dag op letten?

Gedurende de dag is het belangrijk dat je géén maaltijden overslaat. Het overslaan van maaltijden zorgt ervoor dat je een lager energieniveau hebt en kan ertoe leiden dat je tussendoor op zoek gaat naar snacks. Vaak zijn deze snacks geen gezonde tussendoortjes, waardoor ze je weinig voordelen opleveren.

Veel leerlingen slaan het ontbijt over, omdat zij het niet lekker vinden om ‘s ochtends te eten. Er wordt vaak verteld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar de onderzoeken spreken elkaar toch enigszins tegen. Zo geeft het ene onderzoek aan dat het overslaan van ontbijt bij jongeren wordt gelinkt aan meerdere gezondheidsrisico’s. Denk hierbij aan slaapproblemen, te weinig lichaamsbeweging, stressstoornissen en concentratieproblemen. Niet erg handig tijdens het leren voor je examens.

Een ander onderzoek geeft echter aan dat het overslaan van het ontbijt ervoor zorgt dat iemand op een dag gemiddeld 252 calorieën minder binnenkrijgt. Voor mensen die willen afvallen is dit wellicht voordelig, maar voor examenleerlingen die goed moeten focussen kan dit een belangrijk gemis zijn. Concentratie kost veel energie! Het overslaan van het avondeten zorgt er zelfs voor dat je gemiddeld 350 calorieën minder binnenkrijgt. Dit betekent overigens niet dat er in een normale avondmaaltijd maar 350 calorieën zitten. Er is hier rekening gehouden met plaatsvervangende snacks en tussendoortjes.

Het is daarom erg belangrijk om alle maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) mee te pakken. Zo kun je je optimaal concentreren en heb je minder zin in ongezonde snacks, die slecht kunnen zijn voor je concentratie en gezondheid.

Wat moet je niet eten tijdens het leren?

Wat moet je vooral niet eten tijdens het leren?

Ongezond en/of veel voedsel zijn niet goed op dagen dat je gaat leren.

Ten eerste is het verstandig om weg te blijven van ongezond voedsel. Met ongezond voedsel bedoelen we dingen als energy drinks, alcohol, frisdrank en ander voedsel met veel transvetten en suikers (zoals chips, koek en gebak).

Het ongezonde voedsel zorgt er in veel gevallen voor dat je een korte ‘boost’ krijgt, waardoor je voor een korte tijd veel energie hebt. Echter, na deze korte periode zul je een suikerdip ervaren qua energieniveau en concentratievermogen. Je zult dan sneller afgeleid raken.

Verder is het niet handig om veel te eten tijdens het leren. Uiteraard kun je tussendoor wel een stukje fruit of brood nemen, maar eten tijdens het leren zorgt ervoor dat je je op meerdere punten moet concentreren, namelijk: leren en eten. Zorg er daarom voor dat je vóór het leren al wat hebt gegeten. Na het leren kun je jezelf dan vervolgens weer belonen met een gezond tussendoortje.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je tijdens het leren voor de examens helemaal niks lekkers of ongezonds eet. Je hoeft jezelf immers niet te straffen. Zorg ervoor dat je jezelf wel bewust bent van wat je eet en drinkt en maak zelf de overweging of je eens een keer iets minder gezonds kunt nemen. Alles met mate.

Wat kun je het beste eten tijdens het leren?

Wat kun je het beste eten tijdens het leren?

Op dagen dat je gaat leren voor de examens kun je het beste gezond eten. Hierbij is het belangrijk dat je de focus legt op producten die bestaan uit gezonde vetten. Denk hierbij aan:

  • Zalm
  • Haring
  • Noten of pinda's

Deze vetten leveren je lichaam energie, wat het hard nodig heeft tijdens het leren en focussen voor je examens. In vis zitten zelfs bepaalde vetzuren die het lichaam nodig heeft, maar die het zelf niet kan aanmaken. Deze vetzuren zijn goed voor je hersenen, spieren en ogen. Zorg daarom dat je er genoeg van binnenkrijgt! Het wordt over het algemeen aangeraden om minimaal één keer per week vette vis te eten. Let op: sla er niet in door! Je hoeft natuurlijk niet alleen maar vis en noten te eten. Blijf ook genoeg groente en fruit eten.

Naast eten is het natuurlijk ook enorm belangrijk om voldoende te drinken. Laat de energy drinks en frisdranken staan en ga voor een gezonder alternatief, zoals water. De algemene regel is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Je kunt met water ook je eigen fruitsapjes maken. Een goed voorbeeld hiervan is Green Juice. Zo krijg je direct een hoop belangrijke voedingsstoffen binnen en dit geeft je lichaam meer energie. Drink alleen niet te veel water en sapjes achter elkaar. Het is erg vervelend als je tijdens het leren om het kwartier naar het toilet moet.

Wat kun je het beste eten tijdens het examen?

Wat kun je het beste eten tijdens het examen?

Tijdens het examen moet je het vooral simpel houden. Denk hierbij aan een appel, banaan of goed belegde volkoren boterham. Je zit namelijk 1,5 tot 3 uur in de examenzaal en het is niet gek als je in die tijd honger krijgt.

Let wel op dat er geen verpakking omheen zit en dat het niet sterk ruikt of kruimelt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je jouw mede-examenleerlingen stoort tijdens het eten van je tussendoortje. In veel gevallen staat er bij de ingang van de examenzaal ook al een flesje water voor je klaar. Dit is om te voorkomen dat je via het label van het flesje kunt spieken.

Verder is het belangrijk om niet te zwaar of ongezond voedsel mee te nemen. Dit zal je een energiedip opleveren in plaats van energie gedurende het gehele examen. Tijdens het maken van een examen is dat natuurlijk niet handig.

Voedingstips

Voedingstips

Tijdens de examens heb je al genoeg aan je hoofd. Daarom hebben wij alle voedingstips die jou kunnen helpen tijdens het leren en tijdens het maken van je examens op een rijtje gezet: 

  • Eet op vaste momenten op de dag.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Snack niet tijdens het leren, je hebt dan minder aandacht voor het eten en leren.
  • Zorg voor voldoende nachtrust. Hierdoor heeft je lichaam minder energie nodig.
  • Drink voldoende tijdens het leren en tijdens het maken van je examens.
  • Doe geen dingen die je lichaam niet gewend is. Het is niet prettig als je je minder goed voelt doordat je ineens een heel andere levensstijl aanhoudt.
  • Controleer altijd wat je voor eten en drinken mag meenemen naar de examens van jouw school.

Ontvang exclusieve tips in het examenjaar

Graag helpen we jou in het examenjaar richting je diploma!
Zit jij in je examenjaar en wil jij slagen? Schrijf je dan in voor:

Exclusieve tips
De geheimen van het eindexamen
Een template voor jouw leerplanning
Dat extra zetje in de rug

Ik ben
© 2024 ExamenOverzicht.nl