Gratis verzending vanaf 30 euro
Binnen 2 werkdagen in huis
Digitaal te lezen in de app
40.000+ leerlingen gingen je voor

Examentips M&O HAVO 2020

De beste examentips op een rij

Je gaat binnenkort het examen Management en Organisatie maken. Wanneer je de examenstof kent, is het zaak om flink te oefenen. En de volgende examentips door te nemen. Wij hebben de beste examentips Management & Organisatie voor jou verzameld, zodat jij straks geen fouten maakt die je had kunnen voorkomen. Lees deze tips door en focus je op de juiste zaken. Samen zorgen we ervoor dat jij slaagt voor het eindexamen. Geen stress!

Onderstaande tips zijn specifiek voor het examen Management en Organisatie HAVO. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog algemene examentips die gelden voor alle vakken.

We can't find products matching the selection.
Binnen 2 werkdagen in huis
Direct te lezen in de app
Veilig betalen
40.000+ leerlingen gingen je voor

Top 8 examentips Management en Organisatie HAVO

Examentip M&O #1: Zorg dat je de verschillende rechtsvormen kent

Op het examen moet je de verschillende rechtsvormen kennen: eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, naamloze vennootschap, vereniing en stichting. Zorg dat je weet wat de kenmerken van al deze rechtsvormen zijn met betrekking tot aansprakelijkheid.

Examentip M&O #2: Zorg dat je kunt rekenen met zowel LIFO als FIFO

Bij FIFO wordt de voorraad afgeboekt op een manier waarbij de goederen die al het langst aanwezig zijn het eerst worden verkocht. Bij LIFO worden goederen die het laatst zijn binnengekomen, als eerste verkocht. Zorg dat je kunt rekenen met LIFO en FIFO en dat je goed de verschillen tussen de twee kent.

Examentip M&O #3: Leer omgaan met bronnen

Als er in een vraag wordt verwezen naar een bijlage, kijk dan eerst welke informatie je wilt opzoeken. Wat wil je weten en waar ga je dat vinden? De loonkosten staan bijvoorbeeld op de resultatenrekening. Kijk ook naar de tijdseenheid. Als je de loonkosten per maand wil weten, deel dan de loonkosten per jaar door 12. Kijk ten slotte of er extra informatie staat in de voetnoot van de bijlage.

Examentip M&O #4: Zorg dat je het verschil kent tussen opbrengsten, uitgaven, kosten en inkomsten

Onthoud dat je het bij inkomsten en uitgaven gaat om producten die je daadwerkelijk nu krijgt. Bij kosten en opbrengsten gaat het om producten die je op een ander tijdstip krijgt, zoals een leverancierskrediet.

Examentip M&O #5: Zorg dat je een balans kunt opstellen

Je moet het verschil tussen activa en passiva kennen, en weten welke balansposten daar onder vallen. Zorg dat je de verschillende balansposten goed kent en dat je zelf een balans kunt opstellen.

Examentip M&O #6: Check de beurs

De grootste beurs van Nederland is de AEX, waarin de 25 grootste bedrijven van Nederland zijn vertegenwoordigd. Check het beursnieuws, en wat de aandelen van de bedrijven vandaag hebben gedaan. Dit helpt je om dit onderwerp beter te begrijpen.

Examentip M&O #7: Zorg dat je de verschillende vormen van consumptief krediet kent

Er zijn verschillende vormen van consumptief krediet: doorlopend krediet, persoonlijke lening, koop op afbetaling en huurkoop. Zorg dat je het verschil tussen deze vormen kent.

Examentip M&O #8: Zorg dat je de verschillende kengetallen kent

Op het examen moet je de current ratio, de quick ratio, solvabiliteit, rentabiliteit, cashflow en dividendrendement kennen. Zorg dat je elk van deze kengetallen kunt berekenen.

Weet jij nog meer examentips M&O HAVO?

Mail deze dan naar [email protected] en dan voegen we ze toe.

Hulp nodig bij de voorbereiding op het eindexamen?

De examentips op deze pagina kunnen je helpen bij de voorbereiding op het eindexamen. Zou je toch nog wat extra hulp kunnen gebruiken? Onze samenvatting Management en Organisatie HAVO legt je alle examenstof kort en bondig uit!

Examentips andere vakken

De examentips op deze pagina hebben betrekking op het examen M&O HAVO. Natuurlijk hebben we ook examentips voor andere vakken. Bekijk bijvoorbeeld de examentips voor: